Geçen hafta Tepebaşı Belediyesi Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'nu 13'ncüsünü düzenledi. Tam 18 yıl önce başlayan ve 13 kez, 13 yıl yapılan bir organizasyon bu, kutluyorum emek koyan herkesi bir bir.
***
Başkan Ataç açılış konuşmasında Etiyopya'ya yaptığı ziyareti anlattı. 52 ülkeden 500'e yakın katılımcı arasından Tepebaşı 'Küresel Akıllı Kent Modeli' kategorisinde ödül almış. Tepebaşı'na bu ödülü kazandıran proje RemoUrban. 2014 yılında Avrupa Komisyonu'ndan akıllı şehirlerin hızlandırılması ile ilgili kazanılan bir fon ile gerçekleştirilen 60 aylık bir proje.
Akıllı Kent Modeli ve RemoUrban bir sürdürülebilirlik projesi. Sürdürülebilir yaşam ve sürdürülebilir kentlerin geliştirilmesi amaçlanıyor. Sürdürülebilir yaşamın temel bileşenlerinden birisi bisikletli ulaşım. Bu yüzden RemoUrban'da da —göstermelik— bir bisiklet yolu ve paylaşım sistemimiz var. Daha önce yazdım bunları, merak edenler bakabilir arşivden tekrar ayrıntıya girmeyeceğim.
Başkan Ataç'ın konuşmasına eşlik eden sunumda bir çok kez bisikletli görselleri izledik. Pek yakışıyor bisiklet Ataç'a da Tepebaşına da. Ödül almanın yolu da çağdaş bir kent yaratmanın yolu da bisikletli ulaşımdan geçiyor. Yeni projelerinizin, çalışmalarınızın rotasını bisiklet yoluna çevrirseniz bence daha bir çok güzel iş çıkacak.
Kutluyorum Tepebaşı'nın 'Küresel Akıllı Kent Modeli' ödülünü.
***
Üç belediyemizin de sordum 'bisikletli ulaşım için belediye ne yaptı, ne yapıyor'. İnternetten, web sayfalarındaki iletişim kanalından e-posta ile ilettim sorumu. Bir tek Tepebaşı Belediyesi yanıt verdi. Öteki belediyelere bir hafta ara ile yeniden ilettim soruyu. Henüz yanıt yok, bekliyorum.
Tepebaşı'nın yanıtlarını paylaşayım. Yukarıda andığımız RemoUrban (bir AB projesi) kapsamında 6 km bisiklet yolu ve bir bisiklet paylaşım sistemi (3 istasyon, 30 bisiklet) yapılmış.
Yeterli mi yapılanlar, hayır. Yanlışlıklar var, evet. Olsun sürdürülebilir yaşamın farkında Tepebaşı Belediyesi. Bisikletli ulaşımın önemini de fark ederler dilerim yakın zamanda.
Bisikletli ulaşım için yapılanları ve iletişim kanallarının çalışmasını da özellikle kutluyorum.
***
Pişmiş Toprak Sempozyumda yapılan işlerde bisikletin izine rastlamak sevindirici bir sürpriz oldu. Sanatçılar fark etmişler, Eskişehir'imizin bisiklet kültürünü, bisikletin kentsel yaşamdaki yerini. Bisikletlerimizle gittiğimiz alanda bir bisiklet parkı olmadığı için parmaklık demirlerine kilitledik bisikletlerimizi. Oysa güzel bir bisiklet parkı, üç beş metre profilden ama güzel tasarlanmış bir şey ne yakışırdı oraya.
***
Ahmet Ataç bisikletli ulaşım için de bir şeyler yapıyor. Ama daha yapılacak o kadar çok, o kadar güzel işler var ki, bisiklet için alınan yol şimdilik yalnızca bir arpa boyu.

***

BİSİKLET TÜRLERİ
Bisiklet türleri en basit şekilde üç temel grupta sıralanabilir. Bunlar şehir bisikletleri, dağ bisikletleri ve yol-yarış bisikletleridir. Doğru bir bisiklet seçiminde hangi bisiklete ihtiyaç duyulduğu, bisikletin ne amaçla kullanılacağı önemlidir.
  • Dağ bisikletleri stabilize ve toprak yollarda, ormanlarda kullanıma uygundur.
  • Yol-yarış bisikletleri düzgün, asfalt yollarda ve yaprış pistlerinde kullanılır. Fixie, triatlon bisikletleri ve Zamana karşı bisikletleri de yarış bisikletleridir.
  • Şehir bisikletleri asfalt, düzgün zeminlerde, stabilize yollarda kullanılabilir. Tur bisikleti, katlanır bisikletler ve single speed bisikletler de şehir bisikletleridir.​
***

Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
11 Eylül
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
12 Eylül Perşembe Pedal Cafe
Anıl Görkem Polat
Pedal Cafe 20.00 Söyleşi:Bir Ulaşım Aracı Olan Bisikle...
12 Eylül
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
13 Eylül
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
17 Eylül Salı ESBİP Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.