Şeftali, çeşitli kısımlarından faydalanılan bir ağacın meyvesidir. Ağacın gövdesinden Halk Müziğinin en temel enstrümanlarından olan sazın tekne kısmı yapılır. Çiçeklerinden ve yapraklarından çay ve şurup yapılabilmekte ve bunların yatıştırıcı ve müshil özelliklerinden yararlanılmaktadır. Şeftali; komposto, sufle, tart, kek, kurabiye, dondurma, sorbe (dolapta dondurulmuş meyve püresi), reçel, marmelat, sos, bebek mamaları gibi farklı amaçlarla kullanılmaktadır. İçerdiği vitaminler, mineraller, antioksidanlar, fenolik bileşiklerle sağlıklı beslenme için çok faydalı olan şeftali, kokusu ve tadı ile de her yaştan insanın severek tükettiği bir meyvedir.
İçinde serbest radikalleri temizleyerek vücudu çeşitli hastalıklara karşı koruyan lutein, zeaksantin, beta- kriyotoksin gibi antioksidanlar bulunmaktadır. Lutein ve zeaksantin, meyve ve sebzelere sarı ve kırmızımsı bir renk veren pigmentler olan iki önemli karotenoittir. Her ikisi de gözün besini olup, görme yeteneğini geliştirir, yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan katarakt ve makula dejenerasyonuna karşı koruma sağlar, aynı zamanda iltihap engelleyici özelliğiyle cildi zararlı etkilerden korur. Şeftali, A vitaminine çevrilen beta karotenlerce de zengindir ve içerdiği beta karoten ile gözdeki deforme olmuş hücreleri güçlendirmektedir.
Şeftalide, anti kanser yani kanser engelleyici ve tümör oluşumu engelleyici olarak bilinen ve akciğer, kolon, meme kanseri gibi hastalıklarla vücudun mücadele etmesine yardımcı olan fenoller ve karetonoidler bulunmaktadır. Fenolik bileşikler aynı zamanda kötü kolestrolün düşürülmesine de yardımcı olmaktadır. Şeftali içerdiği A vitamini ile cildi nemlendirirken bunun yanında içinde zengin miktarda bulunan C vitaminiyle birlikte güneş, kötü beslenme gibi faktörlerden cildin kötü etkilenip, deforme olmasını azaltmaktadır. Sahip olduğu çinko minerali ve onunla birlikte C vitamini sayesinde vücudun bağışıklığını güçlendirip enfeksiyonla mücadelede güçlü olmasını sağlamakta ve soğuk algınlığı, sıtma, zature ve ishal gibi hastalıklara yakalanmasını önleyebilmektedir. C vitamini aynı zamanda bağ dokusu oluşturan, dokuların iyileşmesine yardımcı olan, kemik ve kıkırdakların onarılmasına katkı sağlayan ve serbest radikalleri yok eden doğal bir antioksidandır.
Şeftalinin sağlık açısından bir diğer önemi, sinirsel sinyaller ve hücresel işleyişte rol oynayan, karbonhidratı kullanan, elektrolit dengesini koruyan, kas dokularının düzenlenmesinde önemli işlevi olan potasyum mineralini bol miktarda içermesidir. Potasyum, aynı zamanda kan basıncını (tansiyonu) dengeleyerek, damarlara verilebilecek zararın azaltılmasına, böylece hem damar hem de buna bağlı olarak kalp sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Şeftali sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına en etkili meyvelerden biridir, yüksek lif ve potasyum ile kolon, böbrekler, karın ve karaciğerdeki toksinleri temizlemekte, idrar söktürücü etkisiyle böbrekteki kum ve taşın ve bağırsaklardaki toksinlerin atılmasını hızlandırmaktadır. Şeftali içerdiği potasyum sayesinde hamilelik sırasında kas kramplarının azalmasına katkı yapabilmektedir. Alkali içeriği ve lifleri sayesinde bağırsaklardan zehirli atıkların temizlenmesine yararı olmaktadır. Şeftali tokluk hissi verir, kabızlık sorununu çözer ve kilo vermeye de yardımcı olur. Şeftalinin içerdiği magnezyum, stres azaltıcı ve sakinleştirici özelliğe sahiptir.
Şeftali kalsiyum ve fosfora birlikte sahip olması nedeniyle kemik ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Demir içeriği nedeniyle çocuklar ve kadınlar için iyi bir kaynaktır. Şeftali, yoğurt ve müsli ile birlikte tüketilince bağırsaklardaki atıkları atmaya yardımcı olmakta ve karaciğer sağlığını desteklemektedir. Şeftali B vitaminlerine de (B1, B2, B3,B5,B6,B9) sahiptir. Suda çözünen bu vitaminler kas, sinir, büyüme ve gelişme, sindirim, kan yapımı gibi pek çok fonksiyonda rol almaktadırlar. 100 gramı sadece 39 kalori olan şeftali kurutulur veya marmelatı yapılırsa taze şeftaliye göre vitamin ve mineralleri daha yoğun bir hale gelir. Şeftali her yaştan insanın tüketimine uygun bir meyvedir. Ancak fazla miktarda tüketilirse ishal, şişkinlik, gaz problemleri oluşabilmekte, ayrıca yüksek potasyum içeriği ile böbrek hastalarına zararlı olabilmektedir. Şeftali yetiştiriciliğinde zararlılara karşı oldukça yüksek miktarlarda kimyasal ilaç kullanıldığı bildirilmektedir. Bu nedenle satın alınınca hemen yenmemeli, bir süre buzdolabında bekletilmeli, yıkanırken sirkeli suda bekletilmeli, kabuğu soyulmalıdır.