Ramazan ayı başta hoşgörü olmak üzere rahmet ve bereket ayıdır. Toplumsal dayanışma, paylaşma, yardımlaşma ve sevgi bağlarının güçlendiği, hoşgörünün arttığı bir aydır. Ramazan ayının insanlar arasındaki birlik ve beraberlik bağlarının güçlenmesinde büyük katkısı vardır.
Toplum olarak bizi biz yapan güzel değerlerimiz ve geleneklerimiz Ramazan ayında yenilenir ve kuvvetlenir. Bizi bu ortak duyguda buluşturan, ahlaki ve manevi duyguların çok yoğun olarak yaşandığı içinde bulunduğumuz Ramazan ayıdır. İnsanın bu duygu ve düşünceler doğrultusunda hareket etmeye çalışması da, bu ayın manevi gerekliliğidir.
Millet olarak Mübarek Ramazan ayında yapacağımız yardım ve desteklerle birbirine etle tırnak kadar yakın, bir yumruk gibi sımsıkı bağlarla bağlı bir millet olduğumuzu birçok Sivil Toplum Kuruluşu yaptıkları erzak yardımları ve ihtiyaç sahiplerine verilen yemeklerle bir kez daha gösterdiler.
* * *
Geçtiğimiz cumartesi günü Avrupa Türkleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Platformu Başkanı Sebahattin Tetik ile Emek Mahallesinde karşılaştık. Yanında Kadın Kolları üyeleri de vardı.
Ellerinde erzak paketleri ve sefer tasları vardı. İhtiyaç sahiplerinin ikamet ettikleri evlerine bırakıyorlarmış. Hemen ayaküstü iki dakika görüşebildik.
'Abi iftar vakti yaklaşıyor. Kalan 10 koliyi de dağıtacağız' diyerek izin istedi.
Merkezi Eskişehir'de olan ve iki yıldır faaliyetlerini sürdüren 'Avrupa Türkleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Platformu' Ramazan ayında ihtiyaç sahibi 2 bin 340 aileye sıcak yemek, bin 600 aileye de erzak kolisi ve alış veriş çeki dağıtmış.
Avrupa'da yaşayan yardımsever vatandaşlardan toplanan paralarla hazırlanan yardım paketleri, Eskişehir'deki resmi kurumların tespit ettiği ihtiyaç sahibi ailelere ayrım yapılmadan dağıtıyorlar.
Avrupa Türkleri Kültür ve Dayanışma Platformu tarafından tedarik edilen erzaklar Odunpazarı Belediyesi Emek Aşevinde pişirilerek yaşlı, kimsesi olmayanların evlerine kadar götürülüyor.
750 AİLEYE ERZAK KOLİSİ VE ALIŞ VERİŞ ÇEKİ DAĞITILDI
Yemeklerin Odunpazarı Belediyesi Aşevinde pişirilerek bin 590 aileye buradan, 750 aileye ise Erdal İnönü Halk Merkezinden dağıtıldığını söyleyen Avrupa Türkleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Platformu Başkanı Sebahattin Tetik, 2 bin 340 aile sıcak yemek dağıtımı haricinde bin 600 aileye de erzak kolisive alış veriş çeki dağıttıklarını da belirtti.
Tetik, 'Avrupa Türkleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Platformu olarak, çok şeffaf çalışıyoruz. Yurtdışındaki yardımsever vatandaşlarımız yaptıkları yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştığını görünce, hem huzur duyuyor, hem de bizlere daha çok güven hissediyorlar. Güzel işler yaparsanız, arkanızdan güzel şeyler konuşulur. Bayramdan bir iki gün önce 3 yada 4 tane hayvan keserek, yine resmi kurumlarla birlikte belirleyeceğimiz ihtiyaç sahibi ailelere 2'şer kilo paketler halinde et dağıtacağız. İşte bu nedenle vatandaşlarımız 'Robin Hood' gibi, zenginden alıp fakire dağıtıyorsunuz' diyerek bizleri ve ekibimizi bu şekilde onore ediyorlar' dedi.
ESKİŞEHİR GENELİNE YAYMAK İSTİYORUZ
Yurtdışındaki vatandaşların ve iş adamlarının desteği ile gelecek yıl Ramazan ayında Eskişehir geneline yayarak ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek ile erzak kolisi ve alış veriş çeki vermeyi planladıklarını da vurgulayan Avrupa Türkleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Platformu Başkanı Sebahattin Tetik, 2023'ün ocak ayında planlamasını yapacaklarını da söyledi.
* * *
Avrupa Türkleri Kültür ve Dayanışma Yardımlaşma Platformu, 2020 yılında ise Ramazan Bayramı öncesi Eskişehir, Emirdağ ve Çifteler de 750 çocuğu giyindirerek nakdi yardım da yapmış, geçen yıl Ramazan ayında ise 3 bin aileye erzak paketi, bin 500 aileye de alış veriş çeki dağıtmıştı.
* * *

Muhteşem çocuklardan muhteşem konser
Türkiye'de türünün ilk örneği olan Tepebaşı Belediyesi 'İki Elin Sesi Var' Çocuk Senfoni Orkestraları ve Koroları, 23 Nisan dolayısıyla muhteşem bir konser vermiş.
'Çocuk Senfoni Orkestrası'nın' verdiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle konser büyük ilgi görmüş.
Tepebaşı Belediyesi Basın Bürosu'ndan gelen bu haberi okuyunca aklıma 'muhteşem çocukların' almış oldukları ödüller geldi.
'Sağlıklı Kentler Birliği 2018 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Ödüllerinde' Sosyal Sorumluluk kategorisinde Çocuk Senfoni Orkestrası ödüle layık görülmüştü.
Yine Özel Kalem Dergisi'nin 9'uncusunu düzenlediği 'Yerel Yönetim Ödülleri'nde', Tepebaşı Belediyesi 'İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası', kültür, sanat ve müzik kategorisinde Türkiye'nin en iyi ilçe belediye ödülünü almıştı.
* * *
Tepebaşı Belediyesi İki Elin Sesi Var Senfoni Orkestraları ve Koroları, pandemi süreci ile birlikte uzun bir aranın ardından ilk kez sahneye çıktı. Muhteşem çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlen konserde izleyicileri performansları ile mest etmeyi başarmış.
7-17 yaş arası tüm çocuklar herhangi bir ücret ödemeden, yetenek sınavından geçmeden, akranları ile birlikte müzik yaptığı, elde ettiği başarılar ile ünü Türkiye sınırlarını aşan İki Elin Sesi Var Senfoni Orkestraları ve Koroları'nın 23 Nisan özel konseri bayram coşkusunu adeta ikiye katlamış. Türkiye'de türünün ilk örneği olan orkestranın konseri Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşmiş. Orkestra şefliğini Simay Pala, koro şefliğini ise Derya İnanç'ın üstlendiği konserde toplam 250 çocuk sahneye çıkarak müziğin güzelliğini davetlilere yaşatmış.
Çocuklarımız bizlere umut ışığı oldu
İzleyiciler tarafından ayakta alkışlanan konser programında sahneye çıkarak İki Elin Sesi Var Senfoni Orkestraları ve Koroları öğrenci ve eğitmenlerini tebrik eden Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 'Çocuklarımızı o kadar özlemişim ki, bugün çok mutluyum. Hem ailelerimiz hem de öğrencilerimiz ile birlikte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ışığı altında bir araya geldik. 2 yıldır pandemiden dolayı konserlerimize ara vermiştik, çocuklarımız da büyüdü. Öte yandan bugünlerde koronavirüs dışında da çok zor günler geçiriyoruz. Çocuklarımız ise hem siz ailelere hem de bizlere umut ışığı oldular. Biz bu sayede hep birlikte yolumuza devam edeceğiz. Bu orkestrada büyük emekleri olan rahmetli Melih Savaş'ı da anmadan geçemeyeceğim. İnanın böyle bir birliktelik ve güzellik, beklediğimin çok üzerinde. Zaman zaman, 'iyi ki böyle bir proje yapmışım' diye düşünüyorum. Bugünlere kadar nasıl başarıyla geldiysek, bundan sonra da son sürat devam edeceğiz. Bu çocuklarımız büyüyecek ve büyüyünce eğitimci olacaklar. Arkadan yeni çocuklarımız gelecek ve böylelikle orkestramız sonsuza kadar gidecek' demiş.
'Sizler örnek olacaksınız'
Başkan Ataç, konser de çocuklara da söyle seslenmiş:
'Sizler belki başka mesleklere yöneleceksiniz. Doktor, avukat, mühendis olacaksınız ama dünyaya kalbinizle bakacaksınız. Şefkatli, vicdanlı, hoşgörülü insanlar olacaksınız ve koca koca insanlara örnek olacaksınız. İki şefimiz var ve ikisi de kadın, gurur duyuyorum onlarla. Bu karanlık günlerde bizlere moral oldunuz. Daha büyük başarılar yakalayacağız. Yurtiçi ve dışında nice konserler vereceksiniz. Yolunuz çok açık ama aydınlık olsun'.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Tepebaşı Belediye Meclis üyelerinin de dinlediği konser biletlerinden elde edilen gelir, her zaman olduğu gibi İki Elin Sesi Var Senfoni Orkestraları ve Koroları için enstrüman desteğinde kullanılacak.
* * *

16 YAŞINDAKİ AYÇA DÜNYA ŞAMPİYONU
Ayça ve Bade Fidanoğlu adındaki ikiz kardeşler Melahat Ünügür İlkokulunda öğrenim görürken, beden eğitimi dersi için gittikleri Dede Korkut Parkı'nda arkadaşlarıyla koşuştururken öğretmenleri Gülcan Çelik'in dikkatini çekmişti.
Atletizme yetenekli ikizlerin ailesiyle görüşen Çelik, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün atletizm çalıştırıcısı Bülent Uzun'a bundan bahsetti. Uzun'un antrenörlüğünde yarışmalara hazırlanan ikizler, katıldıkları şampiyonalardan madalyalarla dönmeyi başarmışlardı.
2000, 1500 ve 800 metrede kros, salon ve pist yarışlarına katılan ikizlerden Ayça, Türkiye okullar arası ve yıldızlar kategorilerinde 51 yarışa katılarak, bunların 47'sinde altın madalya kazanmıştı.
Bursa'da yapılan Olimpik Deneme Yarışmaları kapsamında 800m'de yarışan, 2006 doğumlu Ayça Fidanoğlu gerçekleştirmiş olduğu 2:09.69dk ile bu sezon bu yaş grubunda dünyada koşulmuş olan 5'inci iyi dereceye imza atmıştı.
MİLLİ TAKIMA SEÇİLDİ
Katıldığı yarışlarda elde ettiği derecelerle başarı merdivenlerini tek tek çıkmayı başaran 16 yaşındaki Ayça Fidanoğlu, U20 Gençler Salon Türkiye Şampiyonasında birinci olarak Türkiye Milli Takımına seçilmişti.
2 Şubat'ta İstanbul'da gerçekleşen Türkiye U20 Gençler Salon Atletizm Şampiyonasında 2006 doğumlu Ayça Fidanoğlu, 1500 metrede Türkiye şampiyonu olmayı başardı.Elde ettiği şampiyonluklarla dikkatleri üzerine toplayanFidanoğlu, Türkiye Atletizm Milli Takımına seçilerek 12 Şubat'ta Sırbistan'ın Belgrad şehrinde yapılacak Balkan Şampiyonasında Türkiye'yi temsil ederek ikinci olmuştu.
DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU
Slovakya'nın Štrbské Pleso'ya kentinde düzenlenen Okul sporları (ISF) Liseler arası Dünya Okullar Kros Ülke Şampiyonası'nda Eskişehir Özel Şehir Koleji öğrencisi Ayça Fidanoğlu, kendinden yaşça büyük sporcular arasında Dünya şampiyonu olarak hem ülkemizi hem de Eskişehir'i gururlandırdı.
Fidanoğlu, 10,17 derecesiyle ikinci sporcuya 6 saniye fark atarak yılın en iyi derecelerinden birine de sahip oldu.
Daha 16 yaşında olan Ayça'yı candan kutluyorum. Başarıların daim olsun.
* * *
kaptan Sezgin futbola'veda' etti
Futbola 11 yaşındayken Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde başlayan Sezgin Çoşkun, sırasıyla Çorluspor, Eyüpspor, Gaziantep Büyükşehir Belediyespor da devam etti.
Eskişehirspor Kulübünün istemesine rağmen Gaziantep Büyükşehir Belediyespor Kulüp yönetimi tarafından 'vermeyiz' ısrarı karşısında dönemin Maliye Bakanı ve Eskişehir Milletvekili rahmetli Kemal Unakıtan araya girerek tatildeyken Serdar Özbayraktar ve Ömer Yalçın ile birlikte Siyah-Kırmızılı Kulübe transferini sağlamıştı.
Pazar günü oynanan Eskişehirspor-Nazilli Belediyespor karşılaşmasında son maçına çıkarak son kez Siyah-Kırmızılı formayı giyen Sezgin, futboluyla, göstermiş olduğu başarıları ile bu şehirde her daim hatırlanacak.
Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'dan 2007-2008 sezonunda Eskişehirspor'a transfer olan, 15 yıl aralıksız Siyah-Kırmızılı formayı sırtında taşıyan, beyefendi kişiliği ve oynadığı futbol ile taraftarların gönlüne girmeyi başaran başarılı savunma oyuncusu Sezgin Coşkun jübilesini yaparak futbola veda etti.
Maç öncesi başkan Mehmet Şimşek ve yönetim çiçek ve plaket vererek teşekkür etti. Taraftarların büyük sevgi gösterisinde bulunduğu Kaptan Sezgin, seremoniye 2 çocuğuyla birlikte çıktı. Karşılaşmada 16 dakika forma giyen Sezgin Coşkun, yapılan oyuncu değişikliği ile yerini Arda Okumuş'a bırakarak futbol kariyerine son verdi.
Veda mesajı yayımlayan Başkan Şimşek, 'Büyük kaptanımız Sezgin Coşkun son kez oyundan çıkıyor. Bu şehirde her zaman gösterdiğin vefa, duruş ve efendiliğinle hatırlanacaksın! Yolun açık, yolun hep bizimle olsun büyük kaptan' denildi.
ESKİŞEHİR'DE DOĞMUŞ GİBİYİM
Sezgin Çoşkun, vermiş olduğu bir röportajda şunları söylemişti:
'Eskişehir de doğmuş gibiyim. 22 yaşında Eskişehir'e geldim. Dostluklar kazandığım, hayat görüşüm şekil aldığı yer Eskişehir'dir. Eskişehirli gibiyim. Bu kent beni sahiplendi.'
Evet, Sezgin Çoşkun seni sahiplendik. Seni sevdik. Senefendiliğin, son üç sezondur saha içerisinde genç futbolculara yaptığın ağabeylik, yol göstericiliğin ve oynadığın futbol ile hepimizin kalbini fethettin. Seni ben şahsen Eskişehirspor Kulübünde yardımcı hoca olarak görmeyi çok isterim.
Olmasa da Eskişehirliler, sporseverler, taraftarlar isminden her zaman söz edecek, seni hep hatırlayacak.
Güle güle. Yolun ve bahtın hep açık olsun.
* * *