Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonunda sınavla öğrenci alacak liseleri açıkladı.
1 Haziran 2019'da yapılacak sınava 1 milyon öğrencinin girmesi bekleniyor. Ancak, 'Nitelikli okullar' olarak adlandırılan ve LGS (Liselere Geçiş Sistemi) puanıyla öğrenci alacak 'Anadolu lisesi, Fen lisesi' türündeki okul sayıları ve kontenjanların azlığı öğrencilerde hayal kırıklığına neden oldu.

22 İLDE ANADOLU LİSESİ YOK...
LGS puanı ile öğrenci alan liselerin listesine göre; 22 ilde Anadolu lisesi, 14 ilde de sosyal bilimler lisesi yok. Ancak bu illerin tamamında İmam Hatip lisesi bulunuyor.
Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Ordu, Rize, Sinop, Tunceli, Yalova illerindeki öğrencilerin 'nitelikli' Anadolu lisesi tercihi yapma şansları yok.

YÜZDE 56'SI İMAM HATİP VE MESLEK LİSESİ
Türkiye genelinde 1526 liseye merkezi sınav ile öğrenci yerleştirilecek.
Bu okulların toplam kontenjanı 139 bin 120 kişi. Geçen yıl sınavla öğrenci alan okul sayısı 1367, kontenjanlar ise 127 bin 420 kişiydi..
Bu yıl sınavla öğrenci alacak 1526 okulun 855'inin İmam Hatip ve meslek liselerinden oluşması dikkat çekiyor. Yani okulların yaklaşık yüzde 56'sını bu iki okul türü oluşturuyor.
Geçen yıl, imam hatip liseleri sayısı 297 olmuştu. Bu yıl ise 5'i hafızlık programı uygulayan bu liselerin sayısı 339, kontenjanları da 28 bin 830 oldu.

SADECE 1 FEN LİSESİ, 1 SOSYAL BİLİMLER LİSESİ EKLENDİ...
2019 LGS puanıyla öğrenci alacak liselerden yalnızca 266'sı Anadolu lisesi olarak belirlenmiş. Bu liselerin kontenjanı ise 42 bin 100. Geçen yıl bu okulların sayısı 222, kontenjanları da 34 bin 530 kişiydi.
Bu yıl sınavla öğrenci alacak fen liselerinin sayısı ise 310. Bu liselerin toplam kontenjanı 34 bin 590. Geçen yıl 309 fen lisesi sınavla öğrenci almıştı. Yani bu yıl fen liselerinin sayısı 1 arttı. Kontenjan ise sadece 90 kişi yükselmiş oldu.

ATATÜRK LİSESİ 'NİTELİKLİ OKUL' OLDU...
Bu yılın 'en güzel farklılığı', illerdeki bazı 'tarihi liselerin' merkezi sınav ile öğrenci alacak okullar listesine dahil edilmesi oldu. Bu kapsamda Atatürk'ün Eskişehir'e hediyesi Atatürk Lisesi de nitelikli okullar listesine alındı.
Eskişehir'de geçen yıl LGS puanı ile öğrenci alan okul sayısı 15, toplam kontenjan ise 1470 kişiydi. Mevcut okullara bu yıl sadece 120 öğrenci kontenjanı ile Atatürk Lisesi'nin dahil edildiğini görüyoruz.
Eskişehir'de 'nitelikli okul' olarak belirlenen 3 Anadolu lisesinde 390, 4 fen lisesinde 420, 2 imam hatip lisesinde 180, 5 meslek lisesinde 360, 2 sosyal bilimler lisesinde 240 olmak üzere toplam 16 okulda 1590 kontenjan belirlenmiş.
2019 LGS puanı ile öğrenci alacak nitelikli okullar listesine, 1 fen lisesine karşılık çok sayıda yeni İmam Hatip lisesinin eklenmesi, 'istek ve ihtiyaç olmadığı halde' imam hatipleri yaygınlaştırma politikasının aynen devam ettiğini gösteriyor.
Sınav ile öğrenci alan Anadolu lisesi, fen lisesi kontenjanlarının sabit ve düşük tutulması, 'yerel yerleştirme' ile öğrenci alacak olan Fatih A.L, Kılıçoğlu A.L, Salih Zeki A.L, Ahmet Kanatlı A.L, Orhan Oğuz A.L...... gibi bazı liselere aşırı talep yaratacaktır. Bu okulların kapasiteleri de sınırlı olduğundan 'özel okul pazarı' daha da genişleyecektir.
Eğitim bölgelerinde titiz incelemeler yaptığını bildiğim Milli Eğitim Müdürü Sayın Hakan Cirit'in, geçen yıllarda olduğu gibi 'içinde öğrenci olmayan tabela İmam Hatip okulları' açanlar yerine; öğrencilerin tercih ve taleplerini karşılayacak okul türlerinde azami kontenjan çalışmaları yapacağına inanıyor ve ayrıntılı açıklamalarını bekliyoruz.