Türkiye'nin gerçek gündemindeki ekonomik, demokratik ve sosyal sorunları örtbas etmek için, 'Cambaza bak!' taktiğiyle üretilen 'sanal projeler' son günlerde öylesine çoğaldı ki…
RTE/ AKP iktidarının ortaya attığı, 'Kanal İstanbul'dan, Yerli otomobile ve hatta Libya seferberliğine' uzanan, ama uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği olmayan sanal projeler üzerine yapılan sanal tartışmalar öylesine yoğunlaştı ki…
Ve toplumsal çoğunluğumuzun sanal gündeme takılıp kaldığı ortamda, ne yazık ki gösterilen tepkiler de sanallıktan öte geçemiyor…
*****
Ben böylesi beyin bulandıran durumlarda, düşüncelerimi sanatın dingin limanlarında demlemeye çalışırım...
Bu fırsatla, epeydir ertelemekte olduğum 'Eskişehir Polifonik (Çoksesli) Korosu' ile ilgili bilgileri ve yorumlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
ONLARINKİ 'ÇOKSESLİ MÜZİK SEVDASI…'
Konumuz olan 'Eskişehir Polifonik Korosu (EPK)', Eskişehir Atatürk Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Öğretmeni Özlem DİNÇ şefliğinde, Aralık 2018'de kuruldu.
EPK'yı oluşturan koristlerin ortak özellikleri, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde 'müzik eğitimi' almış ve 'nota okuyabiliyor' olmaları…
Bu koronun, tıpkı yaptığı iş gibi 'çok renkli' bir yapısı var. Temelini 'halen Eskişehir'de müzik öğretmenliği yapanlar' oluşturuyor. Ama bu koroda; emeklilikte yaşa takılandan (örneğin bizim kızımız EYT'li Özlem ELVERDİ gibi ), çiçeği burnunda öğretmene, ataması yapılmayan öğretmenden müzik öğrencisine kadar uzanan kadınlar ve erkekler yer alıyor…
Özetle EPK, 'profesyonel kalitede çokseslilik özelliğiyle' ama 'amatör bir çalışma özverisiyle' Eskişehir'deki önemli bir boşluğu doldurmaya çalışıyor.
Yani amaçları 'para ya da şöhret kazanmak değil; onlarınki bir çoksesli müzik sevdası…'
Eskişehir Polifonik Korosu'nun kuruluştan günümüze yaptığı etkinlikler ve aldığı ödüller şunlar:
  • 4 Nisan 2019- ESOGÜ Otizm Haftası Etkinlikleri kapsamında konser- Teşekkür Sertifikası.
  • 2- 5 Mayıs 2019- Sanatseverler Kültür ve Sanat Derneği (SANSEV) tarafından düzenlenen, '7. SAVSEV İstanbul Uluslararası Çoksesli Koro Festivali- Homojenlik Ödülü'.
  • Mayıs 2019- Eskişehir halkıyla bütünleşmek için Haller Gençlik Merkezi'nde sokak konseri.
  • Haziran 2019- Türkiye Polifonik Korolar Derneği tarafından Ankara'da düzenlenen '24. Korolar Şenliği- Özendirme Ödülü ve Yapıtı Yorumlamada Koro/ Şef Uyumu Ödülü'.
  • 2 Kasım 2019- Eskişehir LÖSEV yararına konser.
  • 24 Aralık 2019- Haller Gençlik Merkezi'nde Yeni Yıl Konseri.
  • 24 Aralık 2019- 'Eskişehir Sanat Derneği 18. Eskişehir Sanat Ödülleri- Müzik Ödülü'.
  • 29 Aralık 2019- Vega Outlet- Halk Konseri
ESKİŞEHİR, EPK'YA SAHİP ÇIKMALIDIR
Özveriyle çalışan koristlerden oluşan Eskişehir Polifonik Korosu, yaptıkları etkinliklerin tüm giderlerini kendileri karşılıyorlar.
Ancak yer, ulaşım, araç/ gereç gibi giderler koristlerin amatör özveri sınırlarını zorlamaktadır…
En büyük hedefi 'Çoksesli müzik alanında Eskişehir'i ulusal ve uluslararası platformlarda temsil etmek…' olan EPK, kentimizdeki ilgili kurum ve kuruluşlardan destek bekliyor…
Bence son yıllarda haklı olarak 'Kültür ve sanat kenti' kimliği kazanan Eskişehir için, EPK gibi kaliteli bir çoksesli koro önemli bir fırsattır.
Bu güzel tomurcuğun serpilip gelişmesi için akla gelen destek önerileri şöyle özetlenebilir:
  • Ulusal ve uluslararası düzeyde ünlenen ama yerleşik polifonik korosu olmayan EBB- Senfoni Orkestramız, EPK ile ortak çalışmalar yapabilir…
  • Eskişehir'deki ilçe belediyelerimiz, sanat alanındaki etkinliklerini 'popülerliğin kalitesizliğinden arındırarak…', EPK ile ortak projeler üretebilirler…
  • Kent Konseylerimiz, çalışmalarında adeta belediyelerin yan örgütü gibi görünmekten arınarak, EPK ile bağımsız çalışmalar yapabilirler…
  • Kentimizdeki 'Demokratik STK'lar', kültür ve sanat alanındaki etkinliklerde birbirlerine destek olabilirler…
BİR CUMHURİYET SİMGESİDİR 'ÇOKSESLİ MÜZİK'
Türkiye'de birçok alanda olduğu gibi çoksesli müzik de Cumhuriyet'in ilanından sonra gelişmeye başlamıştır.
Cumhuriyetimizin mimarı olan Mustafa Kemal ATATÜRK'ün konuyla ilgili bazı sözlerini- şu karanlık günlerde özellikle- anımsayarak bilinçlerimizi tazelemeye çalışalım:
  • 'En zor devrim müzik devrimidir. Çünkü müzik, bir milletin yüksek gelişiminin işaretidir.''
  • 'Hayatta musiki lazım değildir. Çünkü hayat musikidir. Musiki hayatın neşesidir ve her şeyidir…''
  • 'Bize yeni bir musiki lazımdır ve bu musiki özünü Halk Musikisinden alan çok sesli musiki olacaktır…'
  • Bizim seve seve dinlediğimiz Türk bestelerini Avrupalılara da dinletmek için çare bulunsun. Türk Musikisi'ni milletler arası bir sanat haline getirelim...'
Cumhuriyetin ilk yıllarında geleneksel müzik değerlerimizin çoksesli müzik içinde yansıtılmasına yönelik oluşturulan kurumlar, orkestralar ve korolar sanat dünyamıza önemli değerler kazandırmıştır.
Yazının giriş bölümünde söz ettiğimiz 'Sanal gündem cambazlarının' önemli hedeflerinden birisi de 'sanat dünyamızı karartmak…' değil midir?
*****
'CEMAL SÜREYA ve ÇOCUK'
Yağmur yürekli dostumuz, eğitimci- yazar 'Erol BÜYÜKMERİÇ', güzellik üretmeye devam ediyor.
Torunlarımızın Ekinsu ve Irmak'ın 'Erol Dedesi' nin, yeni yazdığı 'Cemal Süreya ve Çocuk' isimli kitap, geçen hafta okurlarla buluştu.
Sevgili Erol, kitabında Cemal Süreya'yı çocuklara öyle güzel anlatmış ki, eğer sanal gündeme kendini kaptıran büyüklerimiz okuyabilirlerse, onlar bile anlayabilirler…
Yeni yılınız kutlu olsun!
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…