2 Ocak 2019 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı arasında 'Okul Kantinlerinde Satışa Sunulacak Gıdalar ve Bu Gıdalarda Kullanılacak Logo Uygulamasına İlişkin İş Birliği Protokolü' imzalandı.
Protokolün ayrıntılarını inceleyince doğrusu çok sevinmiştim. Çünkü, ilginç reklam kampanyaları ile özendirilen birçok 'renkli boyalı' ürünün çocuklarımızın sağlığını bozduğu ve obeziteden hipoglisemiye kadar birçok hastalığa neden olduğu artık yadsınamaz bir gerçekti.
Üç Bakanlık tarafından ortak alınan kararlar çocuklarımızın sağlığını doğrudan ilgilendiriyordu. Artık okul kantinlerinde gazlı, kolalı içecekler, içinde palmiye yağı olan çikolatalar, cips ve benzeri yağlı yiyecekler, boyalı şekerlemeler, kızartılmış ürünler satılamayacaktı. Üstelik satılması belirlenen hazır ambalajlı yiyecek ve içeceklerin üzerinde de 'Okul Gıdası' ibareli logo bulunacaktı.

YİNE 'BİR GECE ANSIZIN' ERTELENDİ..!
'Okul Gıdası' logosu uygulaması Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı kurumların bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde 16 Eylül 2019'da başlayacaktı. Bu tarihten sonra 'Okul Gıdası' logosu olmayan ürünler okul kantinlerinde satılamayacaktı. Ancak sevincimiz çok kısa sürdü.
16 Eylül'de başlayacak uygulama yine 'bir gece ansızın' Resmi Gazete'de yayımlanan bir değişiklik tebliği ile 7 Eylül 2020'ye kadar ertelendi.

NEDEN ERTELENDİ?
'Okul Gıdası' logosu uygulamasının ertelenmesi kararının, kantinci ve üretici firmaların baskısıyla alındığı iddia ediliyor.
Erteleme kararı, 'satılacak ürünler konusunda' okul kantinlerini çalıştıran kantinci esnafı ile velilerin ve okul yönetimlerinin karşı karşıya gelmelerine yol açıyor.
Görüştüğüm bazı kantin işletmecileri 'Kantinlere ürünleri tedarikçi firmaların getirdiğini, erteleme kararından doğrudan kantincilerin sorumlu tutulmasının doğru olmadığını, çünkü; ambalajlı yiyecek ve içecekleri kantin işletmelerinin üretmediğini' belirtiyorlar.
Kamuoyu, okullarımızda 'Okul Gıdası' logolu yiyecek ve içeceklerin satışının ertelenmesinde, uluslararası yiyecek ve içecek şirketlerinin, siyasi iktidarın bürokratik çarkları üzerindeki etkilerini merak ediyor.

'ÖNCE YAYIMLA SONRA ERTELE...!!'
Okul servisleri ile ilgili yönetmelik 25 Ekim 2017'de yayımlandığında da sevinmiştik(!).
Yönetmeliğe göre, her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem bulundurulacak, her çocuk için 3 nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat sağlanacak, araçlara da kamera kayıt cihazı konulacaktı. Ancak yönetmeliğin uygulanması önce 3 Eylül 2018'e bırakıldı. Yönetmeliğin uygulanma tarihi bu yıl bir kez daha ertelenerek 3 Eylül 2020'ye bırakıldı.

ÇOCUKLARIMIZ NE KADAR DEĞERLİ?
Çocuklarımızın, yollarda can güvenliğinin sağlanması ve sağlıklı bir şekilde beslenebilmeleri için yayımlanan yönetmelikleri görünce biraz olsun umutlanmıştık ama basit ticari çıkarlar ve siyasi hesaplar yine baskın geldi.
Yönetmelikleri önce yayımlayıp sonra da uygulayamayanlara sorulacak çok soru var;
Geleceğimizin teminatı çocuklarımızı, evlerinden çıktıktan sonra hangi ortamlarda kimlere emanet ediyoruz?
Okul yollarında can güvenlikleri ile ilgili alınan kararlar ve yönetmeliklerin uygulanması neden sürekli erteleniyor?
Daha sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için, beslenmenin ve tüketilen ürünlerin niteliğinin önemi bilindiği halde okul kantinlerinde 'Okul Gıdası' logolu ürünlerin satışının uygulanması neden ve kimler tarafından engelleniyor?
Eğer 'Bizim için de çocuklarımız önemli ve değerlidir' diyebiliyorsanız; yayımlanan yönetmelikleri uygulayınız. Uygulamaya gücünüz yetmiyor ise; 'koltuklarınızı gücü yetenlere bırakınız..!'