Yüz haftadır Bisiklet Yolu.

İlki 2018 Aralık'ta yayınlandı, sonra aralıksız iki yıldır, yirmidört aydır yayınlanıyor Bisiklet Yolu.

Daha da yüz hafta yazarım, başınıza ekşirim buradan. O bisiklet yolu yapılacak, kurtuluş yok!

Öyle daha önce yapılanlar gibi uyduruk, park kenarı, kaldırım çiziktirmeleri değil.

Hiçbir yerden başlayıp hiçbir yere gitmeyen işe yaramaz şeyler değil.

Ulaşıma hizmet eden, işlevsel, güvenli bisiklet yolları istiyoruz.

Peki, yazdım da ne oldu —yüz hafta, yüz kere?

Hiçbir şey olmadıysa, bisikletin yerel basında bir yeri oldu. Önceleri kırkta yılda bir anılırdı adı bisikletin. Artık düzenli her çarşamba Bisiklet Yolu yayınlanır oldu, yüz oldu. Bisikletin Yolu basında kalıcı oldu.

Eskişehir'in bisikletli ulaşım için bir çözümlemesi oldu. Haddim olarak —tüm kent içi ulaşımımı bisiklet ile yaparım yıllardır— düşüncelerimi ve deneyimlerimi bir bir paylaştım, yüz oldu. Bir kişilik, bir bisikletli ulaşım çalıştayı oldu.

Kentin müdürü, amiri, memuru bisikletli ulaşımdan haberdar oldu. Trafikten, ulaşımdan, sağlıktan, eğitimden, kültürden sorumlu, sorumsuz birçoklarının Bisiklet Yolu'ndan haberi oldu. Sorumlulara soru sormaya yüzümüz oldu.

Konu-komşu, iş-güç, çoluk-çocuk çevresi ile başka bir pencereden, Bisiklet Yolu'ndan tanış olundu. Onların da Bisiklet Yolu hakkında bir fikri oldu. Hiç bir zaman yolu bisikletten geçmeyenlere karşı da bir yüzümüz oldu.

Biraz da ünlü olundu. Çarşıda, pazarda, hastanede, pastanede tanıyanlarım, hayranlarım da oldu. Konuşuldu, paylaşıldı, en sonunda hep bisiklet ile gülen yüzler oldu.

Kutluyorum Bisiklet Yolu'nu, yüz kez.

------------------------------------------------------------------------------------------

BİSİKLOPEDİ

BİSİKLET HIZ REKORLARI

Düz yolda bisiklet hız rekoru saatte 296,009 kilometredir.

Denise Mueller-Korenek rekoru 16 Eylül 2018'de Amerika, Utah, Bonneville Salt Flats'de, özel bir parkurda (kurumuş bir göl zemininde) gerçekleştirmiştir. Bu rekor gerçekleştirilirken, bisikletin önünde yer alan özel tasarlanmış bir aracın yarattığı hava koridoru ile bisiklet desteklenmiştir. Bisikleti de bu iş için özel tasarlanmıştır.

Denise Mueller-Korenek kadınlar dünya rekorunu elinde tutarken, kendi rekorunu kırma denemesi sırasında 1995 yılında Fred Rompelberg tarafından kırılan 268,831 km/s erkekler hız rekorunu da kırmıştır.

------------------------------------------------------------------------------------------

İPUCU

Dönüşlerde dış pedalın yere yakın olması işinizi kolaylaştırır. Özellikle keskin virajlarda ve kaygan zeminlerde kayma, düşme riskini azaltır.