Dün internet sitelerinin haberlerini okurken Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu'nun açıklaması gözüme çarptı.

Erkoyuncu, 'Biz 2022 yılı için de şimdiden bütün öngörülerimizi yaptık. Ürettiğimizden daha fazla üreteceğiz, üretimi daha fazla destekleyeceğiz. İstiyoruz ki, 2022 yılı üretim yılı olsun, üreticinin yılı olsun' demiş ve şöyle devam etmiş:

'Çiftçiyi en ciddi oranda zorlayan husus girdi fiyatlarındaki belirsizlik ve aşırı yüksek rakamlar. Gübre, yem, tohum, elektrik ve akaryakıt gibi konularda çiftçilerimizin yılı öngörebilir olması için yoğun çalışmalar yürüttüğümüzü belirtmek isterim. 2022 yılının hem gıda hem de tarım sektörümüz için daha iyi bir yıl olacağını umut ediyorum.'

Pankobirlik Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, bu açıklamayı 31 Aralık 2021 günü elektrik, doğalgaz, akaryakıt ürünlerine yapılan yüksek zamlar açıklanmadan yapmış.

31 Aralık 2021 günü gece yarısı yeni yıla saatler kala gelen zamları duyduğunda acaba aynı sözlerini tekrar edecek mi?

* * *

TL'deki değer kaybı ve alım gücünün düşmesiyle asgari ücrete yüzde 50 zam yapan iktidar, yılın ilk gününde yapılan zammı geri alma adımlarını atmaya başladı. 2022, zam yağmuru ile geldi.

İşte o zamlar:

1. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), motorine 1,29, benzinde 0,61, LPG'ye ise 0,78 TL zam yapıldığını duyurdu.

2. Elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı. Elektrik

tüketimi 150 kilovatsaat altındaki tarifelere yüzde 50, 150 kilovatsaatin üzerindeki tarifelere ise yüzde 125 zam geldi.

3. Doğalgaz fiyatlarına 1 Ocak 2022 itibarıyla zam yapıldı. Konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 25, elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 15, elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 50 artış oldu.

4. Yeni yıl için vergi, ceza ve harçlara gelen %36,2 zam bugünden itibaren uygulanmaya başlandı.

5. Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne yeni yılla birlikte düzenleme gelirken, ücretlerde de artış yaşanacak. MTV yeniden değerleme oranı yüzde 25 olarak uygulanacak.

8. Yeniden Değerleme Oranı bu yıl yüzde 36,20 ile rekor kırdı. Yeniden Değerleme Oran'ına göre 4-10 yıllık pasaportun ücreti 1008 TL'den 1478 TL'ye yükselebilecek.

9. Emlak vergi değerleri, 2022'de bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı (yüzde 18,10) kadar artırılarak hesaplanacak.

* * *

Pankobirlik Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu'ya soruyorum.

Yukarıda yazdığım 9 maddedeki zamlardan üreticiler etkilenmeyecek mi?

Elektrik, akaryakıt, emlak vergisi, MTV zamları üretimini gerçekleştireceğiniz ürünün girdi maliyetlerini yükseltmeyecek mi?

Elektrik, doğalgaz, akaryakıt zamları gübre fiyatlarını etkilemeyecek mi?

Döviz den, altından daha fazla fiyatı artan gübre yerine geçen ekim mevsiminde tarlasına yarı hayvan gübresi yarı da suni gübre atmak zorunda kalmıştı üreticiler. Gelecek yeni zamdan sonra acaba bu yıl geçen yılkı gibi yarısını bile atabilecek mi?

* * *

Yazımı yazarken Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan aklıma geldi ve telefon ettim.

Yılın son günü gecesi gelen zamlardan üreticilerin etkilenip etkilenmeyeceklerini sordum.

'Etkilenmemek mümkün mü? Elektrik ve mazot bizim en önemli girdimiz. Mazota gelen peş peşe zam bizi çok ciddi etkiliyor. Tarla sulamak, sürmek için mazot kullanmak zorundayız. Mazot ve elektrik zamları iğneden ipliğe her şeyin fiyatını artırıyor. Bakanlık bir takım destekler veriyor. Bu destekler üretici yerine tarla sahibine verildiği için üretici yararlanmıyor. Tarlalarımıza gübre atamayacak duruma geldik. Üretici artık hayvan gübresi arama derdine düştü. Geçmişte yüzüne bakmazdık. Şimdi tonu 500-600 TL'ye satılıyor. Pancar ekim mevsimi geldi. Taban fiyat belli olmadığı için üretici ekmek istemiyor. Cuma günü Tarım Bakanı Eskişehir'e gelecek. Programına baktığımda bir tek üretici veya çiftçi kuruluşlarını ziyareti yok programda. Biz derdimizi nasıl anlatacağız? Çiftçiyi üreticiyi dinleyen yok. Geçmişte şehrimize gelen bakanlar Ziraat Odası'na gelir derdimizi dinlerdi.'

* * *

Sonuç olarak çiftçi ve üretici girdi maliyetlerinin artmasıyla artık üretimden elini çekmeyi düşünüyor.

Buna engel olunamaz girdi maliyetleri düşürülmez ise Türkiye birkaç yıl sonra birçok ürünü ithal etmek zorunda kalacak.

Bu da işsiz sayısını katlayacak hem de ülkenin döviz birikimi ithal etmek zorunda kalacağımız ürünlere harcanacak.

İşte esas sıkıntı o zaman başlar.

Hem gıdaya ulaşmakta zorluk hem de artan işsizlere iş bulmakta ciddi sorun yaşanır.

* * *

Çakırözer'den 'efsaneye' yeni yıl kutlaması

Bırakın Eskişehirspor yöneticilerini 'ben hasta Eskişehirsporluyum' diyenlerin de unuttuğu Siyah-Kırmızılı Kulübün yıllarca amigoluğunu yapan Orhan Erpek'i CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer evinde ziyaret etmiş.

Ama bazı kişiler vardır ki asla unutulmaz unuttukça hayatta kalırlar.

Bazı insanlar vardır, 'efsane' olurlar, asırlarca hatırlanırlar...

Hazreti Mevlana ne demiş?

'Deniz derindir durulmaz, dostluk ebedidir unutulmaz.'

Yani dostluklar vardır hiçbir şekilde yıkılmayan, bazı insanlar vardır asla unutulmayan.

İnsanın hayatında güzel ya da kötü, bir şekilde derin yer etmiş, küçücük şeylerle de olsa anımsanan insanlardır.

Işığıyla aydınlatan, açtığı yolda binlerce taraftarlara önderlik eden, birlik ve beraberliğin önemini kalplerimize kazıyan Eskişehir'in önemli marka isimlerinden olan 'Amigo Orhan' Orhan Erpek'i unutmak mümkün mü?

Amigo Orhan'ın orkestrasında yer almasak da o muhteşem orkestrasının verdiği konserlere bizzat şahit olan hatta zaman zamanda uzaktan da olsa katılan biz gazeteciler olarak hedefimiz Eskişehirspor tarihine isimlerini altın harflerle yazdıran efsane isimleri unutmamak ve özellikle de unutturmamak içindir tüm çabamız…

Üniversite eğitimi almak için Eskişehir'den ayrılan, yükseköğrenimini tamamladıktan sonra gazeteci olarak çalışmaya başlayan Utku Çakırözer de Siyah-Kırmızılı takımın maçlarına gitmese de, 'Amigo Orhan orkestrasının' binlerce koro elemanlarından birisi olmasa da efsaneyi unutmamış.

'Efsane' deyişime belki bazıları, 'Orhan abi futbolcu değil ki nasıl efsane diyebiliyorsun' diyerek karşı çıkabilirler.

Eskişehirspor Kulübü'nün liglerde mücadele ettiği yıllarda hiçbir karşılık beklemeden yağan yağmura-kara ve dondurucu soğuğa aldırış etmeden binlerce taraftara liderlik yapan isim olan 'Amigo Orhan' da efsane Eskişehirlilerin gözünde…
Efsane olmak öyle kolay değildir, duruşunuzla, söylemlerinizle o apoleti takarsınız.

* * *

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de yeni yılda Eskişehir'in efsane ismi ile şampiyonları unutmamış.

Çakırözer, Aralık ayında Romanya'da gerçekleşen Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası'nda birinci olan Eskişehirli Milli sporcu Tuğba Yıldırım'ı ve Amigo Orhan'ı evinde ziyaret etmiş.

Çakırözer ile Amigo Orhan'ın sohbet konusu Eskişehirspor olurken, ikili Eskişehirspor'un şampiyonluk dolu günlerini yeniden yaşayacaklarına inandıklarını söylemiş.

Çakırözer, 'Amigo Orhan sadece Eskişehir'imizin değil, Türkiye için efsane oldu. Tüm Eskişehir Amigo Orhan ile gurur duyuyoruz' demiş.

* * *

Eskişehir'in değerlerine sahip çıkan ve onları unutmayan Utku Çakırözer'i kutluyorum.

* * *

Çoğumuz açısından geçmişimiz hafızamızda yavaş yavaş solan müsvedde bir defter gibidir. En önem verdiğimiz anılar bile zamanla unutulabilir.

Ama ne olursa olsun bugün Eskişehirspor Türkiye'nin 81 ilinde yaşayan sporseverlerin hafızalarında hala canlı olarak durabiliyorsa bunu sırtlarında yıllarca Siyah-Kırmızılı formayı taşıyan o efsane futbolcular ile tribün lideri Amigo Orhan'a borçluyuz.

* * *

'Meslektaşlarıma farkındalık yaratmak istedim'

Geçtiğimiz günlerde bir yazımda Emlakçılar Odası Başkan adayı Taner Tandoğan'ın 'seçilirsem bir yıllık üye aidatlarını almayacağım' sözünü eleştirmiştim.

Hiçbir oda başkanının 'üyelerden aidat almayacağım' deme lüksüne sahip değil.

Yasa gereği almak zorundasınız.

O yazımı okuyan Taner Tandoğan telefon ederek, 'üye aidatı almayacağım' açıklamasının yanlış anlaşılmış olduğunu söyledi.

'O açıklamam içerisinde sadece 2022 yılı aidatlarını almayacağım diyorum. O'nu da başkanlık maaşımdan ödeyeceğim. Amacım oda üyeleri arasında farkındalık yaratarak seçime katılarak oy kullanmalarını sağlamak. Oda yönetimine talip olmamanın nedeni mesleğimize hizmet etmek, odadan herhangi bir menfaat beklentim yok. Bu makam benim emeklilik projem değil. Geçmişe baktığımızda birinci toplantıda çoğunluk sağlanmıyor. İkinci toplantıya ise 20-30 kişi gelerek seçim yapılıyordu. Amacım seçimlere katılımı artırmak' dedi.

Bunu düzeltmek istedim.

Tandoğan, sohbetimizde bir konuya da dikkat çekti:

'Eczane, muhasebe, avukatlık gibi meslek gruplarında olduğu gibi logo, renk ve tabela birliği sağlanarak mesleğimizin marka değerini artıracağız. Seçilirsem bunu Türkiye genelinde de uygulatmak. Tabi ki bunu tek başıma gerçekleştirmem mümkün değil. Türkiye Emlakçılar Federasyonu'na bu önerimi sunacağım. Federasyonumuzla birlikte gerçekleştireceğiz…'

Aslında doğru bir düşünce…

Herkes kendi kafasına göre bir logo yaptırmış.

Eğer logo, renk ve tabela birliği sağlanırsa odalar kurumsal bir kimliğe kavuşmuş olur.

* * *

Başkan adaylarından Taner Tandoğan seçilirse bu düşüncesinin gerçekleşmesi için mücadele verecektir.

Seçimi kimin kazanacağını bilemem.

Ama hangi aday kazanırsa tıpkı eczane, muhasebe, avukatlık gibi meslek gruplarında olduğu gibi logo, renk ve tabela birliği sağlanması için federasyona öneriyi sunarak gerçekleşmesi için öncülük yapmalı.

* * *

Tandoğan'ın bir başka önemli gördüğüm projesi ise meslektaşlarına ücretsiz Avukat danışmanlık hizmeti sunulacağı ve sözleşmelerin para ile satılmayacağı.

Bunu da şöyle açıkladı:

'Odanın alanında uzman avukatı olacak. Avukatımız siz meslektaşlarımıza ücretsiz danışmanlık hizmeti verecek. Kaçak ihbar hattı kurulacak. İhbar edilen kişiler odamızın avukatı ve yönetimi tarafından takibe alınıp gerekli işlemler başlatılacaktır. Satış kiralama yetki sözleşmeleri odamızın internet sitesinden e-imzalı kare kodlu istenildiği takdirde her üyemiz kendi ofis bilgisayarlarından çıktı alabilecek. Sözleşme para ile satılmayacak.'

* * *

12 Ocak 2022 Çarşamba günü yapılacak Emlak Odası Başkanlığı seçimlerinde kim yarışı kazanır bilemem.

Gördüğüm şu.

Ne mevcut Başkan Gazi Çelik ne de adaylar bir birlerini eleştirmeden seviyeli bir seçim yarışı yapıyorlar.

Doğru olanı da bu zaten…

Odaların üyeleri mevcut yönetimlerin neler yapıp yapmadığını biliyorlar.

Bunun değerlendirmesini de sandığa atacakları oylarla yapacaklar.

Artık odalarda seçim yarışları başlıyor.

Seçimler 'seçmenin iradesi' ya da 'milli iradedir'. Bununla, seçimlerde oyunu kullanan seçmenler, sivil toplum örgütlerinin üye veya delegelerinin iradesini ortaya koyarak, yönetimi belirler.

Seçimsiz demokrasi olmaz.

Seçimler, aday veya adayların serbestçe özgür ve dürüst bir seçim ortamında yarışabildikleri ortamda, toplumdaki gerilimi azaltır, tansiyonu düşürür ve uzlaşma sağlar.

Ben seçimlerin bu olgunlukla yapılacağı inancındayım.

Ocak ayında yapılacak olan, birden fazla adayların da olduğu oda seçimlerde tüm adaylara başarılar diliyorum.

* * *