Kısa adı 'MİYAD' olan 'Mihalıççıklılar Yaptırma, Yaşatma, Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği'nin olağan genel kurul toplantısı geçtiğimiz Pazar günü dernek lokalinde yapıldı.
Öncelikle, demokratik örgütlerde 'anıların, bilinçleri ve umutların tazelendiği genel kurulların' çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.
Bu bağlamda, divan başkanlığı görevini yüklendiğim bu genel kuruldan süzdüğüm damlaları ve konuyla ilgili değerlendirmelerimi sizlerle paylaşmak istedim.
HEMŞERİ DERNEKLERİNİN ÖNEMİ
Bilimsel veriler, bireylerin belleğinde doğup büyüdükleri yerin çok derin izler bıraktığını gösteriyor.
İnsanların doğup büyüdüğü yörenin kültüründen kopmaması; yöresel kültürün nitelikli bir şekilde geliştirilerek kent kültürüyle ve giderek ulusal, hatta evrensel kültürle kaynaştırılması konularının toplumsal yaşam için çok önemli olduğu da bilimsel bir gerçekliktir.
Hemşeri derneklerinin ne ölçüde demokratik sivil toplum örgütü oldukları, hatta gerekli olup olmadıkları gibi teorik tartışmaları bugünkü yazımın dışında tutuyorum. Çünkü Türkiye gibi örgütlenme kültürünün düşük olduğu bir toplumda her türlü örgütlenmenin önemli olduğu yadsınamaz.
Bu bağlamda 'İşi kaba bir biçimde hemşeri şovenizmine sürüklemeden ve derneği bir siyasi partinin arka bahçesine dönüştürmeden'; hemşeriler arasında dayanışmayı, yardımlaşmayı ve kültürel değerleri geliştirmeyi amaçlayan hemşeri derneklerinin demokratik yaşamımıza önemli katkıları olduğunu düşünüyorum.
MİYAD TARİHÇESİNDEN NOTLAR
Eskişehir'in en eski ilçelerinden biri olan Mihalıççık'ın, geçmişten günümüze ilin sosyoekonomik ve siyasal yaşamında önemli yeri olduğu biliniyor.
Bu bağlamda Mihalıççıklılar ya da yaygın söylemiyle 'Malıçlılar', Eskişehir ilinin ilk yıllarından itibaren kent merkezindeki nüfus içinde de önemli bir yoğunluk oluşturmuşlardır. Çağdaş Eskişehir'in oluşum ve gelişim süreçlerinde gerek kamu yönetiminde gerekse ekonomik yapılanmalarda Mihalıççıklıların önemli yeri vardır.
Eskişehir merkezindeki hemşeri örgütlenmelerinde de Mihalıççıklıların ilk örnekleri oluşturduklarını; 1960- 1980 yıllarındaki Mihalıççıklılar Derneğinin etkili bir buluşma merkezi olduğunu biliyoruz.
Bugün kısa adı 'MİYAD' olan dernek ise 1990 yılının Şubat ayında kuruldu. Kurucu başkanı Muzaffer Solakoğlu ve arkadaşlarının o günlerdeki heyecanlarını çok iyi anımsıyorum. O insanlar, özverili çalışmalar yaptılar.
Sonraki yıllarda kurucu başkan Muzaffer Solakoğlu'nun aktif politikaya atılarak başkanlıktan ayrılmasından sonra, Nurettin Kaba, İsmail Can, Cemalettin Ürgüp başkanlıklarında oluşturulan dernek yönetimleri derneğin giderek güçlenmesini sağladılar.
Malıçlıların örgütsel güç oluşturmalarında rahmetli Selami Vardar ile uzun süreden beri yaşamını yatağa bağlı olarak sürdüren Muzaffer Solakoğlu'nun çok özgün bir yerleri olduğunun altını çizmek isterim.
MİYAD, 30 yılı aşkın bir süredir olumlu ve kalıcı çalışmalar yapıyor. Düğün, bayram, cenaze gibi özel günlerde Mihalıççıklılar arasındaki dayanışmaya katkıda bulunuyor. Çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler organize ediyor. Her yıl yaz başında Mihalıççık'ın Kalburcu yöresinde yapılan 'Mihalıççıklılar Günü'nün organizasyonunda sorumluluk yükleniyor. Ayrıca MİYAD, bugün sahip olduğu bin civarındaki üyesiyle kentimizin sayısal bakımdan önde gelen derneklerinden biri durumundadır.
MİYAD'ın önemli çalışmalarından biri de bugün mülkiyeti derneğe ait olan bir binaya sahip olmasıdır. Odunpazarı Meydanı'nda yer alan bu iki katlı binanın bugünkü duruma gelmesi kolay olmadı. Eski ahşap Türk mimarisinin ilginç örneklerinden biri olan bu bina 1991 yılında satın alındı. 1992'de lokal açıldı. Bu lokale 'Emin Sazak' adı verilmesi o günlerde yoğun tartışmalara neden oldu. Ancak esas sorun binanın nasıl yenileneceği konusundaydı. Çünkü bu iş bir yandan ciddi miktarda para gerektiriyor, bir yandan da eski eser olarak tescilli olan binanın yenilenmesi için yasal formalitelerin aşılabilmesi gerekiyordu.
Sonunda, usulüne uygun olarak yaptırılan proje Ağustos 2001'de Eskişehir Koruma Kurulu'nca kabul edildi ve eski binanın özgün yapısı korunarak tamamen yenilenen bu bina 17 Mayıs 2002'de yeniden hizmete açıldı.
MİYAD, 'yönetimlerin oluşmasında uyguladığı yöresel ve siyasal farklılıkları kaynaştıran dengeli dağılım' politikasıyla diğer hemşeri derneklerine örnek olacak özellikler taşıyor. Bence, MİYAD'ı yıllardır başarılı yapan bu özelliklerin titizlikle korunması ve geliştirilmesi gerekiyor.
GENEL KURULDAN DAMLALAR
Aslında Nisan 2021'de yapılması gereken ama salgın yasakları nedeniyle 11 Temmuz 2021 tarihinde yapılabilen genel kurula, yaz tatili koşullarına rağmen yüz civarında üye katıldı.
Mevcut yönetim, genel kurul evraklarını ve salonun toplantı koşullarını çok iyi hazırlamıştı.
Biz divan olarak, gündemde yer alan konuların 'demokratik kurallar ve hemşeri hoşgörüsü içinde' görüşülmesini sağlamaya çalıştık.
Genel kurulun sonuna doğru aramıza katılan Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum ve dernek üyesi olarak oy kullanmaya gelen CHP Milletvekili Jale Nur Süllü toplantıya renk kattılar.
Yapılan seçimler sonunda dernek organlarına şu üyeler seçildi:
Yönetim Kurulu Asil Üyeler: Cemalettin Ürgüp, Ekrem Öncel, Nurettin Kaba, Hüsnü Kaptan, Vedat Ulubağ, Muhsin Doğan, Hasan Eroğlu, Sadun Selçuk Yalçın, Hasan Hüseyin Sayar, Salih Güven.
Yönetim Kurulu Yedek Üyeler: Göksel Fatih Cura, Bilal Karataş, Tamer Özdemir, Suat Uzan, Celalettin Cihan, Bayram Yumrukkaya, Necdet Yalçın, Ali Muzaffer Şahin, Ali Cansızoğlu, İsmet Atal, Yener Özcan.
Denetim Kurulu Asil Üyeler: Canip Ertural, Metin Gürşahbaz, Kazım Alişar. Yedek Üyeler: İnayet Varıcılar, Osman Çelik, Mehmet Usta.
Yönetim ve denetim kurullarına seçilen üyeleri kutluyor, başarılar diliyorum.
Unutmayalım ki dünyanın ve ülkemizin Covid- 19 ve diktatörlük salgınlarının yoğun tehditleri altında olduğu günümüz koşullarında, 'Demokratik örgütlerin varlığını ve birliğini sürdürmek' çok önemli bir yurttaşlık görevidir.
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…