Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, ES TV'ye konuk oldu. Ali Baş ile Meltem Karakaş Kaya'nın sorularını yanıtladı ve URAYSİM Projesine ilişkin çok konuşulacak açıklamalarda bulundu.

Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi (URAYSİM) Projesine ilişkin çarpıcı açıklamalar yaparak, bu projenin proje' olduğunu söyledi.
'SİVİL HAVACILIK
KURULDUĞUNDA İHTİYAÇ
VAR MIYDI?'
'Eskişehir'de sivil havacılıkla ilgili bir eğitim merkezi açıldığında Türkiye'de ihtiyaç var mıydı? Yoktu. Ama bu bir vizyondu, 10 yıl sonrasının ihtiyacı olarak görüldü ve 10 yıl sonra ne kadar doğru bir ihtiyaç olduğu anlaşıldı' diyen Kesikbaş, bu konunun savunucusu olmadığını, bilim kısmına baktığını da ifade etti.
'HIZLI TREN ÜRETİLMEYECEK
DİYEBİLİR MİYİZ?'
'Cumhuriyet'in ilk yıllarında demiryollarını ortaya koyan bir vizyon var; 1923'ten 1933'e. URAYSİM'de bir vizyon projesidir. Şimdi diyorlar ki: Hızlı tren mi üretiyoruz da test edelim. Bu bir vizyon. 10 yıl sonra Türkiye'de hızlı tren üretilmeyecek diyebilir misiniz?'.
'TEST İÇİN YURDIŞINA
10 MİLYON EORO
HARCIYORUZ'
*'Yıllık yurtdışına test için 10 milyon Eruo'luk para harcıyoruz. Kendi ürettiklerimizin test edilmesi için. Burada bağımlıyız. Biz geleceğe dönük raylı sistemlerle ilgili bir vizyon koyacaksak eğer… Türkiye'nin hedeflenmiş ve planlanmış hedefleri var, ayırdığı bir bütçe var. Eskişehir'de bizim bu treni kaçırmamamız gerekiyor.'
'BU PROJE ESKİŞEHİR'İN
SANAYİSİ İÇİN ÖNEMLİ'
*'ESOGÜ havacılıkla ilgili test ve araştırma merkezi kuruyor. Ne yapsak, kurmasak mı? Türkiye uçak mı üretiyor da kuralım derler adama. Eh, üreteceğiz işte. İHA'lar, SİHA'lar üretiyoruz. Bunlar bir vizyondur. ESOGÜ'nün kuracağı merkez bir vizyonun göstergesidir.'
*'Ben bu konunun ne savunucusuyum ne de… Ben işe bilim kısmıyla bakıyorum. Böyle bir test merkezine ihtiyaç var. Ama tren raylarını oraya döşemişsiniz, ama buraya döşemişsiniz. 2016'da belediye meclisinden de geçen bir proje bu. Ben bu polemiğe de girmek istemiyorum. Ben sadece şunu söyleyebilirim: Bu rayları nereye koyarsanız koyun, ama koyun. Bu proje Eskişehir'in sanayisi için önemli. URAYSİM konusunda müdahil olan tek kurumuz. Çünkü bu proje sanayiyi ilgilendiriyor, Eskişehir'in geleceğini ilgilendiriyor.'
'PROJE ESKİŞEHİR'İN
SAHİP ÇIKMASI LAZIM'
*'Tarımla ilgili benim de endişelerim çok fazla. Tarım konusunda endişe duymak, tarım konusu sadece belediyelere mi kalmış. Benim de Celalettin Kesikbaş olarak söyleyeceklerim var. URAYSİM konusu yargıya intikal etmiş. Yargı bunun kararını verecek. Bunun kararını ben verecek değilim. Üniversite URAYSİM'i hazırlarken muhakkak bir yerlerden geçmiştir. Şimdi de belediye bazı konularda itiraz etmiştir. URAYSİM pırıl pırıl bir proje, Eskişehir'in sahip çıkması lazım. Gençlerimiz için sahip çıkmamız lazım.'
'GERÇEKLEŞTİRİLEN HER ŞEY
ÖNCE HAYALLE BAŞLAR'
*'Şimdi bunlar diyorlar ki URAYSİM için: Hayal. Buna üzülüyorum. Açık Öğretim de hayaldi. Ama ne oldu? Bugün gerçek oldu. ESOGÜ'nün havacılıkla ilgili test merkezi de hayal. Ama bir vizyondur bu. Eskişehir'de Sazova Bilim Kültür Sanat Parkı kurulacak dendiğinde inanır mıydınız? Bizim çocukluğumuzda bataklıktı oralar. Hayaldi, ama şimdi gerçek oldu. Kısacası, gerçekleştirilen her şey önce bir hayalle başlar.'
'ESO OLARAK BU
PROJEYE SAHİP ÇIKIYORUZ'
*'Ben siyaseten hiçbir açıklama yapmıyorum. Eskişehir'in geleceği ve akıbeti ile ilgili ESO olarak bu projeye sahip çıkıyoruz. Çünkü bu proje, hızlı tren setlerininin üretiminden komponent üretimine kadar bir ön açar. Önümüzdeki 10 yılda iki şey gelişecek. Birincisi sivil havacılık, bakın hepimizin uçağı olacak. İkincisi ise raylı sistemler. 19 milyar dolarlık pastadan Eskişehir olarak 4-5 milyar dolar alsak fena mı olur?'
'YILMAZ HOCAM'I ÇOK
SEVERİM, AMA FİKRİNE
KATILMIYORUM'
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in, 'Avrupa'da üretilen araçların mevcut raylar üzerinde test yapılıyor' açıklamasının sorulmasına ise şu cevabı verdi: 'Yılmaz Hocam'ı çok severim, ama fikrine de katılmıyorum. Test yapılacak laboratuvarın akredite olması gerekiyor. Avrupa'da bu test
merkezinden 3 tane var. Bugünden insanlara URAYSİM'i tu, kaka, öcü, kötü diyerek kötülemek doğru değil. Pandemide bilimin ne kadar önemli olduğunu gördük. Bilimsel bakmak lazım projeye.'
'BU PROJE TÜRKİYE'Yİ BİR
ÜST LİGE TAŞIYACAK PROJE'
*'Test merkezinin yeri yanlış olabilir, doğru olabilir, buna yargı karar verir. Ama bu proje Türkiye'yi bir üst lige taşıyacak bir proje. İşte şimdiden bu projeyi kötülemek, ismi üzerinden itibarını zedelemeye çalışmak doğru değil. URAYSİM isminin kötülenmesi doğru değil.'
'KALABAK SUYUNU
KÖTÜLEMİŞLERDİ 'I LOVE YOU
KALABAK' DEDİM'
*'Kalabak suyuyla yapılanları biliyorsunuz, kötüleme yaptılar. Ben o zamanda çıktım ve 'I love you Kalabak' dedim. Değerlerimize sahip çıkacağız. URAYSİM'de öyle, kötülememek lazım. Projenin bütünü muhteşem, keşke yapabilsek de öğrencilerimize, Eskişehir'imize fayda sağlasak. URAYSİM'i saçma sapan
bir nedenden dolayı Kalabak'laştırmayalım. Bir tek nedenle projenin tamamını kötülemek doğru değil. URAYSİM bir gelecek, bir vizyon projesidir. Nasıl ki sivil havacılık gibi bir vizyon proje ortaya konduysa zamanında ve Eskişehir şu an sivil havacılıkta ön sıradaysa, URAYSİM'de böyledir. Nerede kurulacağı önemli değil. Önemli olan projenin yapılabilmesidir.'
* * *
Daha önce de yazdım.
Eskişehir'in gündeminde URAYSİM baş
sıralarda yer alıyor.
Olmaya da devam edecek gibi gözüküyor.

GÜÇ BİRLİĞİ YAPTILAR
Eskişehir'in merkezinde ve ilçelerindeki odaların seçimleri tamamlandı. Merkezde son olarak Şoförler ve Otomobilciler Odası, dün de Sivrihisar Şoförler ve Otomobilciler Odası seçimi yapıldı. Artık gözler mayıs ayı içerisinde yapılacak Esnaf Odaları Birliği seçimlerine çevrildi.
Eskişehir Esnaf ve Sanatlar Odaları Birliği Başkanlığı için üç oda başkanının aday olacakları kulaktan kulağa fısıldanıyordu. Bu isimler Sefa Şen, Bahar Bilen ve Adnan
Karamanlı idi.
Birliğin mevcut başkanı Ekrem Birsen ise bu dönem son kez aday olacağını açıklamıştı. Şen, Bilen ve Karamanlı'nın tek tek aday olmaları halinde Ekrem Birsen'in kazanma şansını yükselteceğini, üç başkan adayının bir isim altında birleşmeleri çağrıları yapılmıştı.
Bu çağrılardan sonra, Safa Şen, Adnan Karamanlı'yı ziyaret ederek adaylık düşüncesinin devam edip etmediğini sordu.
Şen, daha sonra Bahar Bilen'i ziyaret etti. Adaylık konusundaki düşüncesini ona da sordu.
Safa Şen ile Bahar Bilen yaptıkları istişarelerden sonra, Birlik Başkanlığı için adı geçen Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Adnan Karamanlı'yı ziyaret ettiler.
Üç başkanın baş başa yaptıkları görüşmeler sonunda 'kimin aday olacağı?' tartışmasına son noktayı koydular ve Adnan Karamanlı'yı destekleme kararı aldılar.
EKREM BİRSEN'İN RAKİBİ
ADNAN KARAMANLI
Mayıs ayında yapılacak olan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği kongresinde başkanlık için Ekrem Birsen ile Tornacılar ve Oto Tamircileri Odası Başkanı Adnan Karamanlı karşı karşıya gelecek.
Bahar Bilen ile Ali Safa Şen tek aday çıkartma kararı alarak Adnan Karamanlı'yı seçimde destekleyeceklerini açıkladılar. Güç birliği yapma kararı aldılar.
Böylelikle birlik başkanlığı seçimin de sandıktan çıkmak için iki aday yarışacak.

CHP SAHAYA İNDİ
2023 yılının haziran ayında yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerine yaklaşık 14 ay kaldı.
Seçimde yarışacak siyasi partilerde sahaya inerek propaganda çalışmalarına başladılar.
AK Partili kadınlar iki ay önce sahaya inerek ev ev dolaşıp hem yeni üye kaydı yapıyorlar hem de kadınların yaşadıkları sorunları dinliyorlar.
Tabii ki de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AK Parti'ye oy istiyorlar.
* * *
AK Partili kadınların yaptıkları ev ziyaretleriyle ilgili AK Parti İl Tanıtım ve Medya Başkanlığı tarafından gönderilen e-postaları görünce, 'CHP'li bayanlar sahaya ne zaman inecekler?' diye yazmıştım.
CHP'nin Kırmızı Yeleklileri olarak tabir edilen kadınlar geçtiğimiz günlerde Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, İl Başkanı Recep Taşel, Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, İl Kadın Kolları Başkanı Fikriye Söğütlü ve Kadın Kolları MYK üyesi Hatice Semerci'nin de katıldığı kahvaltılı toplantıda bir araya gelerek yapacakları çalışmaların yol haritasını belirlemişlerdi. CHP'li kadınlarda sahaya inmeye hazırlanıyorlar.
* * *
CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, Odunpazarı İlçe Teşkilatı üyeleri ile Belediye Meclis üyeleri mahalle ziyaretlerine başlamış.
Dün sosyal medya hesaplarında gördüm. Çınar, 'seçim gününe kadar Odunpazarı ilçesinde kapısını çalmadığımız esnaf, sanatkar ve bir tek bile insanımız kalmayacak. Tekrar tekrar ziyaret edip AK Parti iktidarının yapmış olduğu yanlışları, yaşanan ekonomik krizi, ulaşamadıkları gıdayı soracağız. CHP iktidar olduğunda aldıkları maaşlarla ve kazançlarıyla geçim sıkıntısı yaşamadan nasıl geçineceklerini anlatacağız' demiş.
* * *
AK Parti iktidarı iğneden ipliğe kadar gelen yüzde yüz zamlar, yaşanan geçim sıkıntısından dolayı oy kaybederken, anketlere baktığımda CHP ise yerinde sayıyor.
CHP'liler eğer iktidar olmak ve cumhurbaşkanın 6 partinin göstereceği adayın olmasını istiyorsa, çok istediklerini biliyorum.
O nedenle çok ama çok çalışmak zorundalar.
Seçmene CHP'ye oy vermeleri için kendilerini çok ama çok iyi anlatmalılar.
Sadece il ve ilçe teşkilatlarında görev yapanlar değil, mahalle başkanları ile mahalle teşkilatlarında görev yapanlarda.

'HASAN POLATKAN'I
KAPATALIM ZAFER'İN
ZARARINI TELAFİ EDELİM'
Anadolu Üniversitesi bünyesinde iken Havaalanın pistinin uzatılması rahmetli Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın girişimleriyle gerçekleşmişti.
İç Hat uçuşlara açıldı. İstanbul'a konulan sefer saatleri Eskişehirliler tarafından
tercih edilmeyince kaldırıldı.
İç Hatlara yapılamayan seferler dış hatlarda yoğun bir şekilde yapılmaya başlandı. Geçen yıl Hasan Polatkan Havaalanından, Kütahya Altıntaş'a yapılan Zafer Havaalanı'ndan çok çok fazla yolcu uçuş yaptı.
Zafer Havaalanı yolcular tarafından tercih edilmediğinden zarar ediyor. Yolcu garantili Yap İşlet Devlet Modeli ile yapıldığından zarar devletin kasasından karşılanıyor.
Hasan Polatkan Havaalanı kapatılırsa Eskişehir'den yapılan uçuşların Zafer Havaalanına mı yönlendirilecekler?
Zarar eden Havaalanı işletmecisinin zararı bu şekilde telafimi edilecek?
Peki, Hasan Polatkan Havaalanın pisti ciddi paralar harcanarak neden uzatıldı?
Kapatılması ile gündemde olan havaalanı için Sakallı devrede
Eskişehir'de kapanacağı iddiaları ile gündeme gelen Eskişehir Hasan Polatkan Havaalanı için Ak Parti MKYK üyesi Burhan Sakallı devreye girmiş. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile görüşerek, kapatılmaması gerektiğini söylemiş.
Sakallı, bakanın ne cevap verdiğini belirtmemiş.
Eğer Hasan Polatkan Havaalanı kapatılırsa 2023 seçimlerinde AK Parti ve MHP'ye hem Eskişehirliler hem de Emirdağlılar sandıkta gereken cevabı verirler.