Kaç kez yazdığımı hatırlamıyorum. İnatla yazmaya da devam edeceğim. Ben yazdıkça birileri, 'Başka yazacak konu bulmamışsın yine aynı konuyu gündeme getirmişsin' diyerek konunun önemini hala idrak edemediklerini düşününce üzülüyorum.
Konuyu sadece ben değil Eskişehir'de önemli makamlarda bulunanlar ve STK'ların temsilcileri de zaman zaman gündeme getirdi. Hatta bu konuda geçmişte adımlarda atıldı. Ancak gerek Eskişehir'de gerekse Ankara'da beklenen destek bulunamadı.
Bu nedenle de Eskişehir'in en önemli sorunları çözülemiyor. Çünkü şehirde birlik-beraberlik yok. Birlik olmayınca da Ankara'da sözümüz geçmiyor. Bireysel girişimler sonuç getirmiyor.
* * *
Neden bahsediyorum. Eskişehir'in güçlü lobisinin olmamasından, nüfusu bir milyona yaklaşan Eskişehir'in 'Ankara'da lobisi yok'.
Küçücük illerin bile Ankara'da güçlü lobileri var.
Bunu zaman zaman Ankara'ya gittiğimde görüyorum.
Milletvekilleri, belediye başkanları, STK'ları, sanayicileri, tüccarları şehrin ileri gelenleri önemli sorunların çözümü konusunda bir araya gelerek tek yumruk olabiliyorlar. Masaya yumruklarını vurarak bakanlıklardan istediklerini alabiliyorlar.
ESKİŞEHİR'İN ABİSİ DE YOK
Eskişehir'in güçlü lobisi olması için bir ağabeyi olmalı.
O da yok.
Geçmişte TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk vardı.
Her ne kadar Eskişehirli olmasa da Eskişehir'in damadı Cindoruk ağabeylik yapıyordu.
Eskişehir'in ileri gelenleri şehrin sorunlarını kendisini ziyaret ederek rahatlıkla anlatabiliyorlardı.
Şehrin birçok sorunu onun döneminde çözüldü.
Cindoruk'un TBMM Başkanlığı döneminde doğalgazı Anadolu'da ilk Eskişehirlilerle tanıştırdı.
Yıllarca Türkiye'de hava kirliğinde ilk üç sırada olan Eskişehir havası en iyi iller arasına girdi.
Yine Eskişehirli olmamasına rağmen Eskişehir Milletvekili ve Maliye Bakanı rahmetli Kemal Unakıtan. Eskişehir'e hem ağabeylik yaptı hem de önemli hizmetler kazandırdı.
En önemlisi de sözde 'çevre yolu' dediğimiz yolu Alpu kavşağından Çukurhisar'a kadar genişlettirerek o yıllarda yaşanan yoğun trafik sorununu çözüme kavuşturmuştu.
Eskişehirspor'un 'süper lige' çıkmasında çok ciddi katkısı oldu.
Hastalanıp bakanlık görevinden alınmamış olsaydı belki bugün hala tartıştığımız 'Kuzey-Güney Çevre Yolu' ile 'Eskişehir-Gemliktren yolu'sorunu çözülmüş olabilirdi.
Seversiniz, sevmezsiniz.
Üç dönem milletvekilliği ve iki dönemde bakanlık yapan İbrahim Yaşar Dedelek.
Son dönemde de AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Milli Eğitim ve Kültür-Turizm Bakanlığı yapan Nabi Avcı döneminde yapılanları görmezden gelirsek haksızlık yapmış oluruz.
Şehir Hastanesi, yeni stadyum, millet bahçesi, modern kütüphane Avcı'nın girişimleri sonucu gerçekleşti.
Ancak son yıllarda Türkiye'nin en çok turistin ziyaret ettiği illerden birisi olan Eskişehir'in daha yapılacak çok önemli sorunları var. Bu sorunlar da 'güçlü lobimiz' olmadığı için öteleniyor.
'Ankara'da Eskişehir'in
ağırlığını koyamıyoruz'
Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı İsmail Candemir, 'uzun yıllardır Eskişehir'de yaşanan sıkıntı muhalefet olsun iktidar olsun Eskişehirli vekillerin konu Eskişehir olduğunda ortak hareket edememesi. Ne yazık ki bu dönemde de bunu yaşadık. Hep söylüyoruz sadece şu anki 7 vekilimizin dışında Eskişehirli olup Eskişehir'le bağlantısı olan diğer vekillerimiz de var. Ne yazık ki Ankara'da bu lobi oluşturulamadı. Ama ne yazık ki bu birlikteliği oluşturup Eskişehir'in ağırlığını Ankara'da koyamıyoruz. Bunu yapabilsek Eskişehir'deki birçok sorunu da çözmüş olacağız'demiş.
Haklı. Ancak bu konuda MHP'nin Eskişehir Milletvekilleri neden bir adım atmadı? Onu da sorgulamak gerekmez mi?
11 ESKİŞEHİRLİ BİR ARAYA GELEMİYOR
Eskişehir'den seçilmiş 3 AK Parti, 2 CHP, 1 MHP ve 1 İYİ Partili 7 milletvekilimiz var.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici Ankara Milletvekili, MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ülvi Yönter, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ile İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur'da Eskişehirli.
TBBM çatısı altında 11 Eskişehirli milletvekili var. Ayrıca Ankara'da önemli makamlara sahip Eskişehirli bürokratlarda var. Bu isimleri toplayacak bir ağabeye ihtiyaç var.
İşte önemli olan o ağabeyi bulabilmek.
* * *
TRANSFER YASAĞINI KALDIRMAYA GÜCÜMÜZ YOK
Eskişehirspor başkanı Mehmet Şimşek ile yeni teknik direktör Cüneyt Biçer'in sözleşme imzalamasıyla ilgili düzenlenen basın toplantısından sonra sohbet ettik ve transfer yasağının kaldırılıp kaldırılmayacağını ve ETİ Maden'in sponsorluk konusunu sorduk.
Şimşek, 'Şu anda bizim transfer yasağını kaldırma gücümüz yok. Yıllardır bunu söylüyoruz. Biz şehirden destek istiyoruz onu da göremiyoruz. Kulübü yaşatmaya çalışıyoruz. Arma yere düşmesin diye mücadelemizi veriyoruz. Yönetim olarak yasağı kaldırmak istiyoruz ancak 2-3 kulüple sıkıntı yaşıyoruz. Bunu da herkes biliyor zaten. Yıllarca borçlu olan kişilerden bedava imza istiyoruz. Artık böyle yapmak da istemiyoruz.
ŞEHİR DIŞINDAN DESTEK ARIYORUZ
Bir petrol ihalesi var onu bekliyoruz. ETİ Maden isim sponsorluğu için beklemedeyiz. Şehirden bir para gelmeyeceğini bildiğimiz için yönetici arkadaşlarımız artık şehir dışı ve yurt dışından da destek arıyoruz.
'EKİP KURACAĞIZ'
Ayrıca eski yöneticilerin alacaklarının silinmesi ile ilgili de bir ekip kuracağız ve eski yöneticilerle yüz yüze görüşme yapacağız. Alacaklı olan futbolcular 'sizin yöneticileriniz önce alacağını silsin' diyor. Biz de bunun için harekete geçeceğiz. Bunun için eski yöneticilerimizden destek bekliyoruz.
'İMZA İSTİYORUZ'
İnanın geçen sezon elimizden gelenin fazlasını yaptık. Şu an da FIFA'da altyapıya transfer yasağı getirecek ve ceza getirecek bir dosyamız yok. Zaten dosyaları oldukça azalttık. Kulüp lisansı almak için büyük uğraş veriyoruz. Aynı transfer yasağını kaldırmak gibi alacaklı olanlardan imza almaya çalışıyoruz. Trabzonspor imza vermiyor. Kulüp lisansında inşallah imza verirler. Biz futbol şehriyiz bunu bilerek hareket etmelerini istiyoruz. Borcu silsinler demiyoruz sadece imza istiyoruz' dedi.
* * *
Haklarını teslim edelim. Mehmet Şimşek'in başkanlığındaki Siyah-Kırmızılı Kulübün yöneticileri borçları azaltma konusunda önemli gayret sarf ettiler. 50 Milyon civarında borç ödediler. Ancak delik büyük, bir tarafa yama yapılsa da diğer taraf açık kalıyor.
Bu deliğin tamamen kapanması için büyük yama gerekiyor. Bunu yönetimin tek başına kapaması mümkün değil. Şehrin sanayicileri, tüccarları, STK'lar ve özellikle iktidar partisi milletvekilleri ile il başkanın da destek konusunda adım atması gerekir.
'Geçmişte verdik de ne oldu?' diyorlar.
Geçmişin hesabını bugünkü yönetime sormak ne kadar doğru?
Eskişehirspor entübe olmuş durumda. Öncelikle nefes alabilmesini sağlamalıyız. Hastayı iyileştirip ayağa kaldıralım. Ondan sonra geçmişin hesabını soralım. Geçmişi sorgulamanın bugüne faydası var mı?
Eskişehirspor yeniden 'süper lige' çıkmadıkça ayağa kalkması çok zor, bu nedenle şehir olarak gereken desteği vererek öncelikle kulübü layık olduğu yere çıkmasını sağlamalıyız.
Bu konuda başta valimiz olmak üzere milletvekilleri, iş adamları, sanayiciler, tüm şehir halkı bir bütün olmak zorundayız. Yoksa Eskişehirspor uzun yıllar üçüncü ligde tutunmak için çırpınır.
* * *

AK Parti'den teşkilata uyarı
AK Parti yönetimi, 2023 seçimlerine hazırlık kapsamında, sandık başı işlemleri konusunda teşkilata uyarılarda bulundu. Parti yönetimi, seçimin en önemli aşamasının sandıklara sahip çıkılması olduğuna dikkat çekti.
DİKKAT EDİLECEK KONULAR ÖRNEKLERLE ANLATILDI
Ak Parti Seçim İşleri Başkanlığı tarafından bir süredir Türkiye genelinde yapılan seçim koordinasyonu toplantılarında sona gelindi. 75'ten fazla ilde gerçekleştirilen toplantılarda, seçimde görev alacak partililere, seçim günü yapılacaklar, sandık başı işlemleri, oy sayımı sırasında yapılacaklar ve oyların tutanağa geçirilmesi sırasında dikkat edilecek konular örneklerle anlatıldı.
'YAPILAN HATALAR NEDENİYLE
OYLAR BAŞKA PARTİLERE YAZILDI'
2018 milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimi ile 2019'daki yerel yönetimler seçimlerinde bazı sandıklarda yapılan hatalar ve eksiklikler sebebiyle, Ak Parti'ye yazılması gereken oyların başka parti ve adaylara yazıldığına yönelik örnekler verildi. Sandık görevlilerinin eğitimi kapsamında 'Mesela, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a verilen oylar tutanağa geçirilirken, başka bir adaya yazılmış. Bu tip hataları tek tek tespit ettik. Önemli olan o anda bu yanlışı fark edip düzelttirmek' uyarısı yapıldı. Aynı hataların tekrar etmemesi ve özellikle oylar sayıldıktan sonra tutanağa geçirilmesi aşamasında tüm görevlilerin 'Gözünü dört açması' istendi.
'SEÇMENİN OYUNA SAHİP ÇIKIN'
Bazı teşkilat mensupları tarafından bu toplantılarda 'Erken seçim olup olmayacağı' da soruldu. Türkiye gazetesinin haberine göre AK Parti yöneticileri 'Bu toplantıları yapıyoruz diye erken seçim olacağını düşünmeyin. Seçim zamanında yapılacak. Ama biz her an seçime hazır olacağız. Seçimin en önemli aşaması sandıklara sahip çıkmaktır. Sandığa gelen AK Parti seçmeninin oyuna sahip çıkacağız. Tek bir oyun bile başkasına yazılmasına müsaade etmeyeceğiz. Oylar heba olmasın' değerlendirmesinde bulundu.
* * *
Fıkra:
Baba Mesleği
Okul bahçesindeki üç öğrenci, babalarıyla övünüyorlarmış:
- Benim babam çok usta bir tamircidir, en külüstür arabayı bile tıkır tıkır çalışır hale getirir.
- Benimki de çok yetenekli sıvacıdır, en çirkin evi bile bir sıvadı mı en güzel hale getirir.
- Benim babam körlerin gözlerini bir anda iyi eder, tekerlekli sandalyedekileri yürütür, hatta kolu olmayanların kollarını çıkartır.
Son öğrencinin söyledikleri diğer ikisine çok ilginç gelmiş, sormuşlar:
- 'Baban evliya mı?'
Çocuk cevap vermiş:
'Hayır, zabıta!'