65 yaş üstü bisikletli dostlarımın yakındığı ortak konu sokağa çıkma kısıtlamaları. Neredeyse bir yıl oldu ev içi tutsaklıkları. Bugünlerde üç saat sokağa çıkmalarına izin var, 10-13 arası. Bisiklet tutkunu arkadaşlarım için bu süre yetersiz kalıyor.

Salgından korunmak için eve kapatılan ama hareketsizlik nedeniyle başka sağlık tehditleri ile karşı karşıya kalan çok kişi var.

Bisiklet, yürüyüş vb. bireysel doğa etkinlikleri yaş ve saat gözetmeksizin yasak kapsamının dışında tutulamaz mı?

***

2020 BİSİKLET BİLANÇOMUZ

Geçen hafta yıl boyunca Eskişehir'de bisikletli ulaşım için bir şey yapılmadığını yazdım. Karşı çıkan dostlarım oldu. Haklılar, var olsunlar.

Bir şeyler yapılmış. Üstelik ben de yazmışım, paylaşmışım doğrusu. Döndüm baktım yazdıklarıma, geriye doğru:

  • Birkaç otoparka bisiklet park yeri ayrılmış, bağlama demiri yapılmış.
  • Kentin bazı yerlerine bisiklet park yerleri/bağlama demirleri konulmuş.
  • Bir belediye otobüsüne de bisiklet taşıma aparatı takılmış.
  • Dördüncüsü yok.

2020 boyunca elimizde olan biten bu.

Benim paylaştıklarım bu kadar. Başka da bir şey yok. Anımsayamadığım, atladığım varsa iletin öğreneyim, paylaşayım.

Sizi bilmem ama benim Büyükerşen belediyeciliğinden bisikletli ulaşım için beklentim başka konularda gösterilen çağdaş, toplumcu, estetik başarımlardan daha azı değil.

***

PARKTA BİSİKLET YOLU

Bir arkadaşın iletisine pek güldüm, sosyal medyada. Velespitçiler Millet Bahçesindeki bisiklet yolunu kutluyorlar.

Biz bisikletçiler için bisiklet yolunun özsel niteliği bir yerden başlayıp bir yere varmasıdır; bisiklet ile güvenli bir şekilde ulaşıma hizmet etmesidir.

Velespitçiler parktaki bisiklet yolunu kutlarsa, ulaşıma hizmet edecek, nitelikli bisiklet yolunu şoförler odası mı savunacak, park ve bahçeler müdürlüğü mü?

----------------------------------------

BİSİKLOPEDİ

BİSİKLET YOLU

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda bisiklet yolu, karayolunun sadece bisikletlilerin kullanmalarına ayrılan kısmı olarak tanımlanır. Bununla birlikte ülkemizde, başkent Ankara gibi bir çok ilde bisiklet yolu ya hiç yoktur ya da yok denecek kadar azdır. Bu gerçeklikle uyum göstermeyen tek il belki de Konya'dır. Konya kent merkezinde yaklaşık 450 km bisiklet bisiklet yolu bulunur (Eylül 2017).

Dünyada en organize bisiklet yolu 12 ana yolu ile toplam 60.000 kilometreyi bulan EuroVelo, Avrupa bisiklet yoludur.

Bir başka bisiklet yolu, Trans Canada Trail 24.000 km uzunluğunda Atlantikten Pasifiğe kuzey Kanada'yı kateder. Bu yalnızca bisiklet yolu değil, yaz aylarında doğa yürüyüşü, at biniciliği, kışın kayak ve motorlu kızaklara hizmet eder.

--------------------------------------------------------------------------------
Bisikleti Fark Et!

Karayolları Trafik Kanunu'na göre sağa ve sola dönüşlerde, sürücüler kurallara uygun olarak geçiş yapan bisiklet yolundaki bisikletlilere ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.