Yazımın başlığındaki söz Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'a ait.

Eskişehir'de yine son günlerin en çok tartışılan bir başka konu Alpu'ya yapılacak URAYSİM Projesi ve Alpu'da organize sanayi bölgesi kurulması.

URAYSİM Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi. Yapımı adeta yılan hikayesine döndü.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) tarafından yürütülen ve 2011 yılından bu yana bekleyen proje Kalkınma Bakanlığı'nca 2016 yatırım programına alındığı ve aynı yıl içerisinde yapımına başlanabileceği açıklanmıştı.

2019 yılında da tamamlanacağı belirtilmişti.

Üzerinden 19 yıl geçti.

Hala tamamlanmayı bekliyor.

19 YILDIR BEKLEYEN PROJE

Dönemin Anadolu Üniversitesi Rektörü, bugün YÖK Yürütme Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Naci Gündoğan, proje hakkında şu bilgileri vermişti:

'Bu proje üniversitemizin Eskişehir'e ve Türkiye'ye bir armağanıdır. 166 milyon 500 bin TL olan proje bütçesi bakanlık tarafından 400 milyon TL'ye çıkarıldı. Başlangıçta şehir içi raylı araçların testleri yapılacak. 2. Aşamada ise Yüksek Hızlı Tren testlerine başlanacak. Proje ile ilgili 3 temel ihaleye çıkacak. Bunlardan birincisi idari binalar ihalesi olacak. İçerisinde eğitim binası, atölyeler ve sosyal tesislerin olacağı bu konsept 26 Mayıs 2016da ihaleye çıkacak. 2. Aşamada içerisinde 21 adet cihazın bulunduğu test cihazları ihalesi gerçekleştirilecek. Sonrasında test yolları ihalesi yapılacak ve 27 km uzunluğunda test yolu yapılacak. Asıl zorluklar simdi başlıyor. Eşi benzeri olmayan bir proje. Burada ayni zamanda ARGE çalışmaları yapılacak. Merkez Eskişehir'de ciddi bir katkı sağlayacak. Hem ekonomik hem de istihdam alanında. Bu proje hayata geçtiğinde Eskişehir'in raylı sistemler merkezi olduğu da tescillenmiş olacak. Projenin sahibi Anadolu Üniversitesi'dir. 2011 yılından bu yana bekleyen bu projenin 2019'da tamamlanmasını planlıyoruz. Bu projeyi üniversitemiz tek başına yapacak. Yurt dışından çok sayıda ilgi var. Çek Cumhuriyeti ortaklık teklifinde bulundu. Bir raylı sistemler aracının kullanılabilmesi için sertifikasyonunun olması gerekiyor. Biz de bunu verebileceğiz.'

ESO DESTEKLİYOR

Alpu ilçesinde yapılacak olan URAYSİM Projesine en büyük desteği Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ile yönetim kurulu üyeleri veriyor.

Kesikbaş'ın bu konudaki düşüncesi ise şöyle:

'Türkiye'nin raylı sistemler hedeflerine baktığımızda Eskişehir'in rakipleri de oldukça fazla. Ancak raylı sistemler merkezinin Eskişehir olması, yüksek hızlı trenin Eskişehir'de üretilmesi Eskişehir'in milli davasıdır. Bu proje de bu milli dava için oluşturulacak bir alt yapıdır. Biz ESO olarak her zaman, mutlaka ve mutlaka Eskişehir olarak tüm raylı sistemler projelerinde yer almalıyız diyoruz. Çünkü bu işin yarattığı yaklaşık olarak 38 milyar Euroluk bir satın alma var. Ayrıca elimizde URAYSİM denen çok kıymetli bir proje var. 11. Kalkınma Planına dahil edilmiş durumda. URAYSİM Alpu'da 700.000 m2'lik alan üzerinde kuruluyor ve burada Raylı sistemler çeken ve çekilen araçların uluslararası standartlarda test ve sertifikasyonu tamamen yurt içinde gerçekleştirilebilecek. Yani Eskişehir'de Alpu'da gerçekleştirilecek. URAYSİM, kazandıracağı kabiliyet ile Eskişehir'in 'Milli Yüksek Hızlı Tren Projesi' için en uygun alanlardan birisi olacak. Bu yatırımın Eskişehir'e gelmesi için ESO olarak çok çaba sarf ediyoruz. Eğer biz bu alt yapıyı oluşturursak bu yatırımlar gelecekte Eskişehir'in çevresini değiştirecek, Eskişehir'e iş, aş olacaktır. Bu nedenle bu günden bunun alt yapısını oluşturulmalıyız. Bugünden Alpu Raylı Sistemler İhtisas Endüstri Bölgesi'nin oluşturulması için bir efor koymalıyız.'

'Arazi OSB için çok müsait'

ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un 'yeşil ova tarım arazisi olmaktan çıkacak' diyerek eleştirdiği Alpu OSB ile görüşlerini şöyle açıklamıştı:

'URAYSİM Test Merkezi'nin hemen yanında ve sınırında, Ulaşım yollarına kavşak noktasında, Yatırım teşviklerde ilçelere ve ihtisas OSB'lere sağlanan özel destekler (5. Bölge). Arazi OSB için çok müsait. Arazi eğiminin ilk yatırım maliyetini düşürecek. Arazinin 1/25.000 ölçekli nazım planda çayır tahsisinin yapılmış, toplu arıtma tesisi yapılmasının birim yatırım maliyetlerinde düşüşe olanak sağlayarak yatırımı cazip hale getiriyor. Arsa maliyetleri açısından il içerisinde en makul fiyatların olduğu bölge olması, güneş enerjisi potansiyeli dolayısıyla enerji maliyetlerinin düşürülebilme imkanı ve bölgenin deprem kuşağında olmamasıdır. İşte bu nedenlerden dolayı Alpu diyoruz.'

KAZIM KURT KARŞI

Gelelim Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un ESO Başkanı Kesikbaş tarafından Alpu'ya yapılmasını önerdiği OSB için neler söylediklerine.

Önceki gün ES TV'de canlı yayınlanan 'Açıkça' programında ESO Başkanı Kesikbaş tarafından Alpu'ya URAYSİM Test Merkezinin hemen yanına yapılmasını önerdiği OSB'ye kesinlikle karşı olduğunu açık açık ifade etti.

'Ben karşı çıkıyorum. Alpu Ovasına böyle bir organize sanayi bölgesi yapılamaz. Çok net.'

Nedenini de şöyle açıkladı:

'Hükümetin uzun vadeli planı Alpu'da bir sanayi bölgesi kurup, ardından sanayi bölgesinin olası ihtiyaçlarını bahane ederek termik santral projesinin tekrar gündeme getirip, santrali de kurar.'

* * *

Burada haklı.

Hükümetin Alpu'ya kurmak istediği Termik Santrali'n yapımı, Eskişehirlilerin şiddetle karşı çıkmasıyla şimdilik durduruldu.

Kazım Başkan'ın iddia ettiği gibi Alpu'ya OSB kurulduğunda tekrar gündeme gelir mi bilemem.

Ama bahane hazır:

'OSB'nin elektrik ihtiyacını karşılayacağız.'

* * *

Kazım Kurt Alpu OSB için başka neler dedi:

1- 'Bizim sanayiciler istesin ya da istemesin Alpu'da bir organize sanayi bölgesi, kurulacağını anlıyoruz. Bunu nereden anlıyoruz derseniz buradaki tapu hareketlerinden görüyoruz. İstanbul'da 3 şirket toplamda 1050 dönüm arazi almış, bir Filistinli şirket 300 dönüm arazi almış, Almanya'da et üretimi yapan bir şirket 80 dönüm arazi almış, yine bir kişi 2500 dönüm arazi almış, Başakşehirli bir futbolcu 80 dönüm başka bir futbolcu 50 dönüm arazi almış, AKP'li bir eski milletvekiline yakın olan bir şirket 3500 dönüm arazi almış. Bu araziyi alanlar, buranın organize sanayi bölgesi olacağını bilenler. Bizim Eskişehir'deki milli trenciler bu işi zannediyorlar ki biz alacağız. 'Çayırı alalım, kamulaştırmadan yapalım'. Alpu'da OSB olacak bölgede 27 bin büyükbaş, 72 bin küçükbaş hayvan var. Bu hayvanlar o çayırlarda otluyor. OSB kurulduğu zaman bu hayvanlara güle güle diyeceğiz.'

* * *

2-'Ben buna karşı çıkıyorum ki ne derse desin. Eskişehirlilere de söylüyorum, Alpulu'lara da söylüyorum. Bu olaya karşı çıkalım. Hele bunu URAYSİM'in paraleli olarak efendim milli tren hızlı trenle falan süsleyerek piyasaya sürmenin çok daha büyük bir kandırmaca olduğunu düşünüyorum. Bakın URAYSİM'e karşı çıkan yok. Ama ben şuna adım gibi inanıyorum. Bu hükümet durduğu sürece URAYSİM diye bir şey hayata geçemez. Bunu herkes bilsin. 10 yıldır URAYSİM ne yaptı? Orada iki binayla bir iş olmaz. Bunun üçayağı var. O binalar yapılacak. Yerleşke ortaya çıkacak. Test yolları ortaya çıkacak, eğitim yapılacak. Ondan sonra test merkezi haline gelecek. 10 yılda sadece binalar yapan bir hükümet geri kalan yıllarda bu işi yapamaz. 10 yıllar daha alır. Bakın samimi söylüyorum 10 yıllar daha alır. Bu iş olmaz. Ama ne olur biliyor musunuz? Sanayi Odamızın da önderliğinde sanayi Bakanlığı orada bir ihtisas sanayi bölgesi ilan eder. Alpu Ovasını mahveder.'

* * *

Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi ve yanına kurulması gündeme gelen OSB, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş arasında soğuk rüzgarlar esmesine neden oldu.

Bu tartışma daha doğrusu bir birleriyle sözlü tartışmasının sonu bakalım nereye varacak?

* * *

Yasağı kaldıracak mısınız?


Eskişehirspor Kulübü Başkanı Mustafa Akgören, başkan seçildiği genel kurulda yaptığı konuşmasında, 'kimse bizden transfer yasağını kaldırmamızı beklemesin. Öncelikle hedefimiz FİFA'daki dosyaları temizlemek. Yasak zaten 4-5 yıl kalkmaz. Özümüze döneceğiz' demişti.

O kongredeki konuşmasından dolayı Mustafa Akgören'i, açık sözlü olması ve hayal kurmamasından dolayı kutlamıştım.

* * *

Ardından bir basın toplantısında da şunları söylemişti:

'Yönetim olarak çalışmaya devam ediyoruz. Eskişehirspor'un geleceğine yatırım yapmaya devam ediyoruz. Sizlere verebileceğim bir müjde yok. Eskişehirspor'un öyle bir borcu var ki tek başına altından kimse kalkamaz. Siyasilerin, seçilmişlerin, atanmışlarının, adalarının, sanayicilerin, sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek altından kalkabileceği bir borcumuz var.'

* * *

Bir başka basın toplantısında ise, 'İnanın bana benim transfer tahtasını açmak gibi bir niyetim yok. Büyük bir borç batağı altında yaşam mücadelesi veriyoruz. Herkes transfer yasağını kaldırılmasını istiyor ama bu çok zor. Dükkanı kapatma ihtimalimiz dahi var. Ben bu futbolcuların oynaması istiyorum. Söylesenize bana çok paramız olsaydı bugün bu futbolcuların kaç tanesi forma giyerdi' demişti.

Aslında doğrusu da buydu.

250 Milyonu aşan borç dururken transfer yasağını kaldırmak çok da akılcı bir yaklaşım değil.

YASAK NASIL KALKACAK?

1,5 ay önce göreve gelen Eskişehirspor'un Sportif Direktörü Murat Daldık, Radyospor'a yaptığı açıklamada, 'Eskişehirspor çok büyük bir camia. Hedefimiz ligde kalmak. Bu takımın bu sezon ligde kalması gerekiyor. Transfer tahtasının açılması konusunda yönetim kurulumuz çalışmalarını yapıyor. Buğra Çağlıyan ve Bilal Ceylan'ı Lille takımının takip ettiği bizimde kulağımıza geldi. Şuan için bizimle ciddi olarak temasa geçen olmadı. Yerli kulüplerden oyuncularımızı takip eden kulüpler var. Herhalde ilerleyen günlerde bir şeyler olur diye düşünüyoruz. Kulübümüz ciddi bir borç yükü ile karşı karşıya. Bu borcu azaltabilecek çalışmaları yönetim kurulumuz gerçekleştiriyor. Gerekli duyurular zamanı gelince kamuoyu ile paylaşılacaktır' demiş.
RESMİ TEKLİF VAR MI?

Murat Daldık tecrübeli bir isim.

İyi de çevresi var

Ama lakin Radyaspor'a yaptığı açıklamayı okuyunca şaşırdım.

'Buğra Çağlıyan ve Bilal Ceylan'ı Lille takımının takip ettiği bizimde kulağımıza geldi. Şu an için bizimle ciddi olarak temasa geçen olmadı' diyor.

Kulağa gelmek dedikodu anlamı taşıyor.

Ocak ayı transfer dönemine yaklaştık.

Bütün kulüpler takibine aldığı futbolcularla söz kesti.

Eğer Buğra ve Bilal'i takibine alan bir kulüp varsa şimdiye kadar yönetim ile çoktan temasa geçer ve futbolcu ile de ön anlaşma yapardı.

Dedikodulara inanarak iki genç futbolcuyu satıp, gelen parayla transfer tahtasının açılmasını hayalini kuruyorsa onu bilemem.

BAŞKAN İLE TERS

DÜŞMÜYOR MUSUNUZ?

Başkan Akgören, 'para bulsam bile transfer tahtasını açmam' derken Murat Daldık'ın

'Transfer tahtasının açılması konusunda yönetim kurulumuz çalışmalarını yapıyor' demesi başkanla ters düştükleri anlamı taşımıyor mu?

Daldık, Mustafa Akgören ile görüşmeden mi böyle bir açıklama yaptı?

Akgören'in o konuşmadan bilgisi var mı?

Daldık, 'transfer tahtasının açılması için çalışmalar yapıyorlar' sözleriyle başkanı da zor durumda bırakmış olmuyor mu?

Bana öyle geliyor ki Daldık bu konulara biraz hızlı dalıyor…

* * *

Başarılı insanın gücü içindedir

Palmiye ağacı için dünyanın en güçlü ağacı olduğu söylenebilir. Çünkü çok sayıda ağacı kökünden söküp savuran tropikal fırtınalar karşısında esnerler ama kırılmaz ve savrulmazlar. Bu yönleri ile başarılı olmak isteyen kişilere örnek olurlar.

Yaratıcı bireyler olmanın yolu 'esnek' olmaktan geçer. Denilebilir ki;

'Esnek olmayan yaratıcı olamaz!'

Doğadaki en güçlü ağaç palmiyedir; çünkü eğilir, kalkar ama yıkılmaz. Böyle davranmak kişisel değerlerden ödün vermek anlamına da gelmez.

Başarılı insanın gücü içindedir. Başarılı insanlar güçlerini, dışarıdan değil kendi içlerinden alır.

******