…Şu anda doğru bankta oturuyorum. Etrafımdaki kalabalık ise yanılmadığımı gösteriyor. Burası kapitalizm ve modernitenin beşiği. Ben ise bu kentin full time hırçın dalgası ile kıyıya vurmuş balık gibiyim. Acaba bu kent rüyası kabusa mı dönüyor? Tam da entel olma şansı yakalamışken. Aman ha!.. Sakın özenme bu güzelim kente. Kim bilir kaç firari boğdurmuştur içinde.
Modern kentlerin kültürel çeşitliliği, belirsizliği, gerilimi ile ilgili düşünce ve varsayımlarımı, Eskişehir kent merkezinde yer alan avangart bir eser üzerine yoğunlaştırarak ifade etmeye çalıştım. Eser, benzersiz olmayı hedeflemiş, kimsenin fark etmediği detayı seçerek derdini ifade etmeyi özgün bir biçimde başarmış.
'Köyümüze Dönelim Artık' teması taşıyan heykel, eleştirel yetilerin devreye girmediği bir eser. Belki de bu eseri üretenlerin bilinçaltından çıkan tinsel bir teması olarak biçimlendirdiği öznel bir algıdır. Kent yaşamında bulunduğu sürece kültürlerini, kimliklerini olabildiğince korumaya çalışan ama bir yandan da modern yaşam örüntülerini yakalamaya çalışan bir göçmen düşünün. Kırsala ait birçok geleneğini kent içinde yeniden inşa ederek varlık göstermeye çabalasa da kuşkusuz eski olanı kolay kolay terk edemez. Çünkü, kent yaşamının zorlaştırdığı şu günlerde metropol yaşamlar bizleri boğmuş, yarattığı teknolojik ilgi, moda, sonsuz tüketim gibi özgür bırakılmamış algı alışkanlıkları savruluşlarıyla, bizleri sahte bir mutluluğa çekmiştir ne yazık ki. Geleneksellik sınırları olmayan kentlere dönüştükçe; ahşap yapılar, çıkmaz sokaklar, kestirme yollar, insan ilişkileri artık kaybolur. Ara sıra duyduğumuz yerel müzikler de olmasa nerede yaşadığımızı hatırlayamayacağız bile.
Kişiler, anıların olduğu mekanları, parkları, sokakları kaybettiği an, geçmişini de kaybetmiş hisseder. Çekiciliğin ve işlevselciliğin şahikası olan modern kentler, geleneksel kentleri ortadan kaldırdığında kentsel bellekler de silinecektir. Artık, dengesizleştirme, şok, parçalanmaya dayalı nesnel mekanları alaşağı ederek, onların yerine yaşanılası kentler için; mitleri, telafi edici yeni başlangıçları koymalıyız.