2011 yılı itibariyle ülkemizde geçici koruma statüsünde olan Suriyeli sayısı '0'. 14/04/2022 itibariyle ülkede bulunan Suriyelilerin sayısı 3.768.716.Göç idaresi başkanlığınca paylaşılan bu veriler resmi olarak kayıt altına alınanları kapsıyor. Kayıt altına alınmayanların sayısı ise net olarak açıklanamıyor.
Suriye'de başlayan savaş nedeniyle bu insanlar ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığındı. Şimdi Ukrayna'da aynı durumda. Ama bir fark var. Ukrayna devleti aldığı karar ile 18-65 yaş arası erkeklerin ülkeyi terk etmesini yasakladı. Ülkelerini savunmak için ülkelerinde kalmak ve savaşmak zorundalar.
Suriye'de bizzat devlet güçleri sivil halka saldırdılar. Farklı bir durum vardı başlangıçta. Ama ülkenin erkekleri kadın ve çocuklarla birlikte topraklarını terk ettiğinde o topraklara Rus askerleri geldi, ABD askerleri geldi. Bu da yetmedi PKK/YPG'li teröristler, ABD, Rusya ve Avrupa'nın yardımı ile Suriye'nin kuzeyini ele geçirdi, petrol kuyularını işgal etti ve şimdi terör devleti kurmak için çalışıyor.
Peki bu toprakları savunması gereken bu ülkenin erkekleri nerede? Taksim'de, İstiklal Caddesinde, parklarda, AVM'lerde, Adalar'da, sahillerde,kafelerde ve nargile içmekle meşguller.
Tabiiki mağdurlara yardım eli uzatmak, onları ülkemizde misafir etmek insani görevimizdir.Yaşlıları, kadınları çocukları korumak da insani bir görevdir. Peki ya eli silah tutan 18-65 yaş arası erkekler?
Bunlar din kardeşimiz, bunlar Müslüman diyenler var. Siz onların Müslüman olduğunu söylüyorsunuz da onlar bunun farkında mı acaba? Onları camileri doldururken, Suriye veya Türkiye için veya zor durumda olan başka Müslümanlar için savaşırken göremiyoruz. Tam tersine bambaşka yerlerde görüyoruz nedense. Az sayıda Suriyeli erkeklerden oluşan bazı gruplar Türk ordusu gözetimi ve emrinde bir savaş veriyor. Yetişkin erkeklerin çoğunun böyle bir derdi de çabası da yok.
Onlara İslam dinini anlatın. Şehitlik nedir anlatın. Toprak namustur, bunu anlatın. Savunacakları topraklar onların toprakları, o ülke onların ülkesi, o bayrak onların bayrağı. Bu uğurda verecekleri savaşta ölürse şehit kalırsa gazi olacaklar. Bunların bundan haberleri yok mu veya işlerine mi gelmiyor.
Ukrayna'daki 18-65 yaş arası erkeklerin ülke dışına çıkması yasaklandı. Türkiye'de toprakları için savaşma niyeti olmayan 18-65 yaş arası Suriyeli erkekleri öncelikle geri göndermelidir. Gerekirse sınırdan çıkarken gerekli silah ve teçhizatta kendilerine verilmelidir.
Son günlerde Cumhurbaşkanı başta olmak üzere siyasilerden peş peşe açıklamalar geliyor. Suriyeliler geri dönecek! Ama huzurlu ortam sağlandığında.
Kim sağlayacak peki o huzurlu ortamı? Ben mi, yoksa siz mi? Bu huzurlu ortam savaşarak vekan dökülerek sağlanacak, o kesin. Peki kim savaşacak? Ben mi, yoksa siz mi? Biz savaşalım, ordumuz bölgeyi terörden temizlesin, biz şehitler verelim, bu arkadaşlarda ayaklarına taş bile değmeden rahat ve güvenli bir şekilde ülkelerine dönsün, öyle mi?

Bizim kurtardığımız topraklara, bizim şehit verdiğimiz topraklara yalnızca Türk Bayrağı asılabilir! Efendim orası Suriyeli kardeşlerimizin, o topraklara Suriye bayrağı asılacak mı diyorsunuz? O zaman o ülke ve o bayrağın sahipleri kimse onları da göndereceksinizo bölgeye. Türk askerinin emrinde teröristlere ve yabancı işgalcilere karşı savaşacaklar.
Halen Türkiye'de bulunan ve engel durumu olmayan 18-65 yaş arası tüm Suriyeli erkekleri acilen Suriye'ye göndermek yapılacak en doğru iştir.Onlar Türk ordusunun emri ve himayesinde savaşarak topraklarını tekrar yabancı güçlerden ve teröristlerden kurtaracak ve o bölgede huzuru sağlayacaklar. Suriyeli yetişkin erkekler Cumhurbaşkanı'mızın bahsettiği huzurlu ortamısağladığında, yaşlılar, çocuklar ve kadınlar da güvenli bir şekilde ülkelerine geri gönderilecektir. Yapılması gerekenbudur!