Okuyup yazmakla uğraşınca, yazarların anıları da her zaman ilgi çekici oluyor.
Bizim üstadı şöyle bir yoklayıp yılların yazı deneyimiyle ilgili bir iki anısını anlatmasını istemiştim.
Yazılarında bir köşe yazarından söz ediyordun, dedim, hani sana, aklına gelen bir kelime söyle, deyip de sonra o kelime üzerine en güzel yazılarından birini yazan bir köşe yazarından…
'Ha o mu,' dedi, 'o müthiş bir adamdı!'
'Ee?'
'Boyu bir doksana yakındı,' dedi.
'Öyle mi?'
'İyi giyinirdi,' dedi.
'Sonra?'
'Müthiş biriydi!'
'Evet?'
'Artist gibi adamdı!'
Hay Allah!
'Üstat!' dedim, 'artist gibi adam olmakla yazı yazmanın ne ilgisi var? Boyu bir doksan olunca daha mı iyi yazı yazıyor insan!'
Ben adamın yazı yazmadaki hünerini soruyordum, bizim üstat adamın boyunu kilosunu anlatıyordu.
İstiyordum ki,
'Bir gün gazetede oturuyoruz. Bana, aklına gelen bir kelime söyle, dedi. Sigara, dedim. Ertesi gün, gazetedeki köşesinde sigara üzerine müthiş bir yazı okudum…' diye başlayıp o müthiş yazıyı, hem de o an akla gelen bir kelimeden yola çıkarak nasıl yazdığını anlatsın.
***
Uzun boy pek çok insanda vardır oysa.
Veya doğuştan, doğal olarak taşınan, elde edilmesi, kazanılması için hiçbir çaba, çalışma gerektirmeyen herhangi bir fiziksel özellik.
Elbette uzun boy, düzgün bir fizik de gayet hoştur.
Ve de boştur, kişi bunların yanında kendi zekasıyla elde ettiği, geliştirdiği, insanlığa yarar sağlayacak bir üstünlüğe sahip değilse.
Müzik, resim, edebiyat gibi herhangi bir sanat dalında, yaratıcılıkta ya da spor alanında veya bilim alanında elde edilen başarının ne bir doksan boyla, ne de artist gibi bir adam olmakla ilgisi vardır.
***
Fakat…
Ne yazık ki bizimki gibi bir türlü 'gelişmiş' olamayıp, hep 'gelişmekte' olan bir ülkede sonradan, çalışarak, geliştirilerek elde edilen üstünlükler pek dikkate alınmaz.
Yaptığın işte, mesleğinde veya uğraştığın sanat alanında ne kadar başarılı olduğun değil de ne kadar para kazandığın önemli görülür.
O açıdan bakınca, bizim de iyi bir yazıyı nasıl yazdığımız değil de yazı yazarak para kazanıp kazanmadığımız merak edilir hep.
Fakat işte, yazarak zengin olanı bırak…
Yazarak hayatını kazanana bile rastlamak pek mümkün değildir.
Hele bizimki gibi ülkelerde!…