Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü'nün ilçeye yaptığı hizmetlerle son yıllarda adından çok sık bahsedilmeye başlandı.

2014 yılından yapılan yerel seçimlerde AK Parti'den Sivrihisar İlçe Belediye Başkanı seçildi. Ardından 2019'da ikinci kez aday oldu tekrar seçilmeyi başardı.

Genç dinamik azimli ve çalışkan kişiliği ile tanınan Hamid Yüzügüllü Sivrihisar'da birçok kalıcı esere ve yüzlerce projeye imza attı.

2019 seçimleri öncesi kendisini ziyaretimde, 'İlçemizin tarihi ve turistik değerlerini, yöresel lezzetlerini ön plana çıkararak Sivrihisar'ımızı tüm Dünya'ya tanıtıp turizm merkezi haline getirme çabasındayız' demişti.

Bugün Sivrihisar ilçesine kazandırdıkları kalıcı eserlerle daha ikinci dönemi dolmadan en önemli vaatlerini gerçekleştirdi.

İşte bu nedenle adı 2024 yerel seçimlerinde 'Odunpazarı Belediye Başkanı adayı' diye kulaklara fısıldanmaya başladı.

Olur veya olamaz.

Onun kararını AK Parti Genel Merkezi verecek.

Aday gösterilirse de hem yakışır hem de iki dönem Sivrihisar'da deneyim kazandı başarılı olur.

'ARTIK GÖÇ ALMAYA BAŞLADIK'

Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü,'22 yıl önce Sivrihisar'a bir organize sanayi bölgesi yapalım denmiş ama yeri bile belli olmayan, sadece kağıt üzerinde yapılsın diye alınan bir karar var. Biz birtakım girişimlerle bunların kamulaştırmalarını yaptık. Bununla beraber 2019'un ikinci çeyreğinde alt yapı ihalesi yapıldı. Bugün de altyapı çalışmalar bitmiş durumda; elektriği, yolları, suyu, kanalizasyonu. Nasip olursa 1 Ocak 2022'den itibaren arsa satışları başlayacak. Şu an maliyetler çıkıyor. Arsa fiyatları belli olacak ve satışlara başlayacağız. Yani artık Sivrihisar turizmiyle, sosyal donatı alanlarıyla, altyapı ve üst yapısıyla, sanayisiyle, her şeyiyle yükseliyor artık. Bakın bizim nüfusumuz her sene göç veriyordu, artık göç almaya da başladık' demiş.

Evet hatırlıyorum.

Geçmişte belediye başkanlığı yapan isimler de bu sözü vermişlerdi.

Hatta yanlış hatırlamıyorsam kağıt üzerine elle çizilmiş bir proje de vardı.

Ankara asfaltının sağ tarafında bir yer ayrılmıştı.

Kurulacak organize sanayi bölgesi aynı yer mi bilmiyorum.

Çevresinde Beylikova, Mihalıççık, Seyitgazi, Han ilçeleri var.

Yapılacak organize sanayi bölgesi sadece Sivrihisar'a değil bu ilçelere de hizmet verecek.

Sivrihisar ilçesinin gelişimimin daha da önünü açar.

* * *

Eskişehir'in en büyük ilçelerinden birisi…

Tarihi mekanlarıyla ve doğal güzellikleriyle bugüne kadar birçok filme de ev sahipliği yaptı.

Ancak TRT'de her hafta yayımlanan 'Gönül Dağı' dizisi sayesinde Sivrihisar ilçesini tüm Türkiye tanıdı.

Hamid Başkan milyonlarca masraf yapsaydı bu reklamı yapamazdı.

* * *

'SİVRİHİSAR'IN AÇILIŞINI YAPACAĞIZ'

'Sivrihisar ilçesinin açılışını yapacağız' ifadesiyle dikkatleri üzerine toplayan Hamid Yüzügüllü, 'Sivrihisar'da yaptığımız hiçbir şeyin açılışını yapmadık. Nasip olursa 2023 yılında Sivrihisar'ın açılışını yapacağız. Yani bir ilçe açacağız. Yani her şeyiyle bir ilçeyi açacağız. Bugün nasıl büyük siteler, dönüşüm alanları açılıyor, biz de bir ilçe açacağız. Türkiye'de ilk defa bir ilçenin açılışını yapacağız. Parklarıyla, yollarıyla, müzeleriyle, sosyal donatı alanlarıyla, Cumhuriyetin yüzüncü yılına yakışır bir ilçe açılışı yapacağız. Ve bu festival şeklinde bir açılış olacak. Türkiye ve dünya üzerinden gelen tüm insanlara Sivrihisar'ın yeni yüzünü göstermiş olacağız' dediğine göre yapımı sürmekte olan başka projelerde var.

'HERHANGİ BİR MEVKİ İÇİN ÖZEL BİR ÇABAM OLMAZ'

Başkan Yüzügüllü, Odunpazarı Belediye Başkanlığına aday olabileceğine ilişkin yorumlarla ilgili de konuşmuş:

'Ben hizmet için varım. Benim hiçbir zaman hesap kitapla işim olmadı. Bana verilen vazifeyi en iyi şekilde bitirmeyi rabbim nasip etsin. Yani bugün Hamid Yüzügüllü'nün şurada gözü var, şu mevkie oynuyor, bu mevkie göz kırpıyor diye bir davası asla yok. Yani görev bana verilirse en iyi şekilde yaparım. Ama herhangi bir mevki için özel bir çabam olmaz. Tabii ki bunlar çok güzel şeyler. Büyüklerimizin, vatandaşlarımızın bizleri büyük yerlerde görmesi beni onurlandırıyor, gururlandırıyor. Sonuçta Hamid Yüzügüllü Sivrihisar'ın köyünden çıkıp gelmiş bir vatandaş. Yani Hamid Yüzügüllü'yü Hamid Yüzügüllü yapan ilçe halkıdır. Beni Odunpazarı Belediye Başkanlığına layık gören halkımıza teşekkür ediyorum. İnşallah hep beraber güzel günler görürüz diye düşünüyorum.'

* * *

Tevazu göstermiş.

Bir başkası olsa, 'Ben iki dönem Sivrihisar Belediye Başkanlığı yaptım. Hem belediyeciliği hem de hizmet nasıl yapılır öğrendim. Bundan sonraki görevim merkez ilçe belediye başkanlığı olmalı' dememiş.

Elbette ki hepimizin gönlünden daha önemli makamlarda hizmet yapmak geçer veya geçmiştir.

Bu işler nasip işi.

2014 seçimlerinden öncesinde aklından 'Bir gün gelecek ilçeme belediye başkanı olarak hizmet edeceğim' diye geçiyor muydu bilmiyorum.

2024 seçimleri öncesin de 'Hamid Başkan biraz da Odunpazarı ilçesine hizmet et' denilirse seçilmesi halinde bugün için 400 bin nüfusa sahip Eskişehir'in en büyük ilçesi Odunpazarı Belediyesi'nde de başarılı olur inancındayım.

* * *

'Bu kafayla giderlerse DOLAR 20-25 lira olur'

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce Eskişehir'e konuk oldu.

Yanında da CHP'den istifa ederek Memleket Partisi'ne katılan ve Genel Başkan Vekili olan Gaye Usluer'de vardı.

Yani Gaye Hoca, Muharrem İnce'ye ev sahipliği yaptı.

Muharrem İnce Eskişehir ziyaretinde basın toplantısında gazetecilerin karşısına çıktı.

Davetli olmama rağmen o saatlerde özel bir işim nedeniyle katılamadım.

Ancak meslektaşlarımın sayesinde basın toplantısında hangi konulara dikkat çektiğini öğrendim.

İnce, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirmiş. Son 3 ay içerisinde bir büyük piyasa karmaşası yaşandığına dikkat çekmiş ve bugün yaşanan ekonomik krizin nedeninin ve bir ay içerisinde yağmur gibi yağan zamları AK Parti'nin yanlış politikalarından kaynakladığını vurgu yapmış.

'Merkez Bankası faizleri talimatla indiriyor'

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Merkez Bankası'nın tabela faizlerini talimatla indirdiğini iddia etti.

Bir de şöyle bir ilginç benzetme yapmış:

'Merkez Bankası Başkanına hitap ederken, 'Merkez Bankası Başkanım' diye hitap ediyor. O 'm' harfinin bağımsız olması gereken kurumun başkanına başkanım diye sanki Eskişehir Tepebaşı Belediye başkanına hitap eder gibi hitap etmesi bize milyar dolarlara mal oluyor.'

İnce, örnekleme yaparken neden Odunpazarı Belediye Başkanını değil de 'Tepebaşı Belediye Başkanı hitap eder gibi' demesini 'Demek ki Muharrem İnce Ahmet Ataç'ı kendisine daha yakın bir isim olarak kabul etmiş' diye yorumlayanlar oldu.

Muharrem İnce yıllarca CHP'de siyaset yaptı.

Partinin önemli makamlarında bulundu.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ta yıllardır CHP çatısı altında.

Bu nedenle İnce ile her ikisinin de samimiyet derecesi aynı.

Spontane yani yazılı bir metne bakarak konuşmadığı için muhtemelen aklına ilk gelen isim Ahmet Ataç olmuş olabilir.

'koltuk savaşı veriyorlar'

Eylül ayından bu yana talimatla Merkez Bankasının tabela faizlerini düşürtmelerine rağmen, faiz Eylül ortalarından bu yana 6 puan arttığını da belirten İnce, 'Kur yüzde 50'nin üzerinde yüzde 60 arttı. Ortada bir güven yok, bir öngörü yok, geleceğe dair somut bir veri yok. 3 kez denediği ve sonuç alamadığı şeyi ısrarla denemeye devam ediyor. Akıllı insanlar da hata yapabilir. Ama akıllı insanlar aynı hatayı 3 kez yapmazlar. Yanlış yaptıklarını biliyorlar. Fakat ego, kibir o kadar benliklerini sarmış ki o egolarından dolayı, o kibirlerinden dolayı yanlış yaptıklarını da söyleyemiyorlar. Şimdi kıvırmanın yollarını arıyorlar. Çin modeli diyorlar, ekonomik Kurtuluş Savaşı diyorlar. Aslında verdikleri savaş doğru bir savaş var koltuk savaşı veriyorlar. 20 yıl önce iktidara geldiler ve dolar 10 kat arttı. Son 4 yılda dolar 4 kat, son 1 yılda da 2 kat arttı. Ekonominin kitabını yazdığını söylüyordu, ekonomik çöküşün kitabını yazmış. Kitap yazmayı deneyeceğine keşke kitap okumayı deneseydin memleket bu hale gelmezdi. Kendisine ekonomist denmesinde bir sakınca görmüyorum. Erdoğan kendisini tanıtırken ekonomist olarak tanıtıyor. Bunda bir sakınca görmüyorum da kendisini ekonomist görmesinde sakınca görüyorum. Bu kafayla giderlerse dolar 20 lira olur, 25 lira olur. Bu kafa yanlış bir kafa, bilimden uzak bir kafa. Ekonomi teolojik sözlerle açıklanacak bir bilim değildir. Bir uzmanlık işidir, bir liyakat işidir' diyerek de uygulanan ekonomik politikayı eleştirmiş.

* * *

Son olarak şunu da yazmadan yazımın bu bölümünü tamamlamam doğru olmaz.

Muharrem İnce'nin Eskişehir ziyaretini değerlendiren bir arkadaşım, 'Yanında 10 kişi vardı. Eskişehir'de gereken ilgiyi göremedi' dedi.

Doğru mu bilmiyorum.

Ancak şu da bir gerçek…

Muharrem İnce Eskişehir'e miting yapmaya gelmedi.

Esnaf ziyaretlerinde yanında çok fazla kalabalık olmaması da normal…

Bir işyerine 20 partili girse zaten müşteri yokluğundan yakınan esnaf buna tepki gösterebilirdi.

* * *

ZAMLAR YAĞMUR GİBİ YAĞIYOR

Vergi, ceza ve harçlarda 2022 yılında yapılacak zam belirlendi. Resmi Gazete 'de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne göre yeniden değerleme oranı yüzde 36.2 olarak belirlendi.

Kasım ayında yüzde 36.2 olarak açıklanan rakam, Türkiye tarihinde bir rekor olarak karşımıza çıkmıştı. Ancak Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) 2022 yeniden değerleme oranını Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 36.2'den yüzde 25'e indirdi.

Buna göre yeni yılda trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları, yurt dışından getirilen telefonlara uygulanan harçlar yüzde 36.2 oranında zamlanacak.

TAKSİ DOLMUŞ VE MİNİBÜSLERE ZAM

Akaryakıt ürünlerine gelen peş peşe zamlar taksi, dolmuş ve minibüsçüleri de ciddi etkiledi.

Bir süreden beri yolcu taşıma ücretlerine zam talebinde bulunan taksi, dolmuş ve minibüsçülerin bu talebini UKOME haklı buldu.

Yeni tarifeye göre taksilerin açılış ücreti 5 liradan 6,5 liraya çıkarken, kilometre başına ücret ise 7 liraya yükseldi. Taksi dolmuş ve minibüs ulaşım ücretleri ise 3,5 liradan 4,5 liraya yükseldi.

Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz günlerde yapılan meclis toplantısında suya yüzde 20 zam kararı alınmıştı.

2021 yılının ocak ayının ilk sabahına zamlarla uyanacağız.

Asgari ücret 4 bin TL, emekli maaşlarına yüzde 30-40 yapılsa da değişen bir şey olmayacak.

Yılbaşından sonra zaten birçok ürüne de zam geleceği için çalışanlar, emeklilerin sağ cebine giren zamlı maaş sol cebinden çıkacak.

Ezilen yine dar gelirliler ve emekliler olacak.

* * *