Ülkemizde yıllardır içten içe sürmekte olan iki büyük yangın, son günlerde iyice harlandı.
Birisi 'savaş yangını', diğeri de 'demokrasi yangını…'
Savaş, demokrasinin tüm değerlerini yakıp kavuruyor…
Demokratik değerler yandıkça, savaş daha da harlanıyor…
Üstelik bu yangınların etkisiyle, Türkiye'nin süreğen sorunları olan sağlık, eğitim, güvenlik, ekonomi alanlarındaki yangınlar da bacayı sarmış durumda…
Bilim ve demokrasi verileri bu yangınların temel nedeninin, özellikle son beş yılda ülkemizin tepesinde iyice çöreklenen 'Tek Kişi Sisteminden kaynaklandığını ortaya koyuyor…'
Bu ülkedeki (ve dünyadaki) 'Tek kişi diktası yanlıları' fıtratlarında yatan özellikler nedeniyle; böylesi yangınlı/ dumanlı havaların kendileri için çok önemli vurgun fırsatları yarattığını biliyorlar…
Onun için yangınların üzerine sürekli 'petrol döküyorlar…'
Çünkü tüm diktatörlüklerin yaşam kaynağı, yangın ortamlarında oluşturulan 'örgütlü cehalet'tir…
Ve son dönemlerde ülkemizde ve dünyada 'örgütlü cehalet' iyice azgınlaşmış durumda…
'ÖRGÜTLÜ CEHALETİ 'ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ' İLE YENEBİLİRİZ…'
Türkiye'nin en önemli tiyatro sanatçılarından biri olan Müjdat GEZEN tarafından sahneye konulan 'Mustafa Kemal' isimli eserin geçen hafta Eskişehirliler ile buluşmasında, oyunun yazarı/ gazeteci Yılmaz ÖZDİL bence önemli bir noktaya parmak bastı:
'Örgütlü cehaleti, Eskişehir'de olduğu gibi kültürle, sanatla, bilimle yenebiliriz…'
Sayın Yılmaz ÖZDİL'in bu değerlendirmesi, Eskişehir'le ilgili bilinen ve görünen gerçekleri özetleyen doğru bir tespittir.
ESKİŞEHİR ÖRNEĞİNİN ÖZELLİKLERİ
Bilindiği gibi Eskişehir, son yirmi yılda çağdaş belediyecilik konusunda Türkiye'ye ve hatta dünyaya örnek oldu.
Bugün Türkiye'de 'Çağdaş belediyecilik' ya da 'Sosyal demokrat belediyecilik' denilince akla öncelikle ESKİŞEHİR gelmektedir.
Eskişehir'de oluşturulan bu güzelliğin özellikleri, ulusal ve evrensel verilerin/ gözlemlerin ışığında şöyle özetlenebilir:
  • Eskişehir'de son yirmi yılda belediyecilik bilim, sanat ve demokrasi değerlerine uygun olarak yürütülmektedir. (Gerek çağdaş kentsel ulaşım ve kentsel alt yapı alanlarında gerekse kültür ve sanat alanlarında, ulusal ve uluslararası boyutta ödüller kazanan bu örnekler o kadar çok ki…)
  • Eskişehir örneği; etnik, dinsel, yöresel yaklaşımlara değil; 'demokratik değerlere dayalı geniş tabanlı bir birlikteliktir.'
  • Eskişehir'de belediyelerin yönetim ve yatırım işleri ( RTE/ AKP/ MHP bloğunun partizan tutumlarına rağmen) partizanlıktan uzak bir biçimde yürütülmektedir.
  • Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN, Eskişehir birliğinin çok önemli bileşkesidir.
  • Eskişehir Örneğinin başarısında, Büyükşehir Belediyesi ile çoğunlukla uyum içinde çalışan Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyelerinin de önemli payları vardır.
CHP İL KONGRESİNİN OLUMSUZ YANSIMALARI DÜZELTİLMELİDİR
23 Şubat 2020 günü yapılan CHP İl Kongresinde, 'Çarşaf Liste' uygulamasının 'etik olmayan anahtar listelerle' amacından saptırılması yüzünden 'Eskişehir Örneği üzerine gölge düşmüştür…'
Kongrede uygulanan ince(!) taktiklerle, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet ATAÇ ile CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atılay DALGIÇ'ın kurultay delegesi seç(tir)ilmemesi ve EBB Yılmaz BÜYÜKERŞEN'in sıralama saygınlığına gölge düşürülmesi (!); demokrasinin etik kurallarına ve CHP'nin saygın geleneklerine aykırı olmuştur…
Güncel dileğimiz, yanlış yapanların 'özeleştiri yapması' ve CHP'nin gelecekteki parti içi seçimlerinde 'çarşaf liste' ve 'önseçim' yöntemlerinin doğru ve dürüst bir biçimde uygulanmasıdır…
Genel dileğimiz ise CHP'nin son 20 yıldan beri Eskişehir'de yerel yönetimlerdeki başarısının temel değerlerinin korunması ve geliştirilmesidir…
Ve Eskişehir'deki bu başarının temelinde; 'Belediyelerin partizanca tutumlardan arındırılarak halkla bütünleşmesi…' gerçeğinin yattığı ve öncelikle belediyeler bünyesinde yürütülen tüm iş ve işlemlerin 'partizanlıktan arındırılması' olduğu unutulmamalıdır.
Çünkü tıpkı 'Partizan cumhurbaşkanının duyarlı yurttaşları rahatsız etmesi' gibi, 'Partizan belediye başkanı tutumları da rahatsızlık vericidir…'
Ayrıca unutulmamalıdır ki:
  • BÜYÜKERŞEN, yirmi yıldır girdiği tüm seçimlerde üyesi olduğu partilere de yüksek oy desteği sağlamıştır.
  • Ve BÜYÜKERŞEN, ulusal ve uluslararası düzeyde 'yüksek tanınırlığı ve güvenilirliği' olan bir kişidir.
Bu nedenle, Eskişehir Örneği değerlerinin korunması ve geliştirilmesi için, BÜYÜKERŞEN simgesinin basit/ kısır siyasal polemiklere alet edilmemesi gerekiyor…
******
BARIŞ VE DEMOKRASİ İÇİN 'YEREL DEMOKRASİ'
Çağdaş demokrasi öğretisinde 'Katılımcılık ve çoğulculuk' demokrasinin temel ilkeleri olarak kabul ediliyor ve bu bağlamda 'Yerel yönetimler demokrasinin beşiğidir…' deniliyor.
Ayrıca, çağdaş yönetim bilimi verileri 'Yerinden yönetim' uygulamalarının daha işlevsel ve verimli olduğunu ortaya koyarak , 'Yerel yönetimlerin görev ve yetkilerinin arttırılmasını…' öneriyor.
Ve gelişmiş ülkelerdeki toplumsal yaşam içinde yerel yönetimlerin ağırlıkları giderek artıyor.
Oysa evrensel düzeyde yerel yönetim uzmanı olan Prof. Dr. İlhan TEKELİ'nin de geçen hafta belirttiği gibi ülkemizin 'Büyük Türkiye projelerinde yerel demokrasi yoktur…'
Bu durumda ülkemizdeki 'Laik ve demokratik Türkiye' özlemi içinde olan duyarlı yurttaşlara önemli görevler düşüyor.
Bu görevlerin başında da 'Barış ve Demokrasi İçin Birlik' sağlamak geliyor…
Barış ve demokrasi yangınlarının ivedilikle söndürülmesi için, 'Birleşik ve kitlesel etkinlikler düzenlemek ve birleşik somut projeler üretmek' gerekiyor.
Gün, kısır siyasal tartışmaların dayanılmaz hafifliğine kapılma günü değildir.
Gün, bilimin doğruluğu, demokrasinin iyiliği ve sanatın güzelliği doğrultusunda aydınlık geleceğe doğru BİRLİKTE yürüme günüdür.
Ve Eskişehir'de gün, 'Eskişehir İttifakının irdelenmesi, korunması, geliştirilmesi ve Türkiye geneline yansıtılması…' günüdür.
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla, umutla…