17 yılı aşkın süredir Türkiye'de iktidar olan AK Parti 'neden Eskişehir merkezindeki belediyeleri' kazanamıyor? Büyükşehir Belediyesini 'neden hiç' kazanamadı? Neden Tepebaşı'nı üç, Odunpazarı'nı iki dönemdir kazanamıyor? Eskişehir'de 'başkan adayı belirlenirken mi yanlış' yapıyorlar?

HALKI ANLAYAMADI
AK Parti'nin kurmayları 'bu soruların yanıtlarını bulamadığı için Eskişehir merkezindeki belediye seçimlerinde hüsrana' uğruyor. Birlik Vakfı'nın Eskişehir Teşkilatında söz sahibi olduğu dönemlerde; 'kent ve kentte yaşayan halkı hiç tanımayanlar yanlış aday tercihlerinde' bulundu. Bu yanlış tercihlerden dolayı Büyükerşen ve Ahmet Ataç çok yol kat etti. Projeleriyle 'her siyasi görüşten insanların gönüllerine' girdiler. Birlik Vakfı'nın etkisi azaldıktan sonra çıkan adaylar, Bazı AK Parti teşkilatları ve 'parti üzerinde etkili olan cemaatlerin engellemeleriyle' mücadele etmek zorunda kaldı. AK Parti'de söz sahibi olanlar Eskişehir halkını anlayamadı. Eskişehir halkının 'kültür düzeyinin yüksek olduğunu ve ona göre propaganda yapmaları gerektiği gerçeğini' geç farkına vardılar.

DEVLET TİYATROSU GELMELİYDİ
Eskişehirliler, CHP'li belediyelerin 'kültür sanat etkinliklerine büyük ilgi' gösteriyor. Çünkü halkın büyük çoğunluğu kültür, sanatı seviyor. AK Parti bu konuda merhum Kemal Unakıtan'ın Maliye, Nabi Avcı'nın Milli Eğitim ve Kültür Turizm Bakanlığı yapmasının avantajını hiç kullanamadı. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları izleyici rekorları kırarken; Eskişehir'e 'Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatrosu kurmak' hiç bir AK Partilinin aklına gelmedi. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Trabzon, Diyarbakır, Antalya, Erzurum, Konya, Sivas, Van, Gaziantep, Kahramanmaraş, Elazığ, Malatya, Samsun, Çorum, Zonguldak, Denizli, Ordu, Edirne'de Devlet Tiyatrosu var. Bu konuda en büyük potansiyeli olan Eskişehir'de yok.

SAHAYI CHP'YE TERK ETTİ
Peki Kültür ve Turizm Devlet Bakanlığı Opera Bale Müdürlükleri hangi illerde var? İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun'da var. Eskişehir'de yok. AK Parti 'bu sanatsal alanlarda hiçbir şey yapmayarak, sahayı tamamıyla' Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne teslim etti. Yani CHP'ye terk etti. Sanat sadece binayla olmaz. Halka dokunan etkinliklerle olur. Maalesef AK Parti Eskişehir Teşkilatı Nabi Avcı'nın 'Kültür ve Turizm Bakanlığı yapmasının nimetlerini' Eskişehir'e getiremedi. Çünkü onlar 'Eskişehir halkının kültür ve sanata olan ilgisinden' bihaberdi. TRT'nin 'Çukurova, Trabzon, GAP Diyarbakır, Antalya ve Erzurum bölgesel radyoları' var. Alanında da iyi yetişmiş insan gücü olan ve Anadolu Üniversitesi'nde tüm gelişmiş teknik imkanları olan Eskişehir'de bölgesel radyo da kurulabilirdi. AK Parti Eskişehir Teşkilatı; Frigya'yı dünyaya tanıtarak, buraya turistlerin kalabileceği beş yıldızlı tesisler inşaa ettirmeli. AK Parti kentin kültür turizmi potansiyelini harekete geçirerek; görkemli kültürel-sanatsal etkinliklerle yarışmalı...
--------------------------------------------------

DANIŞMAN BALTAYI TAŞA VURMUŞ(!)

AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay'ın Danışmanı TCDD Gar'ında VIP bölümünde çalışanlardan; kendi yeğeni için Eskişehir-Ankara arası VIP tren bileti bulmalarını istemiş. Biletlerin tamamının tükendiği için çalışanlar bu bileti temin edememiş. Bu duruma tepki gösteren danışman VIP bölümündeki üç kadın personeli başka birimlere sürdürmüş. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğüne bu çalışanlarla ilgili soruşturma açtırmış. Milletvekili danışmanlarının yolcu olarak bizlerden farklı ayrıcalıkları mı var? İstanbul seçimini kazanmasına rağmen Ekrem İmamoğlu'nun havaalanı VIP'inden geçirilmediği ülkemizde bu danışmanın yaptıklarına 'pes doğrusu!' diyorum. Bu yaşananlara en büyük tepkiyi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer verdi.

EL KOYMALILAR
Çakırözer bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; 'Milletvekillerinin de, danışmanlarının da yolcu olarak hiçbir ayrıcalıkları yoktur. Milletvekilleri VIP hizmetlerinden yararlanabilir ama bu yolcu hizmetlerinde çalışan emekçilere istedikleri gibi davranacakları anlamına gelmez. Milletvekillerinin danışmanlarının ise zaten VİP'ten yararlanma hakları hiç yoktur. Ben 5 yıldır aynı çalışanlardan hep saygı, hep nezaket gördüm. Aynı saygı ve nezaketi AKP'li milletvekillerinin de gördüğüne inanıyorum. Eskişehir Garımızda çalışan VİP olsun, diğer birimler olsun tüm çalışanlar özveriyle ve yüksek sorumluluk bilinciyle hizmet vermekteler. İnanıyorum ki AKP'li Milletvekili arkadaşımız da danışmanının bu hadsiz, ölçüsüz davranışını bilmiş olsa rahatsız olur, buna izin vermezdi. Bu yüzden TCDD Genel Müdürü'ne bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Sürgün kararının geri alınması, VIP birimindeki çalışanlarının görev yerlerine dönmeleri gerekir. Aksi halde TCDD'de bu tip olayların önü alınamaz' AK Parti MKYK Üyesi Harun Karacan ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı bu olaya el koymalılar. Bir 'milletvekili danışmanının kaprisi yüzünden' Gar'da büyük özveriyle çalışan üç kadın personelin 'daha fazla mağdur olmalarına' izin vermemeliler...

YA KURUCU OLMASAYDI
Yukarıdaki satırları 2020'den bir gün önce 31 Aralık'ta Görünüm'de kaleme almıştım. Danışmanın kaprisi yüzünden haksız sürülen üç kadın personelden birisi AK Parti'nin Eskişehir Kurucularından birisiymiş. Gülden Kayhan adlı eski kurucu bu konuyu AK Parti Eskişehir Teşkilatına, genel merkeze ve saraya kadar ulaştırmış. Üç kadın personelin de 'haklı olduğu kanısına varılarak'; sürgün kararı geri alındı. TCDD Taşımacılık A.Ş Genel Müdürlüğü resmi yazı göndererek, üç kadın personeli eski görevlerine iade edildi. Böylece 'adalet yerini bulmuş' oldu. Milletvekili Danışmanı partinin kuruluşunda büyük emekleri olan Gülden Kayhan'ı sürgün ettirerek, 'baltayı taşa' vurmuş. Umarım sayın Emine Nur Günay bu olayın bir benzerinin yaşanmaması için gerekli uyarıları yapar. Peki sürgün edilen kadın personellerinden birisi AK Parti Kurucusu olmasaydı, ne olurdu? Onları dinleyen olur muydu? Pek sanmıyorum...
--------------------------------------------------

ASGARİ ÜCRETLİNİN
UMUDUNU ÖLDÜRDÜ

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay 5 Aralık'ta asgari ücret pazarlıklarıyla ilgili iddialı bir açıklamada bulunmuştu.

SADECE LAF ÜRETMİŞ
Atalay 2 bin 578 TL altında bir miktarın pazarlığını yapmayacaklarını söyledi. Atalay, 'En az yüzde 27 zam konuşulmadan O masaya oturmayız' demişti. Atalay bu sözleriyle işçiye en az 2 bin 578 lira asgari ücreti vaat etmiş oldu. Sonra ne oldu? Asgari ücretin 'net tutarı 2 bin 324 lira, 71 kuruş' oldu. Aynı Atalay; 2020 için belirlenen asgari ücretle ilgili soru üzerine, '2 bin 578 lira olursa masada oluruz, böyle olmazsa masada olmayız dedik. Maalesef onun dışında başka bir yetkimiz yok' demiş. Yani Atalay 5 Aralık'ta rest çekmemiş, boş konuşmuş. Sadece laf üretmiş. Adama sormazlar mı? Madem yetkin yok; neden 5 Aralık'ta 2 bin 578 TL'nin altında bir miktarın pazarlığını yapmayacağını söyledin. İktidarın dayattığı sefalet zamlarına, haksızlıklara ve ard arda yapılan zamlara karşı eylem yapma yetkin yoksa; neden TÜRK-İŞ Genel Başkanlığı koltuğunda oturuyorsun?

SICAK ELBİSE VAADİ
Rivayet odur ki; Kral, dondurucu bir kış günü gecenin soğuğunda nöbet tutan bir muhafıza sordu: 'Üşüyor musun muhafız?' 'Ben soğuğa alışkınım kralım' dedi muhafız. 'Olsun, ben yine de sana sıcak elbise getirmelerini emredeceğim' dedi ve gitti. Lakin emir vermeyi unuttu. Ertesi gün nöbet yerinde muhafızın soğuktan donmuş cesedini buldular. Muhafız nöbet yerinde bulunan duvara bir yazı yazmıştı. 'Kralım ben soğuğa alışıktım, beni soğuk değil, sizin sıcak elbise vaadiniz öldürdü.' Vaat umudu doğurur. Vaat gerçekleşmezse umut kırılır. Umudu kırılan kişinin donan nöbetçi örneğinde olduğu gibi hayat bağı da kopar. Sendika başkanı değil de; 'sendika ağası veya kralı gibi' davranan, yaşanan emek sömürülerine karşı mücadele edecek yüreği olmayan Atalay 5 Aralıkt'ta verdiği 2 bin 578 Lira vaadi ile asgari ücretlinin umudunu öldürmüştür.
--------------------------------------------------

NOSTALJİ:

MALiYE BAKANI ESKiŞEHiR'DE

Yıl: 2004 Yer: O yıllarda Atatürk Bulvarı'nda olan AK Parti İl binası. dönemin Maliye Bakanı merhum Kemal Unakıtan Eskişehir'i ziyaret ediyor. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Murat Mercan, dönemin AK Parti İl Başkanı Fikret Dönmez, Merkez İlçe Başkanı Hasan Tuç ile birlikte fotoğraf çektiriyorlar. Unakıtan bu fotoğraf çekilmesinden üç yıl sonra (22 Temmuz 2007) Eskişehir Milletvekili seçiliyor. Unakıtan'ın Eskişehir'e devlet yatırımlarının gelmesinde ve Eskişehirspor'un 2007-2008 sezonunda Süper Lige çıkmasında büyük emekleri oldu. Dört yıllık milletvekilliği döneminde Eskişehir'de büyük izler bırakan Unakıtan 12 Ekim 2016'da vefat etti. Allah rahmet eylesin. Mekanı Cennet olsun. Murat Mercan 2002 ve 2007 seçimlerinde milletvekili seçildi. 3 Şubat 2012'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılığına atandı. 2017 Temmuz'unda Japonya Tokya Büyükelçisi oldu. Fikret Dönmez, Milletvekili Aday Adayı olan Osman Yüksel'in yerine 2002 Ağustos ayında İl Başkanı olmuştu. 21 Nisan 2006'da Osman Yüksel ile İl Başkanlığı için yarıştı iki oyla seçimi kaybetti. Partinin Kurucu Merkez İlçe Başkanı olan Hasan Tuç çalışkanlığı ve insanlarla kurduğu iletişimle hep öne çıktı. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde AK Parti'nin Tepebaşı Belediye Başkan adayı oldu. Bölgede çok sevilen Ahmet Ataç karşısında hiç şansı yoktu. Seçimi açık farkla kaybetti...
--------------------------------------------------

FIKRA:
AMA ORGANİZASYON HARİKA

Temel parmağını camla kesmiş. Telaşla yeni kurulan aile hekimliği merkezlerinden birine gitmiş. İçeri girince malum iki kapı çıkmış karşısına: Birinde hastalıklar, diğerinde yaralanmalar yazıyormuş.
Durumuna uyan yaralanmalar kapısından içeri girmiş. Önüne yine iki kapı çıkmış. Birinde kanamalı, diğerinde kanamasız yazıyormuş.
Kanamalı kapıdan girince yine iki kapı çıkmış karşısına. Hayati önemde olan ve hayati önemde olmayan. Hayati önemde olmayan kapısından girince kendini sokakta bulmuş..
Evde sormuşlar: Temel sana iyi baktılar mı?
Temel: Hiç bakmadılar ama organizasyon harika