Semt pazarlarında'yeni mahsul' patatesin fiyatını görenler şok oluyor. Kilosun 15 liradan satılıyor.
Fiyatını gören almak yerine uzaktan bakarak geçiyor.
Eski patatesin kilosu 10, yeni mahsulün ise 15 liraolmasına Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise tepki göstermiş.
Bir süredir CHP İlçe Başkanı Rahmi Çınar ile beraber mahalleleri ziyaret ederek esnaf ve vatandaşlarla sohbet eden Başkan Kurt, derdini dinliyor, girdiği bakkal, manav ve kasaptan da fiyatlar hakkında bilgi alıyorlar.
Kurt, son olarak Yıldıztepe ve Gültepe Mahallelerine gitmiş. Manavdan 1kg patates istemiş. Manav da Başkan Kurt'a 1 kg ağırlığında 3 patates vererek, 15 TL olduğunu söylemiş. Duruma tepki gösteren Başkan Kurt, 'Ülkenin geldiği durum ortada. 3 patates 15 TL. Bunun daha meyvesi, eti, kıyması, sütü, yoğurdu, yumurtası var. İnsanlar ne yiyecek, nasıl geçinecek?' demiş.
'İNSANLAR NE YİYECEK, NASIL GEÇİNECEK'
Market, manav, kasap, kahvehane, taksi durakları ve işyerlerini tek tek gezen Odunpazarı Belediye Başkant Kurt, Taşel ve Çınar, esnafın derdini ve çözüm önerilerini dinleyerek notlar almışlar.
'Derdinizi dinlemeye geldik, bizden bir isteğiniz ya da talebiniz var mı?' diye soran Kurt, Taşel ve Çınar, esnafı gezerken karşılaştıkları mahalle sakinleri ile sohbet etmişler. Başkan Kurt, 3 patatesin 15 TL olmasına tepki gösteren Başkan Kurt, 'Ülkenin geldiği durum ortada. 3 patates 15 TL. Bunun daha meyvesi, eti, kıyması, sütü, yoğurdu, yumurtası var. İnsanlar ne yiyecek, nasıl geçinecek?' demiş.
SORUNLAR ORTAK
Başkan Kurt, Taşel ve Çınar, kiminle konuşursa konuşsun esnafın da mahallelinin de ortak sorunu ekonomik kriz, hayat pahalılığı, gıda fiyatlarının yüksekliği ve işsizlik. Türkiye'nin ciddi bir ekonomik kriz ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, bunun nedeninin de siyasal iktidarın yürüttüğü yanlış ekonomi politikaları olduğunu vurgulamış.
Toplumun tüm kesimlerinin bu krizden etkilendiğinin altını çizen Başkan Kurt, 'Temel gıda maddelerinin fiyatları ortada. Ete sürekli zam geliyor. Daha önce evine bayramdan bayrama et giren vatandaşlar, artık bunu bile göremeyecek. Bu sorunların da tek sorumlusu siyasal iktidar. Türkiye'nin yönetilememe sorunu var. Sorunun çözümü de yoksullukla, işsizlikle, gelecek kaygısı ile uğraşan bizlerin elinde' demiş.
Tüketicinin gıda enflasyonu son bir yılda patladı
Son bir yıllık dönemde tüketicinin gıda enflasyonunun patladı. Bu dönemde emekli işçinin, çalışan memurun, emekli memur ve emekli öğretmenin 62 gıda maddesinde, çalışan asgari ücretli işçinin ise 46 gıda maddesinde satın alma güçleri düştü ve yoksullaştılar.
Enflasyondaki yükseliş alışveriş alışkanlıklarını da değiştirdi. Semt pazarlarında sadece nakit dönemi sona erdi. Düşen alım gücü ile vatandaş borçlu yaşam şekline geçerken, pazarlarda da eskisi gibi kilolarca meyve sebze alamıyor.
PAZARDA KREDİ KARTI DÖNEMİ
Çarşamba günü Vişnelik Mahallesindeki semt pazarından alış veriş yaptım. Beni tanıyan pazarcı esnafları önüme geçti!
'Sadi Bey artık vatandaş pazara bile çıkamaz oldu. Pazarı gördünüz eski kalabalık var mı? Gelenler ise geçmişte bir kilo aldığı sebze-meyveyi artık yarım kilo alıyor. Bazıları ise kredi kartı geçiyor mu? Diye soruyor. İnsanlar semt pazarlarında bile kredi kart ile alış veriş yapmak istiyor. Cebinde nakit yok. Bizde müşteriyi markete ve manava kaptırmamak içinartık pos cihazı kullanacağız' dediler.
* * *
20 yılın zirvesindeki enflasyon ile sendikaların araştırmaları da asgari ücretin, maaşlara yapılan zamlar daha ilk dört ayda eridiğini ve yoksulluk sınırının gerisine düştüğünü gösteriyor.
* * *

BAŞKAN BABADAN BAŞKAN OĞLUNA NASİHAT!
1969 yılında İstanbul Diş Hekimliği Yüksek Okulu'ndan mezun olduktan sonra 1972 yılında diş hekimi olarak çalışma hayatına atılan Dt. Ahmet Ataç, 1986 yılında Eskişehir-Kütahya-Afyon-Bilecik illeri Diş Hekimleri Odası Başkanı seçildi.
1996-1997 ve 1998-1999 yıllarında Türk Diş Hekimleri Birliği 'Etik Komisyonu' üyeliğine seçildi ve 2004-2009 yılları arasında Türk Diş Hekimleri Birliği Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.
1999 yılında politikaya atılan Ahmet Ataç, 18 Nisan 1999 tarihindeki yerel seçimlerde Tepebaşı belediye başkanlığına seçildi.
Ataç, 18 Nisan 1999'da yapılan yerel seçimlerinde DSP'den Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanlığı'na seçilerek diş hekimliği muayenesini kendisi gibi Diş Hekimi olan oğlu Cenk Ataç'a bırakmıştı.
Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç'ın oğlu Dt. Cenk Ataç, 36 yıl önce babasının başkanlığını yaptığı Eskişehir-Kütahya-Afyon-Bilecik illeri Diş Hekimleri Odası Başkanlığı koltuğuna yaklaşık bir ay önce yapılan seçimlerde oda başkanı seçilerek oturdu. Babasının izinde yürüyor.
Siyasetle ne kadar ilgisi var veya yok bilmiyorum.
İlerleyen yıllarda siyasete girer Tepebaşı Belediye Başkanı olursa, Oda Başkanlığı koltuğundan sonra babasının belediye başkanı koltuğuna da oturursa, babasının yolundan devam etmiş olur.
BAŞKAN YARDIMCILARI İLE
BİRLİKTE ZİYARET ETTİ
Geçtiğimiz Nisan ayının son haftasında yapılan genel kurulda Eskişehir-Kütahya-Afyon-Bilecik illeri Diş Hekimleri Odası Başkanlığına 36 yıl sonra bu kez de oğlunun seçilmesinden sonra Başkan Ataç, Tepebaşı Belediyesi Başkan Yardımcılarıyla birlikte oğlunu ve yönetim kurulu üyelerini kutlamaya gitmiş.
Kutlama ziyaretinde Oda Başkanı, aynı zamanda oğlu Dt. Cenk Ataç'a tavsiyelerde bulunmuş.
BAŞKANLIK KOLAY DEĞİL
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Diş Hekimleri Odası Başkanlığına seçilen oğlu Cenk Ataç ile yeni yönetim kuruluna yaptığı ziyarette tavsiyelerde bulunmuş.
Ataç, yeni başkan ve yönetim kurulu üyelerine çalışmalarında başarılar diledikten sonra, hem meslektaşı, hem de oğlu olan Cenk Ataç'a,'Başkanlık kolay değildir' demiş.
* * *
Ziyaretten sonra Başkan Ataç ile '36 yıl önce oturduğunuz başkanlık koltuğunda bugün oğlunuz oturuyor. Duygularınızı almak isterim?' diye sormak istedim.
Ancak telefon yerine makamında ziyaret ettiğimde sormanın daha uygun olacağını düşünerek vaz geçtim.
İlk fırsatta ziyaret ettiğimde soracağım.
Vereceği yanıtı sizlere de aktarırım.
* * *

Millet Bahçesi'nde Eskişehirspor'un yeri olmalı!
Eskişehirspor'un sayısız başarılar yakaladığı eski Atatürk Stadyumu yıkılıp yerine millet bahçesi yapıldı. 57 yıllık Eskişehirspor Kulübünün yaşadığı sayısız anıları da yok oldu.
Eski Atatürk Stadyumu yıkılırken çok yazdık.
Dedik ki; 'Hiç olmazsa ya Ayder Tribünü ya da açık tribünden küçükte olsa bir parça bırakılsın. En azından hem Eskişehirspor Kulübünün yaşadığı anılar yok olmaz hem de gelecek kuşaklar Millet Bahçesi'nin olduğu yerin stadyum olduğunu bilsinler'.
Ancak hem kulüp yöneticilerinin, hem taraftarların hem de halen yaşayan 'efsane' olarak tanınan eski futbolcuların talepleri duymazdan gelindi.
Şimdi Millet Bahçesi'nde hem Eskişehirspor Kulübünü hem de Eskişehir'e 55 yıl hizmet vermiş Atatürk Stadyumu hatırlatan küçük de olsa bir sembol yok.
EFSANELER MİLLET BAHÇESİNDEN YER İSTİYOR
Yıkılan Atatürk Stadyumun yerine yapılan Millet Bahçesinde Eskişehirspor'u sembol eden bir yerin olmaması ise Eskişehirspor camiasında üzüntü yaşatıyor. Bu konu hakkında ise Eskişehirspor'un efsane futbolcularından bir kez daha bir istek geldi. EASKF tarafından düzenlenen ödül töreninde ödül alan efsane futbolculardan Hüdai Doğu, ödül törenine katılan AK Parti Milletvekili Emine Nur Günay'a bir istekte bulundu.
Doğu yaptığı konuşmada, 'Sayın vekilim, biz eski futbolcular, taraftarlar, kulüp çalışanları, masörleri, çalışanları aklınıza kim gelirse gelsin o stadyumdan çoğunlukla iyi ayrıldı. Ancak millet bahçesinde bir yerimiz yok. Eskişehirspor'u simgeleyecek, Eskişehirsporluların buluşacağı bir yer yok. Çok büyük bir şey istemiyoruz. Bir yerimiz olsun. Bunu daha önce sayın bakanımıza da söylemiştik. Orada bir yerimizin olması herkesi mutlu edecektir' dedi.
* * *
Eskişehirspor'un efsane futbolcularının talebine Milletvekili Emine Nur Günay, olumlu veya olumsuz bir söz söylememiş.
Millet Bahçesiyle ilgili bildiğim kadarıyla tüm tasarruflar Türk Dünyası Vakfı'nda.
Eğer Vakıf Başkanı Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı ile Yönetim Kurulu uygun görürse kafeteryanın veya kütüphanenin bulunduğu yere aynı büyüklükte bir bina yapılabilir. Kullanım hakkını 'Eskişehirsporlu Profesyonel Futbolcular Dayanışma Derneğine' verilirse, dernekte orada hem Eskişehirspor'un formasını yıllarca sırtlarında taşımış 'efsane' futbolcuların hem de eski stadyumun unutulmaması adına o binayı fotoğraflar, çeşitli objelerle süsleyerek Eskişehirspor'un hatıralarını yaşatırlar…
* * *

ALP ARSLAN İL TEMSİLCİSİ OLDU
Yıllardır Kamu-Sen İl Temsilcisi olarak görev yapan Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Haydar Urfalı, Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi'nin yapılan genel kurulunda yönetime seçilmişti.
Seçimden sonra yapılan görev dağılımında Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri olan Haydar Urfalı'dan boşalan Kamu-Sen İl Temsilciliğine Türk Büro-Sen Eskişehir Şube Başkanı Alp Arslan atanmış.
Arslan, 'Beni Bu göreve layık gören Konfederasyon Başkanlarıma teşekkür ederim' dedi.
* * *
Alp Arslan, yıllardır Türk Büro-Sen Eskişehir Şube Başkanı olarak görev yapıyor. Başarılı bir grafik çiziyor. Bazı işkollarında yaptığı yeni üyelerle çoğunluğu sağlayarak yetkili sendika olmayı başardı.
* * *
Kendisini kutluyor başarılar diliyorum.
* * *

fıkra:

HAMAM BAHŞİŞİ
Hoca bir gün hamama gider. Hamamcılar onunla hiç ilgilenmez, eski bir peştamal, yırtık bir havlu verirler. Hoca sesini çıkarmaz. Hamamdan çıkarken uzatılan aynaya yüklüce bir bahşiş bırakır.
Bir hafta sonra aynı hamama geldiğinde, bu kez büyük ikramlar görür, fakat çıkarken aksine pek az bir bahşiş bırakır.
-'Efendi' der hamamcılar, 'gösterdiğimiz o kadar ilgiye, saygıya karşı bu kadarcık mı bahşiş verilir?'.
- 'Bugün verdiğim, geçen haftanın bahşişiydi' der Hoca. 'Geçen hafta verdiğim de bugünkü hizmetinizin karşılığıydı. Böylece ödeştik!'

* * *