Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin en gözde Anadolu liseleri 'bir gecede niteliksiz okul' yapılmıştı. TEOG Sınavı'nın yerine plansız, programsız şekilde uygulanan sistem yüzünden kentimizin en gözde eğitim kurumları 'Fatih, Kılıçoğlu, Muzaffer Çil, Ahmet Kanatlı, Salih Zeki, 19 Mayıs ve Orhan Oğuz Anadolu Liseleri' niteliksiz okul olmuştu.

ÖNCE ÇEMBERDİ
Öğrencilerin yüzde 90'ının niteliksiz okula gideceği açıklanmıştı. İlimizde ve Türkiye'de tam anlamıyla 'Yüzde 10 kaosu' yaşanmıştı. Eskişehir'de nitelikli okullara yerleşecek 'öğrenci sayısı oranı yüzde 14' olmuştu. Eskişehir'de Milli Eğitim Bakanlığı daha önce niteliksiz ilan ettiği liselere 'çember sistemi ve beş zorunlu tercih' ile yerleştirme yapılacağını duyurmuştu. Bakanlık bu sistem daha yürürlüğe girmeden değişiklik yaptı. Çember sistemi gitti, kayıt alanı geldi. İlimizde '15 eğitim kurumu nitelikli ilan' edildi. Bu '15 okul merkezi yerleştirme sınavı ile toplam 1470 öğrenci' aldı. Niteliksiz okul ilan edilen 30 Anadolu Lisesinde bu yerleştirme için '4236 kontenjan' ayrıldı. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine 4404, İmam-Hatip Liselerine 1940 kontenjan verildi. İmam-Hatip ve Meslek Liselerinde kontenjan konusunda sıkıntı yaşanmadı. Hatta İmam-Hatiplerin büyük çoğunluğu tercih edilmedikleri için boş kaldı. Ancak Anadolu Liselerinde büyük sıkıntı yaşandı. Yerel yerleştirmede şu kıstaslar dikkate alındı; 'Öğrencilerin tercih edecekleri okulların kayıt alanında oturmaları, kayıt alanındaki ortaokullarda bulunduğu süre, tercih öncelikleri, okul başarı puanları, devam-devamsız durumları ve yaş.' Okul Başarı puanlarında 80-100 arası puan alanların tam sayılması 'büyük haksızlıklara' neden oldu.

16'YA ÇIKTI
Tercihlerde 'Başarı puanı 100 olan öğrenci ile 80 olan öğrenci aynı' sayıldı. Devamsızlığı '0-5 günü geçmeyenler tam' sayılacağı açıklandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bu sistemi kucağında buldu. Bakanlıkta birileri bu 'sistemi sabote' etti. 'Yaş ve puan kıstasları' uygulanmayarak, Eskişehir'in en gözde Anadolu Liselerine 'meslek lisesi ayarındaki öğrenciler' yerleştirildi. Çok sayıda öğrenci açıkta kaldı. Bakanlık bunun üzerine Anadolu Liselerinin kontenjanlarını arttırarak sorunu çözmek zorunda kaldı. Gözde okulların olduğu semtlerde oturmayan ekonomik durumu iyi öğrenciler özel okullara gitmeyi tercih etti. Geçtiğimiz yıl bu konuda bir kaos yaşanmıştı. Bu yıl da aynı sisteme devam edildi. Eskişehir'de Merkezî Sınavla Öğrenci Alacak Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları ve Özel Program ve Proje Uygulayan Ortaöğretim Kurumları güncellendi. İlimizdeki nitelikli lise sayısı 15'ten 16'ya çıktı. Listeye Eskişehir'in 'en köklü eğitim kurumu olan Atatürk Lisesi (Anadolu)' eklendi.

YÜZDE 90 HEDEFİ FOS ÇIKTI
Sınavla 'alınacak öğrenci sayısı 1470'den 1590'a'çıktı. 16 nitelikli okul ve alacakları öğrenci sayıları şöyle oldu; 'Fatih Fen Lisesi (120), Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi (120), Eskişehir Anadolu Lisesi (150), Eskişehir Atatürk Anadolu Lisesi (120), ETİ Sosyal Bilimler Lisesi (120), Cemal Mümtaz Sosyal Bilimler Lisesi (120), Beylikova Fen Lisesi (90), Sivrihisar Fahri Keskin Fen Lisesi (90), Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (120), Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (90), Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Tek. Anadolu Lisesi (30), Türk Telekom Mesleki ve Tek. Anadolu Lisesi (60), Ş. Murat Tuzsuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (60), Cevat Ülger Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi (90), Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi (90)' Sınavla bu okullara yerleşemeyen öğrenciler adrese dayalı kayıt sistemi ile daha önce niteliksiz ilan edilen Anadolu Liselerine, meslek ve imam-hatiplere yerleştirildi. Bu sistemde amaç öğrencilerin %90'nın adresine en yakın okula kayıt olmasıydı. Nüfus Müdürlüklerinden 'adres taşıma olayları nedeniyle öğrencilerin büyük çoğunluğu adresine en yakın okula kayıt' yaptıramadı. Başka mahallelerde oturan ve başarı puanı yüksek öğrenciler istedikleri okullara yerleşti. Yüzde 90 hedefi fos çıktı.

TEPEBAŞI ÖĞRENCİLERİ
Fatih, Kılıçoğlu, Muzaffer Çil, Salih Zeki, Ahmet Kanatlı, Orhan Oğuz Anadolu Liseleri gibi başarılı eğitim kurumlarına 90 puanın altında öğrenci kayıt olamadı. Fatih, Kılıçoğlu ve Muzaffer Çil'de 94 puanın altındaki öğrenciler sıralamaya giremedi. Bu okulların kayıt bölgesindeki 90 puan alan öğrenciler, dışarıdan adres taşıma olayları yüzünden evlerine en yakın Anadolu Liselerine kayıt olamadı. TEOG'un yerine getirilen bu sistem 'geçen yıl olduğu gibi bu sene de' çöktü. İlimizde '130 civarında öğrenci istedikleri okula' yerleşemedi. Onlar oluşturulan komisyonlar tarafından kontenjanları boş olan okulllara gönderilecek. Ancak ilimizde boş kontenjanı olan iki Anadolu Lisesi var. Bunlar Gündoğdu Mahallesi'nde bulunan Süleyman Şah ile 75. Yıl (Sultandere) Mahallesi'ndeki Hüseyin Erçelebi Anadolu Liseleridir. Her iki okulda Odunpazarı bölgesinde. Tepebaşı bölgesindeki okullarda boş kontenjan yok. Peki Tepebaşı bölgesinde oturan bir öğrenci bu okullara nasıl gidecek? Tepebaşı bölgesinde oturan öğrenciler 'şehrin bir ucundaki okullara gitmek zorunda kalacakları için' mağdur olacak.

HAYALLERİ YOK EDİLDİ
Gelecek yıl durum çok vahim. 'Odunpazarı ve Tepebaşı bölgelerinde dört yeni Anadolu Lisesi yapılmaması durumunda gelecek yıl bazı Anadolu Liselerinde ikili eğitime' geçilecek. Zaten düşünülmeden alalacele hayata getirilen bu sistem yüzünden bu yıl Türkiye'nin birçok ilinde Anadolu Liseleri ikili eğitime geçti. Eskişehir önlem almazsa, gelecek yıl aynı durumla karşı karşıya kalacak. İlimizdeki velilerin yüzde 70'i çocuklarını Anadolu Liselerinde okutmak istiyor. Bundan dolayı 'meslek liseleri boş kalırken', Anadolu Liselerinde 'büyük yığılma' yaşanıyor. Açılan imam-hatiplerde ilgi görmediği için boş kalıyor. Yeni sistemle 'okul başarı puanı 90 olan çocuklar evlerine en yakın Anadolu Lisesine kayıt' olamadı. Tercihlerde 'mevzuattan bihaber olan' bazı Rehber öğretmenlerin yanlış yönlendirmesi nedeniyle öğrenciler mağdur oldu. Kırsal köy ve ilçelerde yaşayan 'zeki çocukların kent merkezindeki kaliteli okullara gitme şansı' ortadan kalktı. Onların hayalleri yok edildi. İki yıldır uygulanan bu sistemin eğitime bırakın artısı, çok zararı oldu. TEOG sistemi adaletliydi. Herkes 'sınavda aldığı puanlara göre okullara' yerleşiyordu. Torpil yoktu. Fatih, Kılıçoğlu, Ahmet Kanatlı, Salih Zeki gibi Anadolu liselerine 'bugünkü gibi bol kepçeden okul başarı puanı alıp, adresini nüfustan taşımakla' kimse kayıt olamıyordu. Bu 'okullara en başarılı öğrenciler' yerleşiyordu. Han'da oturan bir öğrenci TEOG'da başarılı olup, bu okullara girebiliyordu. TEOG'da 'düşük not alan öğrenciler seviyelerini bildiği için meslek liselerine' kayıt oluyordu. Anadolu liselerinde ikili eğitim olur mu? İkili eğitim bu okulların başarısını daha da azaltır. Ülkemizde 'eğitim kalitesinin daha da düşmemesi ve çocuklarımızın emeklerinin heba edilmesi isteniliyorsa' TEOG sistemine acilen geri dönülmeli...
-----------------------------------------------
FOTO ŞAKA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:
Putin bu uçuyor mu?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Bu uçağı aslında denizde yüzsün diye yaptık (!) Ancak arada sırada uçuruyoruz.
------------------------------------------
FIKRA
BİR YERDEN BAŞLAMAK LAZIM

'Farklı milletlerin kadına bakış açısı' konulu bir toplantı.
Soru: Bir kadının elini niye öpersin?
Fransız, 'Saygımdan öperim' der.
Alman'ın cevabı şöyle olur: 'Kadınlar kutsal varlıklardır, o yüzden öperim.'
Sıra Türkiye'yi temsil eden Temel'e gelir.
Soru aynı: Bir kadının elini niye öpersin?
Biraz düşünen Temel cevap verir:
'Valla bir yerden başlamak lazım'