AK Parti İl Başkanlığının düzenlemiş olduğu 'bayram kutlama' etkinliğinde AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı'nın yaptığı konuşmasının gençlerle ilgili olanını 14 Temmuz perşembe günkü yazımda değerlendirmiştim.
O yazıdan kısa bir alıntı yapayım hatırlatma adına:
'Önümüzdeki seçimlerde 6 milyondan fazla genç yeni seçmen oy kullanacak. Dolayısıyla, bundan önceki seçimlerde de bu önemli bir faktördü ama bu süreçte de sizlere hatırlatmak istiyorum. AK Parti iktidarda 20 yılını tamamlıyor. Önümüzdeki seçimlerde ilk defa oy kullanacak gençler AK Parti öncesini bilmiyor. İlk defa oy kullanacak gençler 20 yıl önce Türkiye nasıl yönetiliyordu, Türkiye'de ne vardı ne yoktu, yollar ne durumdaydı, okullar ne durumdaydı, hastaneler ne durumdaydı, sağlık hizmetleri nasıldı, bunları bilmiyorlar. Onlar AK Parti'nin sağladığı imkanlar içerisinde büyüdüler ve seçmen yaşına geldiler. 40 yaş üstü kardeşlerimiz bu mukayeseyi yapabiliyorlar. Ama gençler bilmiyorlar.'
' 'kim olsa bu çarkı döndürür' zannı yanlış'
Milletvekili Avcı, konuşmasında dikkatimi çeken başka bölümlerde vardı. Onlarda şöyle:'Bunları ne için söylüyorum. Şu uyarıyı yapmak için söylüyorum. Tüm bunlar bir kere yapıldıktan sonra hep iyi şekilde yapılması garanti olan hizmetler değildir. Yani, 'böyle gider, bu iş böyle yürür', diye düşünülmemeli. 'Bu hastaneler kim olsa aynı hizmeti vermeye devam eder', 'Bu okullar aynı şekilde hizmet vermeye devam eder' diye düşünenler hata eder. Bunların bu kalitede sürdürülebilmesi için binlerce emekçi, öğretmen, sağlık çalışanı, yönetici, siyasetçi gecesini gündüzüne katarak çalışıyor. Her gün tekrar tekrar üzerinde çalışılması gereken hizmetlerdir. Onun için 'kim olsa bu çarkı döndürür' zannı yanlıştır. Bu bir tecrübe işidir, bu bir birikim işidir, Sayın Cumhurbaşkanının da söylediği gibi, bu bir aşk işidir. Hizmet aşkı olmayan bu hizmetleri bu kalitede sürdüremez. Yeni seçmen kardeşlerimize, 'siz bilmezsiniz' diyerek değil, başlarına kakmadan, hakikatleri tane tane anlatmalıyız. Anlatalım ki, bu gelmiş böyle gider zannetmesinler. Gerçekten gönülden hizmet aşkıyla çalışanlar olmazsa bu hizmetler yürümez.'
AK PARTİ İKTİDARDAN DÜŞERSE
GELEN ÇARKI NEDEN DÖNDÜREMESİN
AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı'ya bir eğitimci, akademisyen olarak saygım var. Hz. Ali, 'Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum' demiş.
Hz. Ali bu sözü ile de insanların doğruyu ya da yanlışı sadece okumakla ve öğrenmekle başaracağından bahsetmektedir.
Bu nedenle Nabi Avcı'ya bir eğitimci olmasından dolayı her zaman saygı gösterdim.
Ancak 'Bu hastaneler kim olsa aynı hizmeti vermeye devam eder, bu okullar aynı şekilde hizmet vermeye devam eder, kim olsa bu çarkı döndürür diye düşünenler hata eder' sözlerine katılmıyorum.
Evet, AK Parti döneminde gerek ülke genelinde gerekse Eskişehir'de ciddi yatırımlar gerçekleşti. Bunları inkar edemeyiz. Hizmetler ortada. Herkes çıplak gözle görüyor.
Eskişehir'de Şehir Hastanesi başlı başına önemli bir yatırım. Keza Yunus Emre Devlet Hastanesi ve Diş Hastanesi de öyle.
Kütüphane, Millet Bahçesi, Yeni Stadyum, Emniyet Müdürlüğü binası, okullar.
Ancak şu unutulmamalı AK Parti kadar yani 20 yılı aşkın bir parti tek başına iktidarda kalmadı.
Rahmetli cumhurbaşkanı ve AP ve DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel iktidardan 6 kere gitti 7 kere geldi. Birde yine rahmetli Turgut Özal'ın kurduğu Anavatan Partisi üç dönem iktidarda kalabildi.
Barajlar, yollar ve köprüler yapan Süleyman Demirel,'Barajlar Kralı' diye anılmakta. O yokluk dönemlerde yapılan barajlar sayesinde Türkiye'de ciddi anlamda kıtlık ve elektrik sıkıntısı yaşanmıyor.
TÜRKİYE'DE İLK BOĞAZ KÖPRÜSÜ DEMİREL DÖNEMİNDE YAPILDI
Özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra Boğaz'ın her iki kesiminde trafik artmıştı ve yüz yıllardır hayali kurulan Boğaz'a köprü yapılması projesi yeniden ele alındı ve nihayet köprünün temeli 20.02.1970 tarihinde dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından atıldı. Türkiye'de İstanbul'da Boğaz'a ilk köprü Demirel döneminde yapıldı. Hem de devletin kendi imkanlarıyla. Yapımı tamamlandığında dünyanın en uzun dördüncü asma köprüsüydü.
Otoyolların yapımı da Turgut Özal döneminde başladı. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Özal döneminde hizmete girdi.
Devlette devamlılık esastır
AP ve DYPGenel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Demirel ile ANAP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Özal rahmetli oldular ama Türkiye'de bugün onların yaptıkları hizmetler hala konuşuluyor.
Nabi Avcı, '2023 de ilk kez oy kullanacak gençler 20 yıldır bizim yaptığımız hizmetlerle büyüdüler. Geçmişi bilmezler. Geçmişi onlara iyi anlatın' derken Demirel ve Özal dönemlerinde yapılan önemli yatırımları, hizmetleri görmezden mi geliyor?
AK Parti TBMM'de çoğunluğu kaybederse 20 yılda yapılan hizmetler 'onlar AK Parti döneminde yapıldı' diye duracak mı?
TBMM'de çoğunluğu ele geçiren parti veya partilerin getireceği kadrolar, 'gönülden hizmet aşkıyla çalışamayacak mı?'.
Devlette devamlılık esastır.
2023 seçimlerinde eğer TBMM'de çoğunluğu ve cumhurbaşkanlığını muhalefet partileri kazanırsa AK Parti döneminde yapılan hizmetleri ve yatırımları yok mu sayacaklar? Başlanan ve devam eden önemli yatırımlar çöpe mi atılacak? Nasıl ki AK Parti 20 yılda geçmişte yapılan yatırımları 2'ye 3'e katladı ise eğer iktidar değişirse onlarda ülkeye en iyi hizmeti vermek için çalışacaklar.
* * *
Nabi Avcı aslında her zaman 'az konuşan çok dinleyen' bir siyasetçi. Geçmişi kötüleyerek AK Parti iktidarları dönemlerini övdüğü konuşması doğrusu beni şaşırttı.
Geçmişte Süleyman Demirel ile Turgut Özal'ın başbakanlığı dönemlerinde yapılan hizmetler, yatırımlar tıpkı AK Parti döneminde yapılanlar gibi hala kullanılıyor.
Acaba o hizmetleri, yatırımları görmezden mi geliyor? Yoksa siyaseten mi söyledi hala düşüyorum.
* * *

'Cumhur ittifakı' iki haftada eridi
Aksoy Araştırma tarafından gerçekleştirilen son seçim anketinin sonuçları yayımlandı. AKP'nin iki haftada kaybettiği oy oranı dikkat çekti
Aksoy Araştırma'nın sahibi Ertan Aksoy, anketi yüzde 95 güven aralığında yüzde 3 hata payıyla 1067 kişi ile gerçekleştirildiğini ifade etti.
Ankete katılan seçmenlere, 'Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz' sorusu soruldu.
Ankette kararsızlar çıkarıldıktan sonra sonuçlar şöyle:
  • AKP yüzde 29.4,
  • CHP yüzde 28.9,
  • İYİ Parti yüzde 13.7,
  • HDP yüzde 10.2,
  • MHP yüzde 8.0,
  • Diğer partiler yüzde 5.4,
  • DEVA yüzde, 2.6,
  • Saadet Partisi, 1.3 ve
  • Gelecek Partisi yüzde 0.6
Öte yandan seçmenlere 'AK Parti iktidarının 2002 yılından bu yana değerlendirecek olursanız bu süre içerisinde sizin ekonomik durumunu ne yönde değişti' sorusu da yöneltildi.
Türkiye genelince 'çok fakirleştim' diyenlerin oranı yüzde 33,5 iken 'aynı kaldım' diyenlerin oranı ise 25.5 oldu.
AK PARTİ'NİN DİKKAT ÇEKEN DÜŞÜŞÜ
Aksoy Araştırma Şirketi'nin 30 Mayıs tarihinden yaptığı anket ile dün paylaşılan anket karşılaştırıldığında AKP'nin oy kaybı dikkat çekiyor.
30 Mayıs'ta yapılan 'Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye verirsiniz?' anketinin sonuçları şöyle:
  • AKP: yüzde 30,1
  • CHP: yüzde 28,8
  • İYİ Parti: yüzde 13,2
  • HDP: yüzde 9,7
  • MHP: yüzde 8,3
  • DEVA Partisi: yüzde 2,2
  • Saadet Partisi: yüzde 1,4
  • Gelecek Partisi: yüzde 0,7
  • Diğer Partiler: yüzde 5,6
Gençler muhalefetten yana
Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi, 'Türkiye Gençlik Araştırması' adlı çalışmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
26 istatistiki bölgeye bağlı 27 ilde 18-22 yaş aralığındaki 3 bin 444 kişi ile yüz yüze görüşmeyle yapılan anket, gençlerin siyasal tercihlerini ortaya koydu.
Anket sonucuna göre yeni seçmenin oy tercihinde CHP yüzde 36,9 ile birinci parti olurken ikinci sırada, yüzde 21,2 ile AKP yer aldı.
Ankette, 18-22 yaş arası yeni seçmene 'Meclis'te çoğunluğu Cumhur İttifakı mı, muhalefet partileri mi kazanır?' sorusu yöneltildi.
Yeni seçmenlerin yüzde 43,2'si 'Meclis çoğunluğunu muhalefet kazanır' dedi. 'Meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı kazanır' diyenlerin oranı ise yüzde 33,4 oldu.
Yeni seçmenlerin oy verme davranışlarını etkileyen faktörler arasında yüzde 42,5 ile 'Ekonomik durum' birinci sırada yer aldı.
Yüzde 27,5 ile 'Dünya görüşü' ikinci sırada yer aldı.
'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi mi, Parlamenter Sistem mi?' sorusuna yeni seçmenlerin yüzde 54,1'i 'Parlamenter Sistem' yanıtını verdi.
Yüzde 24,8'in tercihi ise 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' olarak belirlendi.
'Aday olması durumunda Recep Tayyip Erdoğan'a oy verir misiniz?' sorusuna yeni seçmen yüzde 57,5 oranında 'asla oy vermem' yanıtını verdi.
Oy vereceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 19,3'te kaldı.
Yeni seçmenlerin muhalefet adayı ve Erdoğan tercihinde, yüzde 51,9 'muhalefet adayına oy veririm' dedi.
'Recep Tayyip Erdoğan'a oy veririm' diyenlerin oranı yüzde 24,2'de kaldı.
Ankette, 'Cumhurbaşkanlığı seçimini muhalefet adayı mı, Erdoğan mı Kazanır?' sorusu da yeni seçmenlere yöneltildi.
Buna göre, 'Her durumda Recep Tayyip Erdoğan kazanır' diyenlerin oranı yüzde 31,5 oldu. Yeni seçmenlerin 39,8'i 'Doğru bir aday gösterirse muhalefetin adayı kazanır' görüşünde.
* * *

HİKAYE:

Mertlik
Geçmişin büyük bilginlerinden biri, yorgun bitkin bir halde uzun bir yolculuktan dönmüş, ter ve kir ağırlığı da buna eklenmişti. Yurduna yuvasına kavuşan bilginin ilk işi hamama gidip kendisine en fazla rahatsızlık vermiş olan kir ve terden kurtulmak oldu. Hamamda kendisini yıkayan tellak görgüsü kıt biriydi. Yıkanma kesesine dolan avuç avuç kirleri suya tutacağına 'Ne kadar kirlisin' der gibi bilgin zatın önüne yığıyordu. Keseleme işi devam ederken, tellak keselediği şahsın ilim sahibi biri olduğunu öğrenince, 'Efendim madem siz derin bir bilginsiniz 'mertlik nedir?' bana açık seçik anlatır mısınız?' dedi. Yıkanmakta olan büyük bilgin tellağa bir incelik dersi vermenin fırsatını yakalamıştı. Şöyle dedi:
'Mertlik, kimsenin ayıp ve kusurlarını yüzüne vurmamak, kirlerini kendisine göstermemektir'.
* * *