Geçen ay, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Eskişehir Şubesi'nin olağan genel kurulu yapıldı. Eskişehir kamuoyu yaklaşık yirmi yıldır ADD Eskişehir Şube Başkanlığı görevini yürüten ekibin yine seçimi kazanacağını düşünüyor ve doğrusu seçimlere fazla ilgi göstermiyordu. Kongrede mevcut yönetim yeniden aday olurken, daha önce başkan yardımcılığı yapan Cihan Taşar ve arkadaşları 'Değişim Grubu' listesiyle yönetime talip oldular.
Seçim öncesi duyulmayan heyecan ve ilgi seçim sonuçları açıklanınca çığ gibi büyüdü. Herkes bunca yıllık yönetimi oldukça önemli bir oy farkıile değiştiren yeni yönetimi, ekibin başındaki Cihan Taşar'ı ve 'Değişim' grubunun neler yapacağını merak etmeye başladı.
Bu nedenle ben de Cihan Taşar'a, merak edilenleri, seçim öncesi seçim sonrası konuşulanları ve daha da önemlisi seçildikten sonra neler yapacaklarını 'eğip bükmeden' sordum.
CİHAN TAŞAR KİMDİR?
'Cihan Taşar, meslek dersleri öğretmeni bir eğitimci. Başından beri örgütlü sendikal mücadele içinde yer alan Taşar, Eğitim-İş ve Birleşik Kamu İş'in değişik yönetim kademelerinde görev yaptı. 2011 yılında ADD'de bağımsız aday olarak yönetim kuruluna girdi. Köy Enstitülü bir öğretmen çocuğu olarak Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği'nde halen
başkan yardımcısı ve Cumhuriyet Gazetesi Eskişehir okurlarının oluşturduğu ESCUMOK'un yöneticisi.'
NEDEN ATATÜRKÇÜ
DÜŞÜNCE DERNEĞİ?
'Atatürkçü Düşünce Derneği, 12 Eylül faşist darbesinden sonra Atatürkçülüğün çarpıtılarak hedef haline getirilmesinden büyük rahatsızlık duyan 50 aydın tarafından 19 Mayıs 1989'da kuruldu.
Kurucu Genel Başkanımız Prof. Dr. Muammer Aksoy derneğimizin kuruluşundan yaklaşık 8 ay sonra hain bir saldırı sonucu katledildi ve maalesef katilleri hala açığa çıkarılamadı.
ADD'nin en büyük hedefi; dünyada emsalsiz bir Ulusal Kurtuluş Savaşı vererek bağımsızlığını kazanan ve ardından çağdaş, laik Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlayan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, ilkelerini ve devrimlerini topluma doğru bir şekilde anlatmaktır.
ADD, Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ne kazandırdığı çağdaş kazanımları geriye doğru çevirmek isteyen gizli ya da açık saldırılara karşı Cumhuriyetin kazanımlarını ve aydınlanma devrimlerini koşulsuz savunmak için kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür.
ADD olarak, Ülkemizin bu gün içinde bulunduğu olumsuz koşullardan Kemalist politikalarla çıkılabileceğini ve Cumhuriyetimizin kuruluş ayarlarından taviz vermeden dünyanın saygın ülkeleri arasına girebileceğini ve üreterek yeniden kendi kendine yeten ülkeler arasında olacağımıza inanıyoruz.
ADD'NİN YENİ YÖNETİMİ
NASIL OLUŞTU?
'2011 yılından bu yana farklı kademelerinde yer aldığım ADD'nin son döneminde üyelerimizde, derneğin Eskişehir özelinde daha etkin bir dernek hale gelmesi için büyük bir değişim beklentisi oluşmuştu. Biz de bu baskıya daha fazla kayıtsız kalamadık ve 'Değişim Grubu' adıyla genç ve enerjik yüzlerden oluşan bir liste oluşturduk.
8 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilen genel kurulumuzda üyelerimizden büyük bir destek görerek yönetim görevini devraldık. Bize verdikleri destek ve duydukları güven için tüm üyelerimize ve Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şubesi'nde görev almış, emek vermiş herkese teşekkür ediyoruz.
Bu genel kurulun kaybedeni yoktur. Kazanan Atatürkçü Düşünce Derneği'dir.
ADD YENİ YÖNETİMİNİN
HEDEFLERİ NELERDİR?
'ADD Eskişehir Şubesi olarak 'Daha güçlü ADD İçin' öncelikle üye kampanyası başlattık. Tahminimizden daha büyük bir ilgiyle karşılanan bu kampanya ile üye sayımız hızla artıyor. Bir süre sonra Genel Başkanımız Dr. Hüsnü Bozkurt'u davet ederek yeni üyelerimize rozet taktıracağız.
ADD'nin kollarını canlandırıp yeniden yapılandıracağız. İlk çalışmamızı Gençlik Kolları ile başlattık. Üniversiteler açıldığında güçlü bir ADD Gençlik Kolu örgütlenmesi ile kentimize gelen üniversite öğrencilerini karşılayacağız.
Kentimiz genelinde ADD örgütlenmesini daha yaygın ve etkin hale getireceğiz.
Bu amaçla, kısa bir sürede genel üye toplantısı yaparak mahalle ve ilçe temsilcilerini belirleyeceğiz. ADD artık tüm mahalle ve ilçelerimizde varlığını ve gücünü hissettirecek. Planladığımız tüm çalışmalarımızda katılımcı bir anlayış hakim olacak ve tüm kurullarımızın yanı sıra yeni oluşturduğumuz Danışma Kurulu'nun da katkılarıyla kentimizin Atatürkçü halkının gür sesi olacağız.
YEREL YÖNETİMLER VE
DİĞER ÖRGÜTLERLE
İLİŞKİLER;
'ADD olarak kentimizdeki hiçbir kişi kurum veya örgütle dargın olmayacağız. Birleşerek daha etkin olabileceğimizin farkındayız. Elbette bizim de kırmızı çizgilerimiz var. Devletimizin üniter ve ulus devlet yapısına karşı olmayan, çağdaş, laik ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti için mücadele eden, Atatürk İlke ve Devrimlerine inanan, Cumhuriyetin kazanımlarını savunan her örgütle işbirliği yaparız.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Ulusal Kurtuluş Mücadelemizi birleştire birleştire kazandı. Bugünkü siyasal iktidar ise ayrıştıra ayrıştıra ulusal bütünlüğümüzü bozuyor. ADD
olarak ayrışmadan değil, birleşmeden yanayız.
Başarılı yerel yöneticilerimiz, Eskişehir'i yaşamak için tercih edilen bir kent haline dönüştürdüler. ADD olarak tüm belediyelerimizle ve belediye başkanlarımızla, 'ayrımsız' işbirliği içerisinde olacağız.'
HEYECANLI, İSTEKLİ VE
KARARLILAR..
Yaptığım görüşmelerde ve ADD Danışma Kurulu'nun ilk toplantısında yeni Şube Başkanı Cihan Taşar'ı ve birçoğunu uzun yıllardan beri tanıdığım çok değerli yeni yöneticileri, ADD'de 'değişim ve atılım' yapma konusunda heyecanlı, istekli ve kararlı gördüm.
Cumhuriyetimizin 100.yılını kutlamaya yaklaştığımız bu günlerde, Atatürk Devrim ve İlkelerine karşı, açık ya da kapalı saldırılar giderek artmaktadır. Bu durum karşısında Atatürk Devrim ve İlkelerinin, toplumsal sorunlarımızın çözümlenmesinde ışık tutucu niteliğine ve yaratıcı gücüne inananların kurduğu 'Atatürkçü Düşünce Derneği' gibi sivil toplum örgütlerinin varlığı ve güçlenmesi daha da önem kazanmıştır.
Sözü son günlerde 'kadınlara yönelik uygun olmayan sözcüklerin' kullanılmasına karşı ADD Genel Merkezi'nin 2 Haziran 2022 günü yaptığı basın açıklamasının son bölümündeki Mustafa Kemal Atatürk'ün sözünden alıntı yaparak bağlayalım;
'Dünyada hiçbir milletin kadını 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim' diyemez.
Ey kahraman Türk Kadını, sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye
layıksın.'