'Kışın ortasına geldik kar yağmadı. Bu yılda kuraklık tehlikesi mi yaşayacağız?' diye endişe ederken geçtiğimiz hafta içerisinde yağan kar sadece üreticileri sevindirirken kısmen de olsa yaşamımızı olumsuz etkiledi.

Yağan karla birlikte hava sıcaklığın eksi 10'nun üzerine düşmesi nedeniyle bazı ara sokakların buzlanması özellikle yaşlıları ve engellileri adeta evlerine hapsetti.

Evinden çıkmakta güçlük çeken 65 yaş üzeri ve engelli vatandaşların imdadına Tepebaşı Belediyesi yetişti.

Detaylarını aşağıdaki satırlarda okuyacaksınız.

Belediyelerin asıl görevleri yol açmak, kaldırım, park yapmak, asfalt dökmek, su getirmek, ruhsat vermek, vatandaşın ayağını çamurdan kurtarmak gibi görünse de, evinde aş pişmeyenlere aş, ekmeğe muhtaç olanlara da ekmek ulaştırmak da en temel görevlerinden birisi.

Başta Büyükşehir olmak üzere Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri yıllardır aş evlerinde pişen sıcak yemek ve ekmeği ihtiyaç sahiplerinin ayaklarına kadar götürüyor.

Tepebaşı Belediyesi bu hizmetinin yanı sıra farklı bir uygulamaya başladı.

Türkiye'de başka illerde veya merkez ilçelerde örneği var mı bilmiyorum.

Olsaydı büyük ihtimalle duyardım.

Nedir o uygulama?

Kar yağışı ve soğuk hava koşulları nedeniyle evinden çıkmakta güçlük çeken 65 yaş üzeri ve/veya engelli vatandaşlar, acil durum ihtiyaçları için Tepebaşı Belediyesi'ne ulaşacaklar.

Tepebaşı yalnız bırakmıyor

Vatandaşlar, 'Hava soğuk, Tepebaşı sıcak' sloganı ile verilecek hizmet kapsamında, 444 44 26 numaralı Mavi Masa hattını arayarak acil ihtiyaçlarının alınması için destek talep edebilecek.

Tepebaşı Belediyesi de tüm imkanlarıyla ilçe halkının yanında ve destekçisi olacak.

Sosyal belediyecilik anlayışı ile kent halkı için örnek hizmetler sunmaya devam eden Tepebaşı Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı ile kent halkı için örnek hizmetler sunmaya devam ederken, '#bizvarız Tepebaşı' adı ile başlatılan destek hizmeti de çok büyük ilgi görüyor.

Başkan Ataç: Slogan değil Tepebaşı gerçeği

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, uygulamayla ilgili yaptığı açıklama da, 'Aile olmanın ilk gereği sadece güzel günlerde değil, zor zamanlarda da beraber olmaktır. 'Biz büyük bir aileyiz' sözü, bizim için slogan değil Tepebaşı gerçeğidir. Hava soğuk olsa da Tepebaşı sıcak. Bu anlayış ile hayata geçirdiğimiz '#bizvarız Tepebaşı' hizmetimiz ile de çetin geçen kış şartlarında deneyimli büyüklerimizi ve engelli bireylerimizi yalnız bırakmamış oluyoruz. Tepebaşı Belediyesi olarak tüm imkanlarımız ile daima halkımızın yanında ve destekçisi olmaya devam edeceğiz. Uzun yıllara dayanan karşılıklı güven ve samimiyet ilişkilerimiz, daha da güçlenerek devam edecek. Hava soğuk olsa da Tepebaşı sıcak' dedi.

* * *

Tepebaşı Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı ile kent halkı için örnek hizmetler sunmaya devam ederken, '#bizvarız Tepebaşı' adı ile başlattığı destek hizmeti yaşlılar ve engelliler tarafından büyük ilgi görüyor.

Bu kış kıyamette hava koşulları nedeniyle evlerinden çıkamayan yaşlı ve engelliler için çok önemli bir uygulama.

Bu uygulama için başta Başkan Ahmet Ataç'ı kutluyorum.

Sonra da vatandaşların ihtiyaçlarını karşılama da görev yapan tüm belediye personelini.

Büyükşehir 'aklımız sizde kalmasın' dedi
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de dondurucu soğuklarda sokakta kalan, barınma sorunu yaşayan vatandaşlar için harekete geçti.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 'Bu hizmetten yararlanmak isteyen ihtiyaç sahipleri ya da ihtiyacı olanları tespit eden Eskişehirlilerin, 153 üzerinden konu ile ilgili belediyemizle iletişime geçebilirler' ifadeleriyle 'aklımız sizde kalmasın' diyerek yapılan hizmeti sosyal medya hesaplarından da duyurdu.
Sosyal belediyecilik anlayışıyla ekonomik ve sosyal olarak eşit imkanlara sahip olmayan vatandaşlara desteğini sürdüren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da, kentte etkili olan dondurucu soğuklar sebebiyle evsizlere kalacak yer sağlamaya başladı.

Bu hizmetten yararlanmak isteyen ihtiyaç sahipleri ya da ihtiyacı olanları tespit eden Eskişehirlilerin, 'Alo 153' üzerinden Büyükşehir Belediyesiyle iletişime geçtiklerinde barınma ihtiyaçları karşılanacak.

* * *

PancarI 420 TL'den sattı KÜSPESİNİ 450 TL'YE ALDI

Yaşanan kuraklık nedeniyle 2021 yılında Eskişehir'de birçok pancar üreticisinin hedeflediği yıllık üretimi gerçekleşmedi.

Pancar üreticileri Şeker Şirketi'ne taahhüt ettiği kotalara ulaşamadıkları için kota cezası ile karşı karşıya.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2022 şeker pancarı alım fiyatı ton başına 800 TL olarak açıklanmıştı.

2021 yılında 420 TL'ye sattıkları pancarın parasını alamayan üreticiler bugün Şeker Fabrikası'ndan küspesini 450 TL'ye alıyor.

Açıklanan 2022 yılı pancar taban fiyatını yetersiz buluyorlar. Girdilere yüzde yüz ile yüzde 600 oranında zam geldiğini, artışın 2021 yılına göre yüzde 90 olsa da maliyeti karşılamayacağını bu nedenle rakamım tekrar gözden geçirilmesini istiyorlar.

Artan maliyetler, düşük taban fiyatı ve verilen kota cezaları nedeniyle pancar ekicileri yavaş yavaş pancar ekiminden çekiliyor.

'2023 DE CİDDİ ŞEKER KITLIĞI YAŞANABİLİR'

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Odunpazarı Ziraat Odası'nda pancar üretiminin yoğun olduğu ilçelerin Ziraat Odası Başkanları ile bir araya gelerek açıklanan pancar avans fiyatı, kota cezaları ve üretimde yaşanan sorunlar ile ilgili görüş alışverişinde bulunmuş.

Ziraat Odaları Başkanlarıyla yaptığı görüşmeden sonra CHP Milletvekili Süllü, pancarda üreticiye kesilen kota cezaları ve yüksek maliyet karşısında açıklanan avans bedelinin pancar üretimini durma noktasına getireceğini ve 2023 yılında ciddi şeker kıtlığının yaşanacağını söylemiş.

'Kuraklığın Vurduğu Üreticiden

Kota Cezası Alınmamalı'

Kuraklığın vurduğu illerin başında gelen Eskişehir'de küresel iklim krizine bağlı olarak yaşanan kuraklığın tarımsal ürünlerde ciddi rekolte kaybına sebep olduğunu da hatırlatan Süllü, 'Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Eskişehir'de kuraklık tespiti yaparken rekolte kaybı yaşayan pancar üreticisine taahhüt ettiği kotalara ulaşamadığı için ceza kesmesi, kabul edilemez. Bu yılki kuraklık ve artan enflasyon karşısında zor durumda olan üreticiye kesilen cezaları iptal edilmeli' demiş ve bu konunun takipçisi olacağının sözünü de vermiş.

'Pancar Avansı, Üreticinin Maliyetini Karşılamıyor'

Süllü Ziraat Odalarının başkanlarıyla yaptığı görüşmeden sonra şunları söylemiş:

'Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjde gibi açıklanan 2022 şeker pancarı alım fiyatı ton başına 800 TL. 50 TL olan posa bedeli ve 25 TL olan kota tamamlama primi ile ton başına 875 TL'ye geliyor. Ziraat Odası Başkanlarımızın yaptığı hesaba göre, 1 ton şeker pancarının maliyeti 1,073 TL. Alım fiyatına geçen yıla göre % 90.5 zam geldi diyerek çiftçinin aklıyla alay eden Erdoğan, gübreye gelen % 600, elektriğe gelen % 128, mazota gelen % 96 zammı görmezden geliyor. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında, ÜRE gübresinin 93 TL olan fiyatı, 650 lira civarında, traktörün 110 litrelik mazot deposu 735 liraya doluyordu. Şimdi bin 523 liraya doluyor. Kuraklık nedeniyle sulamada elektriğe yüklenen çiftçimiz, elektik faturalarını ödeyemez hale geldi.'

* * *

Jale Nur Süllü'nün açıkladığı bu rakamlara bir Allah'ın kulu itiraz edebilir mi?

Hayır. Çünkü hepsi de gerçek rakamlar.

Gübreye yüzde 600, mazota, elektriğe ve diğer girdilere yüzde yüzün üzerinde zam geldiğine göre pancar taban fiyatının da yüzde yüz artırılması gerekmez miydi?

Pancar avans fiyatı enflasyon ve maliyet hesabına göre güncellenmez, üreticilerde 'açıklanan taban fiyat masrafımızı karşılamıyor. Zararına ekim yapamayız' derse ki öyle gözüküyor.

Eskişehir Şeker Fabrikası önümüzdeki kampanya döneminde pancar temininde, şekerli mamul üreticileri ve Eskişehirlilerde şekere ulaşmakta sıkıntı yaşayabilirler.

* * *

ESKİŞEHİR DEMİRSPOR ESKİLERİ UNUTMADI

Eskişehir Demirspor Kulübü, Eskişehir'in en eski futbol takımı olmasının yanında 'Demirspor' adıyla kurulan ilk takım.

Demiryolları'nın sportif faaliyetleri Eskişehir Demirspor ile birlikte başlayıp; Samsun,
Ankara, İstanbul, Kayseri, Adana, İzmir ve Sivas Demirspor kulüplerinin kurulmasıyla devam etti.

Günümüzde TÜRASAŞ adıyla bilinen geçmişte de Devlet Demiryolları, ELMS ve TÜLOMSAŞ gibi kuruluşun sponsorluğunda Demirspor yalnızca futbolda değil, güreşte, atletizmde, halterde, bisiklette, eskrimde ve basketbolda da onlarca millî sporcu yetiştirmişti.

1940 yılında Fenerbahçe'yi finalde 3-1 yenerek Türkiye futbol şampiyonu olup bunu üç büyük il (İstanbul, Ankara ve İzmir) dışında başaran ilk takım olarak tarihe geçti.

Demirspor ayrıca Eskişehir Futbol Ligi'nde açık ara en başarılı olan takım.

Kurulduğu yıldan 1960'lara kadar birçok başarı elde eden Kırmızı-Lacivertliler, 1967-1970 yılları arasında dönemin teknokratlarından Celal Taner'in çabasıyla kısa süren başarılar kazansa da onun ani ölümü kulübün yeniden duraklama dönemine girmesine neden oldu.

ESKİŞEHİR DEMİRSPOR'UN KURULUŞU

TCDD Genel Müdürlüğü'nün futbol alanındaki sportif faaliyetlere başlaması,
Cumhuriyetin ilanından tam 7 yıl sonra 1930 yılında Eskişehir Cer Atölyesi'nde Eskişehir Demirspor Kulübü'nün futbol takımının kuruluşunun temeli atıldı.

Eskişehir Demirspor, Eskişehir'in en eski futbol takımı olmasının yanında Demirspor
adıyla kurulan Türkiye'deki ilk takım.

Demirspor, Türk Futbol tarihine önemli şahsiyetler de kazandırdı. Bunların
arasında İzmirli İsmail, Galatasaraylı Arif, Şevket Demirtepe, Abdülkadir Arun (Ankara Demirspor-B Milli-A Takımda Cihat Arman ile), Naci Özkaya (Galatasaray-Milli), Basri Dirimlili (Fenerbahçe-Milli), Yüksel Özbek (Beşiktaş-PTT), Tevfik Kutlar (Gençlerbirliği), Gündüz Kılıç, Süreyya Özkefe (Beşiktaş-Milli), Turan (Bursaspor), Ergun Ercins(Galatasaray), Rasim Kara (Beşiktaş-Milli), Fahri Sağınoğlu (Kasımpaşa-Beşiktaş-Milli), Emrullah Küçükbay (Amatör Milli), Abdullah Matay (Fenerbahçe), Sinan (Galatasaray), Nihat Atacan, Fahri Adanır sayılabilir.

Hatırlanma ve Vefa Buluşması

Eskişehir Demirspor'un bugünkü yönetimi kulübün eski futbolcularını ve idarecilerini 'Hatırlanma ve Vefa Buluşması' adı altında bir araya getirdi.

Kulüp müdürlüğüne getirilen Eskişehir amatör sporuna yıllarca hizmet etmiş Halil Elbir telefon ederek beni de davet etti.

Demir Yolları Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen 'Vefa buluşmasına' Kırmızı-Lacivertli Kulübün eski futbolcuları, kulüpte daha önce görev almış yöneticiler ve idarecilerin yanı sıra Demirspor Başkanı Mehmet Ali Hünerlier ile yönetim kurulu üyeleri katıldı.

FİKİR ALIŞVERİŞİ YAPILDI

Etkinlikte Başkan Hünerlier, Demirspor'un geçmişi ve geleceği ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Hünerliler, kulübü yeniden profesyonel olması için mücadele ettiklerini dile getirdi.

Kulüpte futbol oynamış eski futbolcular, antrenörler, idareciler anılarını paylaştılar.

Eski futbolcular ve idareciler kulübün yeniden profesyonel lige dönmesi için kendilerine düşen ne görev varsa yapmaya hazır olduklarını dile getirerek atılacak adımlar için fikir alışverişinde bulundular.

* * *

Kurum ve kuruluşlarda bir dönem görev yapanlar, görev süreleri dolduğunda unutulurlar.

Demirspor Kulübün bugünkü yöneticileri, Kırmızı-Lacivertli Kulübe geçmişte hizmet edenleri kahvaltıda bir araya getirerek onları unutmadıklarını ve unutmayacaklarını gösterdi.

Demirspor Başkanı Mehmet Ali Hünerlier ile yönetim kurulu üyelerini bu kadirşinaslıklarından dolayı kutluyorum.

* * *