Güçlendirilmiş parlamenter sistem hedefiyle bir araya gelen altı siyasi partinin liderleri henüz 'kim cumhurbaşkanı olacak' konusunda karar vermediler.
Seçimler zamanında yapılacak olursa 11 ay var.
Bu nedenle 6 muhalefet partisinin liderleri 'cumhurbaşkanı adayını belirleme' konusunda aceleci değiller.
Güçlendirilmiş parlamenter sistem hedefini ve ilkelerini ortaya koyan partiler, olası seçim zaferi sonrası kısa sürede atılacak etkili adımları kararlaştırmayı hedefliyor.
Hem cumhurbaşkanlığını hem de Meclis çoğunluğunu kazanmayı hedefleyen partiler, bu hedeflere ulaşmak için gerekli senaryoları da görüşmeye devam edecek.
HERKES 'ADAY KİM OLACAK?' SORUSUNUN CEVABINI BEKLİYOR
Adaylık için adı en çok konuşulan isim CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mahsur Yavaş de için yeni senaryolar konuşuluyor.
Bence doğru yapıyorlar.
Adayın kim olacağından daha önemli meseleler var.
En başta ekonomi…
Resmi rakamlara göre enflasyon yüzde 70'i geçti.
Marketlerin raflarındaki ürünlerin fiyatları 2-3 günde bir değişiyor.
İnsanların alım gücü ciddi oranda düştü.
Geçim koşulları giderek zorlaşıyor.
TBMM'de çoğunluğu sağladıklarında enflasyon ateşinin nasıl düşürüleceği, hayat pahalılığının nasıl durdurulacağı konusu çok daha önemli…
* * *
Neyse asıl yazacağım konu bu değildi.
Pazartesi günü öğleden sonra ilaçlarımı almak için Köprübaşındaki arkadaşımın eczanesine gittim.
Eczaneden çıkışta eski bir arkadaşımla karşılaştık.
Ayaküstü sohbet ederken eczanenin yanındaki otelin sorumlu müdürü Doğru Yol Partisi'nde birlikte siyaset yaptığımız, hatta Mihalıççık İlçe Belediye Başkanlığı yapmış yine eski dostlardan olan arkadaşım, otelin kapısında bizi görünce içeriye davet etti.
AK Parti kurulduktan sonra DYP'den istifa ederek, siyaseti AK Parti'de yapmayı tercih etti.
Hal hatır sorduktan sonra konu siyasete kaydı.
Otelin sorumlu müdürlüğünü yapan arkadaşıma yanımdaki arkadaşımın CHP sempatizanı olduğunu söyledim. 'Bende AK Partiliyim' deyince sohbet CHP-AK Parti tartışmasına döndü.
Cumhurbaşkanı seçimlerine kadar uzadı.
Otel Müdürü arkadaşım, 2023 Haziran ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açık ara farkla yeniden seçileceğini iddia etti.
TBMM'de de yine birinci parti AK Parti'nin olacağını, MHP ile kurulan 'Cumhur İttifakının' devam edeceğini de söyledi.
Dünün DYP'lisi bugünün koyu AK Partilisi olmuş.
CHP sempatizanı arkadaşım, 'Enflasyon yüzde yüzü geçti. Hayat pahalılığı aldı başını gidiyor. İnsanlar aldıkları maaşla ay sonunu getiremiyor. Gıda fiyatlarındaki artış durdurulamıyor. Bir ekmek 5 lira oldu. Haftada bir pazara çıkanlar artık 15 günde bir pazara gidiyor. İnsanlar artık değişim istiyor. Erdoğan da AK Parti'de kaybedecek' deyince aldı eline sazı çalmaya başladı!
Arada bir lafa girerek bende bir şeyler söylemek istesem de susturamadım.
'6'lı masa diyorlar ama masanın altındaki 7'inci partiyi saklamaya çalışıyorlar. 4 defa toplandılar daha cumhurbaşkanı adayını belirleyemediler. Hayat pahalılığı sadece Türkiye'de yaşanmıyor. Dünyanın en zengin devletlerinde ekonomik kriz var. Göreceksiniz enflasyon yılbaşında yüzde 30'lara düşecek. Seçime kadar da yüzde 20 civarına. Seçimden sonra yaşanan ekonomik kriz bitecek, hayat pahalığı ciddi oranda düşecek. İnsanlar 6'lı masanın Türkiye'nin sorunlarını çözeceğine inanmıyor. Tayyip Erdoğan'a güveniyorlar' dedi.
* * *
Saatime baktım, yaklaşık bir saat olmuş sohbet. Sohbetin biteceği yok.
İzin isteyerek kalkarken otelin sorumlu müdürü 'son bir söz daha' diyerek 2 dakika izin istedi.
Noktayı şöyle koydu:
'6'lı masadakiler ile masanın altındaki HDP aslında Tayyip Erdoğan'ın karşısına rakip olacak ismi belirlediler. Sadece resmi açıklama yapılmadı. Ekrem İmamoğlu, Mahsur Yavaş diyerek bazıları hedef şaşırtmaya çalışıyorlar. Bugünün tarihini not edin. Kemal Kılıçdaroğlu 6'lı masa ve HDP'nin desteğiyle cumhurbaşkanı adayı. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı Erdoğan'ın çok rahat seçimi kazanmasının önünü açacak'.
* * *
İzin istemesem tartışma belki bir saat daha sürecek.
Çenesi kuvvetli.
Bir saatlik sohbette ben 10 dakika, CHP sempatizanı arkadaşım 15 dakika konuştuk konuşamadık.
Otelin kapısından çıkarken, 'Doğru Yol Partisi'ndeyken rahmetli Süleyman Demirel'i Recep Tayyip Erdoğan'ı savunduğun kadar savunduğuna şahit olmadım. Demirel seni Mihalıççık'a belediye başkan adayı yaptı' dedim.
O konuda cevap verecekken, 'Başka bir gün tartışmaya devam ederiz' diyerek kendimizi sokağa zor attık!
* * *
DYP'den istifa ederek AK Parti'ye üye olanlar eğer bugün AK Parti'yi savundukları gibi kendi partilerini savunmuş olsalardı bugün iktidarda Doğru Yol Partisi olurdu.
* * *

hemşerimiz cüneyt arkın'ın ardından
Aslında sabah uyanır uyanmaz hemen TV'yi açar haber kanallarına göz atardım. Salı günü biraz geç uyandım. Kahvaltımı yaptıktan sonra yazımı yazmaya başladım.
Yazıya odaklandığımdan ne internete girdim ne de sosyal medya hesaplarıma girip bakmadım.
Saat: 14.00 civarında yazımı gazeteye gönderdim.
Eşim, 'su kartındaki kredi bitmiş. Çamaşır yıkayacağım' deyince apar topar su kartını alıp kredi yükletmeye gittim.
Eve dönüp cep telefonumdan facebook ve Twitter hesaplarıma girdim. Hemşerimiz ve Türk sinemasının efsane oyuncusu Cüneyt Arkın'ın hayatını kaybettiğini öğrendim.
Çocukluk ve gençlik yıllarımın kahramanı idi…
'Yıkılmayan Adam','Maden' gibi hafızalara kazınan çok sayıda film kaldı.
Sempatik, çok karizmatik, dik duruşlu bir adamdı Cüneyt Arkın.
Hatta 'maden' filminden kazandığı parayı maden kazasında ölen maden işçilerinin
Hiçbir zaman vatan haini rolünü kabul etmedi.
Kanunun karşısında bir karakteri oynadığı zaman bile, o hep iyi olandı, mert, cesur, yürekli, merhametli adamdı o.
ESKİŞEHİR'DEN MİLLETVEKİLİ ADAYI OLMUŞTU
Sinema perdesinde koca bir orduyu tek başına yok eden Arkın, siyaset sahnesinde o kadar da başarılı olamadı.
1991 genel seçimlerinde milletvekili adayı olarak ANAP'ın Eskişehir listesine girdi. Ancak seçilemedi.
Siyasete girmekten duyduğu pişmanlığı şöyle dile getirmişti: 'Halk, sanatçısının bir partiden olmasını istemiyor. ANAP'tan seçime girdim ama halktan olumlu tepki almadım'.
Cüneyt Arkın ile seçim dönemi 3-4 kez birisi baş başa olmak üzere sohbet etmiştim.
Alçak gönüllüydü.
Şöhret olmak onu şımartmamış.
Eskişehir'in sokak ve caddelerinde dolaşırken herkes onunla fotoğraf çektirmek için birbiriyle adeta bir birleriyle yarıştılar.
Ama 'oy'a gelince' vermediler.
* * *
85 yaşında aramızdan ayrıldı. Sevilen oyuncudan geriye 'Vatandaş Rıza', '
Seni unutmayacağız Cüneyt abi.
Allah Rahmet eylesin mekanı cennet olsun.
Bugün artık aramızda yok ama oynadığı filimler onun yokluğunu çok fazla hissettirmeyeceği inancındayım.
* * *

Kılıçdaroğlu, Erdoğan karşısında ipi göğüsledi!
2018 seçim sonuçlarını en yakın tahmin eden ORC Araştırma, 51 ilde yaptığı anketin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Ankette vatandaşlara 'Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan karşısında aday olursa oy verir misiniz?' sorusu yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 50.3'ü Kılıçdaroğlu'na oy vereceklerin ifade ederken, CHP liderini desteklemeyeceğini belirtenlerin oranı ise 37,4 olarak ölçüldü.
Türkiye 2023 seçimlerine doğru ilerlerken anket çalışmaları da hız kazandı. ORC Araştırma, 51 ilde 15 binden fazla kişiyle görüşerek hazırladığı anketin sonuçlarını yayınladı.
KILIÇDAROĞLU, ERDOĞAN KARŞISINDA YÜZDE 50'Yİ GEÇTİ
Ankete katılan vatandaşlara ' Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan karşısında aday olursa oy verir misiniz?' sorusu soruldu. Vatandaşların yüzde 50.3'ü Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun 2023 seçimlerinde aday olması durumunda Kılıçdaroğlu'na oy vereceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu'na Erdoğan karşısında destek vermeyeceklerini ifade edenlerin oranı ise yüzde 37.4 olarak kaydedildi. Katılımcıların yüzde 12.3'ü ise kararsız bu konuda kararsız olduklarını dile getirdi.
MİLLET İTTİFAKI FARKI AÇTI
Ankette ayrıca katılımcılardan Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı arasında bir tercih yapmaları istendi. Cumhur İttifakı'nın kazanacağını ifade edenlerin sayısı yüzde 36.6 olarak ölçülürken Millet İttifakı'nın kazanacağını düşünenlerin oranı yüzde 54.7 oldu. Katılımcıların yüzde 8.7'si soruya fikri olmadığını şeklinde yanıt verdi.
VATANDAŞLARIN ÇOĞU 'PARLAMENTER SİSTEM' DEDİ
Vatandaşlara sorulan soruların arasında 'Parlamenter sisteme geçilmeli mi?' sorusu da yer aldı. Katılımcıların yüzde 51.9'u parlamenter sisteme geri dönülmesi gerektiğini belirtirken yüzde 32.4'ü ise Türkiye'nin başkanlık sistemi ile yoluna devam etmesi gerektiğini söyledi.
* * *

KISSADAN HİSSE:
Buğday Satıcısı
Adamın biri satmak için pazara buğday götürmüş. Akşam olmuş, pazar toplanmaya başlamış. Herkes malını satıp savmış. Bu adamın malına müşteri çıkmamış. Çıkan da pazarlıkta uyuş­mamış. Adam koca çuvalı geri getirmenin sıkıntısıyla düşünürken meşayıhten birinin yolu pazara uğramış:
O zat sormuş:
'-Ne o evladı Malını satamadın mı? Bak pazar toplanıyor'. Adamcağız boynu bükük:
'-Müşteri çıkmadı efendi Hazretleri' demiş.
Şeyh efendi yerden avuç avuç kum alıp buğdaya karıştır­maya başlamış ve:
'-Şimdi çıkar evlat' demiş.
Adam şeyhin bu hareketine itiraza yel­tenecekmiş ki; hemen yanı başında beliren müşteri mala talip olmuş. Tebessümle oradan ayrılmak üzere olan şeyhin eteğine yapışıp:
'-Bu ne haldir Efendi Hazretleri' diyen buğdaycıya şeyh şu cevabı vermiş:
'-Sus! Para, layık olduğu mala gider.'
* * *