Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanına yapılan uçak seferlerinin Kütahya Zafer Havalimanı'na kaydırılması Eskişehirlileri ayağa kaldırdı.
Önce CHP Eskişehir milletvekilleri, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanları, ardından Organize Sanayi Bölgesi Başkanı, Avrupa Platformu Başkanı, ESAİD,TÜGİAD başkanları ve İYİ Parti İl Başkanı tepkilerini ortaya koydular.
Önceki gün de CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ile Jale Nur Süllü, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız ile görüştüler. Bu arada bir hava yolu şirketi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yazısı üzerine Eskişehir'e yaptığı uçak seferlerini Zafer Havalimanına kaydırdı.
AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİ KONUŞMAMIŞTI
Hasan Polatkan Havalimanına yapılan uçuşların Zafer'e kaydırılması ile ilgili Eskişehir'deSTK'lar,siyasi partilerin il başkanları, CHP ve İYİ Parti milletvekilleri tepkilerini kamuoyu ile paylaşmışlardı.
Konunun gündeme geldiği günden beri, iktidar partisinden AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan Eskişehir milletvekillerinin ve MKYK Üyesi Burhan Sakallı'nın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile konu hakkında görüştüklerini açıklamıştı.
Hasan Polatkan Havalimanın kapatılması Eskişehir gündeminden düşmeyince, eleştiri okları AK Parti'ye atılınca, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı, Emine Nur Günay ve AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan birlikte yaptıkları basın toplantısında gelişmeler hakkında bilgi vermişler.
ETO BAŞKANINDAN ÖĞRENDİM
AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr.Nabi Avcı, Hasan Polatkan Havalimanına yapılan uçuşların Zafer Havalimanına yönlendirildikleri konusunu Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler'in kendisini arayarak bilgilendirmesiyle öğrendiğini söylemiş.
'Bize ulaştığından itibaren ben, Emine Hanım, il başkanımız gerek Burhan Bey bu konularla ilgili girişimlerde bulunduklarını açıkladılar. Bana bu konunun net olarak intikali 25 Şubat tarihinde Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler bizi aradı ve Hasan Polatkan Havalimanı'na yolcu inişleri Zafer Havalimanı'na yönlendirdiklerine dair duyum olduğunu ifade etti. Ben de kendisine, '1 Mart'ta Binali Bey Eskişehir'e gelecek. Havaalanlarını en iyi bilen kişi. Aynı zamanda da eski başbakan. Binali Bey geldiğinde ayrıntılı şekilde konuşalım. Çekinceleri ayrıntılı şekilde anlatalım' dedim. Ve 1 Mart'ta Valilikte Vali Bey'in toplantısında konuyu enine boyuna anlattık. O toplantıda bulunmamızın amacı vali bey, Emine hanım, rektörlerimiz, Eskişehir Ticaret Odası, Eskişehir Sanayi Odası Başkanlarıyla URAYSİM projesinde nerede olduğumuzu konuşmaktı. Her iki rektör de o projenin ne aşamada olduğunu anlattı. Sonrasında havaalanı meselesini anlattık Binali Bey'e' demiş.
AFYON VE KÜTAHYA MİLLETVEKİLLERİ
BAKAN İLE İKİ KEZ GÖRÜŞMÜŞLER
Nabi Avcı'nın Havalimanı ile ilgili başka neler söylediklerine aşağıda yazmaya devam edeceğim. Burada araya girerek bir hatırlatma yapmak istiyorum.
Geçtiğimiz pazartesi günü de yazdım.
Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanına inen uçakların Kütahya Zafer Havalimanına kaydırılmaları ile ilgili Kütahya ve Afyon'un birisi eski Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu olmak 6 milletvekili, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nu30 Kasım 2021 tarihinde ziyaret etmişler. Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı'ndan yapılan uçuşların Kütahya Altıntaş'taki Zafer Havalimanı'na kaydırılmasını talep etmişler…
Bu haber Afyon yerel basınında fotoğraflarıyla birlikte yayımlanmış.
Tarihe dikkatinizi bir kez daha çekmek isterim.
30 Kasım 2021. Yani 4 ay önce.
Bu ziyaretten daha sonra 10 Mart 2022 tarihinde de bu kez sadece AK Parti Afyon milletvekilleri, Bakan Karaismailoğlu ilebu kez TBMM'de görüşme yaparak şehrin başka sorunlarının yanı sıra Zafer Havalimanını da tekrar gündeme getirmişler.
* * *
AK Parti Kütahya ve Afyon milletvekillerinin Bakan Karaismailoğlu ile Hasan Polatkan Havalimanına yapılan uçuşların Zafer Havalimanına kaydırılmasıyla ilgili görüşmelerinden haberi olmamış olabilir. Doğaldır. Hangi ilin milletvekili veya milletvekillerinin hangi bakan ile ne görüştüklerini takip edecek değil elbette.
Ancak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Kütahya ve Afyon milletvekillerinden gelen 'Hasan Polatkan Havalimanına yapılan uçuşların Zafer Havalimanına kaydırılması' taleplerini, gerekçelerini Nabi Avcı'ya 'siz ne düşünüyorsunuz' diye sormamasına takıldım.
Nabi Avcı sıradan bir milletvekili değil. AK Parti hükümetlerinde Milli Eğitim ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yapmış, parti içerisinde de ağırlığı olan bir milletvekili.
2 tane atıl havalimanı sağlama ihtimali var
Nabi Avcı'nın açıklamalarına devam edelim:'Bugüne kadar Zafer Havalimanı açıktı. Hasan Polatkan' da açıktı. Şimdiye kadar vatandaşlar tercihlerini Hasan Polatkan'dan yana kullandılar. Niye? Çünkü Eskişehir'de Emirdağlı nüfusu var. Avrupa'dan gelenler Eskişehir'e geliyor önce. Eskişehir'e geliyorlar Eskişehir havalimanına değil. Zafer Havalimanı'yla çeşitli ulaşım sorunları yaşanıyor onlar açısından. Dolayısıyla böyle bir girişim şu sonucu verir: Eğer siz birtakım yapay önlemlerle, girişimlerle Hasan Polatkan'ın yolcusunu Zafer'e aktarabileceğinizi zannediyorsanız yanılıyorsunuz. O yolcu Sabiha Gökçen'e gider. Oradan Eskişehir'e ulaşmak daha kolaydır. Zafer Havalimanı'nı biraz daha canlandıracağız derken 2 tane atıl havalimanı sağlama ihtimali var. Bu hesabın iyi yapılması lazım'.
'Binali beye hepsi anlatıldı'
'Bunlar Binali Bey'e anlatıldı. AK Parti Genel Merkezi'nde Ulaştırma Bakanımız 16 Mart günü bütün vekillere bir toplantı düzenledi. Emine Hanım o sırada Avrupa Konseyi'nde idi. Harun Bey'in de başka bir mazereti vardı sanırım. Ben katıldım. O toplantıda Ulaştırma Bakanımıza Eskişehir'in ulaşımla ilgili sorunlarını enine boyuna anlattım. Bunu sadece Eskişehir'in sorunu olarak değil, şunu söylemek istedim: Ben Eskişehir'de göğsümü gere gere Eskişehir'in tanıtımını yapamayacağım. Çanakkale Köprümüzü anlatamayacağım. Çok güzel ama bizim Kırka Yolu ne olacak, Alpu Yolu ne olacak diyecek Eskişehirliler. Ulaştırma Bakanımız da tekrar bunları not aldı. Ben daha sonra o gün toplantıdan sonra Binali Bey'e dedim ki, Zafer Havalimanı
meselesini bir daha anlatayım size. Çünkü iş ciddiye binmeye başladı. Orada baş başa bir görüşme yaptık. Ekonomik olarak da siyasi olarak da sonucu olacağını bir kere daha hatırlattım. 22 Mart'ta da Hasan Polatkan Havalimanı'na inilmeyecek diye yazı yazıldığını öğrendim. Ulaştırma Bakan'ını aradım. Bu iş sıkıntıya girecek dedim. Bu konuyu Salı günü tekrar konuşacağız. Eskişehir milletvekilleri olarak Ulaştırma Bakanımızla bir toplantıda bütün ayrıntılarıyla konuşacağız ve bir çözüm üreteceğiz. Havalimanı kapatıldı şeyine girmeden rasyonel argümanımızla gerekirse Cumhurbaşkanımızla konuşarak bir zemine oturtacağız. Şimdi diyeceksiniz ki, neden şimdi haberimiz oluyor. Bazı şeyleri koridor diplomasisiyle, sessizce çözmek daha makuldür. Ama iş bu kadar aleniyete dökülünce sizinle paylaşmak istedik. Bu gündemde bu kadar köpürtülmeseydi biz bunu sessizce çözerdik zaten. Yoksa kahramanlık yapar gibi, eyy Kütahyalılar, ey Edirneliler olmaz'.
* * *
AK Parti Milletvekili Nabi Avcı, dün (Salı günü) Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile görüşme yapacaktı. Yazımı baskıya gönderdiğim saate kadar bu görüşmeyle ilgili Nabi Avcı'dan veya AK Parti'den bilgi gelmedi.
İnşallah hayırlı bir haber gelir.
Aksi takdirde Nabi Avcı'nın da ifade ettiği gibi bunun faturası AK Parti'ye siyasi olarak en ağır şekilde kesilir.
* * *

NABİ AVCI HARUN KARACAN'I MI İMA ETTİ?
İkinci ligden düşmesi kesinleşen, 2022-2023 sezonunda üçüncü ligde mücadele edecek olan Eskişehirspor'a, özellikle AK Parti Eskişehir milletvekillerinin yardım etmedikleri, ilgisiz kaldıkları şeklinde eleştiriler yapılıyor.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehirspor'un mevcut durumu ile ilgili şöyle değerlendirmede bulunmuş:
'Ben şahsen bugüne kadar yapılması gereken Eskişehirspor ile ilgili kendimce yapabileceğim her şeyi yaptım. Ne zamana kadar. Binali Yıldırım Bey Başbakan iken Eskişehir'e geldi. Ve burada Ticaret Odası Başkanının da katıldığı bir toplantı yaptı. O toplantıda yaptığı konuşmada Eskişehirspor'u bir arkadaşımıza emanet etti. Sonra akşam bir toplantı yapıldı, o toplantıya ben katıldım, o zamanki il başkanı Dündar Ünlü katıldı, o zamanki kulüp başkanı Sinan Özeçoğlu katıldı. Orada Binali Bey bundan sonra Eskişehirspor'un işlerini kime emanet ettiğini kulüp başkanına söyledi. Dündar Ünlü de il başkanıydı. O toplantıda da vardı. O toplantıda ne konuşuldu diye sorun. Bizim siyaset kültürümüzde herhangi bir konu herhangi bir arkadaşımıza zimmetlendiği zaman artık onun işine karışılmaz. O tarihten itibaren de Eskişehirspor ile ilgili bizim üzerimize düşebilecek şeyler konusunda bu arkadaşımıza yönlendirildi'.
* * *
Yani Nabi Avcı, Başbakan iken Binali Yıldırım'ın Eskişehirspor'u Harun Karacan'a emanet ettiğini, ancak Karacan'ın ilgilenmediğini ima etmiş.
Doğru.
O ziyaretten sonra Binali Yıldırım'a, 'Eskişehirspor'a yardım edecek misiniz?' diye sorulduğunda, 'O konuyu Harun Bey'e havale ettik. O ilgilenecek' demişti.
Ancak Harun Karacan'dan ses seda çıkmadı.
Eskişehirliler olarak Binali Yıldırım'ım o açıklamasından sonra büyük bir beklentiye girmiştik.
'Harun Karacan Eskişehirspor'u kurtaracak adımlar atacak. Kulübe kaynak bulacak' diyerek de sevinmiştik.
Bu konuda Harun Karacan bir tek kelime bile etmedi.
Neden ilgilenmediğini (?)ilgilendi ise nerede tıkandığını? Kimlerle görüşüp destek alamadığını Eskişehir kamuoyu ile paylaşmalıydı.
Eskişehirspor taraftarları Harun Karacan'ı'Eskişehirspor'a bir toplu iğne başı kadar faydası olmadı' diye eleştiri yağmuruna tutuyorlar.
Sayın Karacan, Eskişehirspor için yaptığı girişimler var ise Nabi Avcı'nın da topu kendisine atmış iken çıkıp konuşmalı.
* * *

'URAYSİM geleceğe vizyon katacak bir proje'
Pazartesi günü AK Parti Milletvekillerinin yaptığı basın toplantısında, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan da, URAYSİM konusuna değinmiş.
Son bir aydır Eskişehir gündemimi çok meşgul eden konulardan birisi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, URAYSİM'ın 'Büyük Ova olarak ilan edilen Alpu'nun en verimli topraklarına inşa ediliyor' diyerek eleştirmişlerdi.
AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, bu eleştirilere daha önce cevap vermişti. Pazartesi günkü basın toplantısında bir kez daha gündeme getirmiş ve şunları söylemiş: 'URAYSİM geleceğe vizyon katacak bir proje. Tüm kurumlardan görüşler alınmak üzere URAYSİM ilerletildi. Ve bölüm bölüm hayata geçmeye başladı. Bir takım test merkezlerinin yapıldığı kısım bitti. Eylül 2026'ta 25 binlik planlar geçit. URAYSİM projesi hem 25 binlik hem 5 binlik planları yapılmak üzere devam ediyor. Rayların döşeneceği kısımda Büyükşehir Belediyesi ve Alpu Belediyesi dava açtı. Bu esnada vatandaşlardan dava açan olmadı. Büyük bir kısmı kendi rızasıyla Ulaştırma Bakanlığı'na devretti. Proje vatandaşların arazilerine zarar vermemek kaydıyla yapıldı. URAYSİM projesi bir vizyon projesi. 1900'lü yılların başından itibaren birikiminin değerlendirilmesi. Eskişehir raylı sistemlerin kesişim noktası. Çok ciddi birikimi var, işçi alt yapısı var. Yatırımcı kurumlar için cazibe merkezi. Bu sadece raylarda hız denemesi değil, kapıların açılıp kapanması gibi rayın dışında da testler yapılacak. Bugün itibariyle gerek Türkiye'den gerek Avrupa'dan testler Çekya'da yaptırılıyor. Milyonlarca lira Çekya'ya akıyor. Vagon fabrikası ve URAYSİM bu şehrin önünü açmak, istihdama katkı sağlamak adına. Bunun yapılacağına inanıyoruz. Bu şekilde çaba sarf ediyoruz. Vatandaşların da çaba sarf ettiğini biliyoruz'.
* * *
Vesselam URAYSİM konusundaki tartışma bitmeyeceğe benziyor.
Milletvekili Nabi Avcı veya Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığındaki üst düzey yöneticiler, URAYSİM hakkında Eskişehir'in üst düzey yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yönetim kurullarında yer alan isimlerle bir toplantı yaparak getirisini, götürüsünü, rayların tam olarak nereye döşeneceği konusunu enine boyuna anlatsalar da herkes tam bilgi sahibi olsa. Hiç olmazsa belki kafa karışıklığı da giderilmiş olabilir.