2019 yılı, eğitim dünyamızdaki pek çok konuda hayal kırıklıkları bırakarak geride kaldı.

2020 yılına girerken, bir yandan Sayın Ziya Selçuk'un 'pembe boyalı' değişim projelerini dinliyor, bir yandan da okul öncesinden yükseköğretime kadar kamusal eğitimin nitelik kayıplarını ve bazı vakıflarla yapılan protokollerin yaygınlaşmasını üzülerek görüyoruz.
Bu yüzden yeni yılda planlanan her türlü değişime kuşku ve kaygı ile bakar hale geldik.

LİSELERDE DERS SAATLERİ AZALIYOR
Liselerde, 2020 yılının Eylül ayından itibaren 9'uncu sınıftan kademeli olarak başlayan yeni bir model uygulanacak.
9'uncu sınıflarda 15-16 olan akademik ders sayısı 8'e, 12'nci sınıflarda 12-15 olan ders sayısı da 7'ye indirilecek.
Mevcut sistemde öğrenciler, 11'inci sınıfta sayısal, sözel, eşit ağırlık gibi alanlarda okuyorlardı. Bu alanlar ortadan kalkacak.
12'nci sınıfta haftalık çizelge akademik ders saatleri 24, proje ve sertifika çalışmaları 6, destek ve rehberlik çalışmaları da 10 olmak üzere toplam 40 saat olarak planlanıyor.

EN KALABALIK LGS YAPILACAK
2012-2013 eğitim öğretim yılında 4+4+4 eğitim sistemine geçilmesiyle birlikte okula başlama yaşı 60 aya çekilmiş, öğrenci sayısında artış yaşanmıştı. Bundan dolayı, 2020'de Liselere Giriş Sınavı'na (LGS) girecek öğrenci sayısı yüzde 50'nin üzerinde arttı.
Eskişehir'de 13.419 öğrencinin gireceği sınavın kontenjanları ile ilgili müdürler toplantısı geçen hafta yapıldı. Eskişehir merkezde yaklaşık 4000 kişilik bir kontenjan açığı mevcut. Bu nedenle, okul müdürlerinden okullarındaki kontenjanlarının artırılması için azami gayret göstermeleri istendi.
Yıllar öncesinden yeterli 'Anadolu lisesi' yatırımı yapılmadığı için, şimdi okul müdürlerinden adeta 'şapkadan tavşan çıkarmaları' bekleniyor. Aynı toplantıda 'seçmeli derslerin belirlenmesi' ile ilgili konuşmaların yapılması ise oldukça manidar.

SINIF GEÇME ZORLAŞACAK
MEB'in liselerde yaptığı düzenlemeye göre, artık dersten geçme zorlaşacak, öğrenciler sınıf tekrarı yapabilecek.
Yeni sistemde her dersten ayrı ayrı 50 puan ortalaması gerekecek. Üç zayıfla sorumlu olarak bir üst sınıfa geçilebilecek. Ancak o dersleri üst sınıfta verme zorunluluğu olacak. Öğrenciler geçemedikleri derslerin ortalamasını yükseltmek için yaz aylarında ikmale kalacak. Yeni sistem 2020-2021 eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak.

ÖZEL OKULLARA YENİ YÖNETMELİK
Plansız ve denetimsiz bir şekilde desteklenerek genişletilen özel öğretim kurumlarının birbiri ardınca batmaya başlaması sonrası yeni bir yönetmelik hazırlığı başladı.
Yeni yönetmelikte, özel öğretim kurumlarının açılması konusunda yeni koşullar getirilecek. Özel okul açan kurumun yatırım sermayesi, özel okul sahiplerinin eğitim dışında başka bir alanda faaliyet gösterememesi gibi bazı ölçütlerin dikkate alınacağı öğrenildi.
Öğrencilerin sınavlara hazırlanmak için gittiği özel öğretim kursları Haziran 2020'de kapatılacak.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU
2020'de Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılması planlanıyor. Cumhurbaşkanlığına sunulduğu açıklanan kanunda, mesleğe başlama anından sonuna kadar öğretmeni ilgilendiren sosyal, kültürel tüm konuların yer alacağı ve öğretmene statü, saygınlık kazandırılacağı açıklandı.
Eğitim ile ilgili planlar yapılırken; siyasi iktidarların ihtiyaçları değil eğitime ilişkin hedefler dikkate alınmalıdır.
Umarım, 2020 yılı için planlanan hedeflerde; aceleci, siyaseten ön yargılı ve tepeden inmeci tavırlar sergilenmez.
2020 yılında Cumhuriyetimizin birleştirici ışığında, çağdaş, demokratik, laik ve bilimsel eğitim çizgisini izleyip; bölücü, gerici, ötekileştirici,
ayrıştırıcı 'karanlık yollara' sapmadan ilerlemek en büyük hedefimiz olmalıdır. Bu hedefin önemini ve değerini anlamak için Suriye'nin, Irak'ın perişan haline bakmak yeterli olacaktır sanırım.