Son aylarda 'Eskişehir'de Demokratik Öğretmen Örgütlenmesinden Kesitler' başlığı altında toparlamaya çalıştığım araştırma nedeniyle, benim ' denizin derinliklerine dalmak…' diye betimlediğim çalışmalar sırasında karşıma çıkan değerli bulgulardan bazılarını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum…
Bugün sizlerle örgütsel yaşamını paylaşacağım kişi, TBMM 15. Dönem (1973- 1977) CHP Eskişehir Milletvekili Murat KÂHYAOĞLU'dur.
Ancak biz, Murat Bey'in siyaset ve diğer alanlardaki zengin örgütsel yaşamını konumuz dışında tutarak; bugün '90 yaşına merdiven dayayan bir örgütlenme duayeninin demokratik öğretmen örgütlenmesindeki yaşamını' inceleyeceğiz.'
Kendisiyle yaklaşık 50 yıldan beri tanıştığımız ve Eskişehir'de demokratik öğretmen örgütlenmesinde çeşitli süreçlerinde ortak sorumluluklar yüklendiğimiz Murat Kahyaoğlu'nun örnek örgütsel yaşamından süzdüğüm kesitleri birlikte izleyelim.
ESKİŞEHİR'DE TÖS DEYİNCE…
Evet, 'Eskişehir'de Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS)' deyince ilk akla gelen kişi Murat Kahyaoğlu' dur.
Ve TÖS Eskişehir Şubesi ile ilgili bugün elimizdeki tek yazılı kaynak da; TÖS Eskişehir Şube Başkanı Murat Kahyaoğlu' nun yazdığı, 2011 yılında yayımlanan 'Öğretmen Örgütlenmesinde Eskişehir Örneği (Siyasetin Güzel ve Çirkin Yüzü) Anılar, İzlenimler, Öneriler' isimli kitaptır.
Dileğim, bu kitaptaki verilerin, demokratik öğretmen örgütlenmesi zincirinin genç kuşakları tarafından irdelenmesi ve geliştirilmesidir…
Kahyaoğlu'nun kadim dostları Rüştü Bozkurt ve İlyas Küçükcan'ın katkılarıyla hazırlanan bu kitaptan süzdüğüm bazı kesitleri birlikte izleyelim:
*****
'*Türkiye Öğretmenler Derneği Milli Federasyonu (TÖDMF) Eskişehir Şubesi' inin olağanüstü genel kurulu, 'derneğin feshedilmesi ve TÖS'e dönüşmesi için', 4 Aralık 1965 günü, Yunusemre İlkokulu salonunda olağanüstü olarak toplandı(…)
Sonuçta 6 ret, 3 çekimser, 18 kabul oyuyla derneğin feshine karar verildi. Genel kurulda, TÖS Eskişehir Şubesi kurucular kurulu da seçildi.
Fesih ve TÖS'ün kuruluşuyla ilgili işlemler tamamlandıktan sonra, TÖS şubemiz 24 Nisan 1966 günü faaliyete geçti.'
Kurucular Kurulu, 28 Nisan 1966 günü toplanarak görev bölüşümü yaptı ve gerekli belgeleri hazırlayarak genel merkeze iletti. Görev bölüşümü şöyle gerçekleşmişti:
Başkan: Murat Kahyaoğlu, Başkan Yardımcısı: Ali Şahin, Sayman: Bekir Sıtkı Tunç, Üye: Mehmet Acar, Üye: Behçet Karacaören.' (Sf: 5)
*****
Böylece Eskişehir'de TÖS dönemi başlıyor…
TÖS Eskişehir Şubesi'nin en katılımlı ve etkin şubelerinden birisi olmasında ve Türkiye demokrasi tarihinde derin izler bırakan 'Büyük Öğretmen Boykotu' nun Eskişehir'deki başarısında, Murat başkanın çok büyük katkıları vardır.
'Boykot' ile ilgili olarak kitabın 15- 30. sayfalarında ve EK'ler bölümünde ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Bu bilgilerden birkaç damlayı da sizlere sunmak istiyorum:
*****
* Eskişehir'de Merkez köy okulları 282, merkez ilkokulları 583, merkez orta ve yüksekokullar 357 olmak üzere toplam 1222 öğretmen boykota katılmıştır.
* Toplam 704 öğretmen 1- 4 gün arası 'maaş kesimi cezası' almıştır.
* Boykota katılan 565 öğretmen hakkında 'kovuşturma' yapılmış, 22 öğretmen hakkında 'lüzumu mahkeme' kararı verilmiştir.'
*****
TÖS Eskişehir Şubesi Başkanı Murat Kahyaoğlu, TÖS'ün 22- 24 Ağustos 1967 tarihinde yapılan 1. Olağanüstü Genel Kurulunda TÖS GYK Üyesi; 1968 yılında Ankara'da yapılan TÖDMF'nin 21. genel kurulunda ise TÖDMF GYK üyesi seçilmiştir.
1970 yılında 'sürgünler süreci' yaşayan Kahyaoğlu, 1971 yılında TÖS'ün kapatılmasından sonra CHP saflarında aktif siyasete atılmıştır…
EĞİT- DER'Lİ MURAT KÂHYAOĞLU…
Türkiye demokratik öğretmen hareketinde çok önemli ve özgün bir yeri olan abece Dergisi (1986) ve 'Eğitimciler Derneği (EĞİT- DER)'in kuruluşu (1988) süreçlerinden itibaren birlikte mücadele verdiğimiz Murat Kahyaoğlu'nun birinci derece canlı tanığı olarak, örgütsel yaşamının kısa bir özetini sunmak istiyorum:
*30 Mayıs 1989 tarihinde kurulan EĞİT- DER Eskişehir Şubesi'nin 5 kurucu üyesinden birisi Murat KAHYAOĞLU' dur.
* Eğit- Der Eskişehir Şubesi'nin Şube Başkanlığı görevini 5 Aralık 1989' den 28 Aralık 1991 tarihine kadar sürdürmüştür.
* 1994- 2000 yılları arasında İlyas Küçükcan'ın şube başkanlığı döneminde, yönetim kurulu üyesidir.
* Benim şube başkanlığı yaptığım 2002- 2014 yılları arasında, Murat Bey derneğimizin danışma kurulu üyesidir.
Eğit- Der örgütlenmesi sürecinde planlı, disiplinli ve özverili çalışmalarıyla örnek olan Kahyaoğlu, 1980'den sonra 'kamu çalışanlarının sendikal haklar mücadelesine' desteği ve katkılarıyla da unutulmaz izler bırakmıştır. Örneğin:
  • 27 Ocak 1990: Eskişehir'de, 'Eğit- Der Sendikal Haklar Komisyonu'nun oluşturulması.'
Katılımcıların oylarıyla seçilen bu isimler, 18 Haziran 1990 tarihinden itibaren 'Eğitim- İş Eskişehir İl Temsilcilik Kurulu 'nu oluşturdular.
  • 18 Şubat 1990: EĞİT- DER Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu ve Sendikal Haklar Komisyonu'nun koordinatörlüğünde, Eskişehir'deki diğer meslek kuruluşlarının katılımıyla oluşan 'Eskişehir Sendikal Dayanışma Kurulu' nun oluşturulması.
'Eskişehir Sendikal Dayanışma Kurulu', bu konuda ülkemizde 'ilk' oluşturulan bir yapılanmaydı ve birçok ilde örnek oldu.
Ve bu kurul, Eskişehir'de 1993 yılında oluşturulan 'Eskişehir Demokrasi Platformu' nun temeli olmuştur.
  • 30 Mayıs 1990: Eskişehir'de Eğit- Der Sendikal Haklar Komisyonu'nun 5 üyesi tarafından yapılan basın açıklamasıyla Eğitim- İş'in kuruluşunun desteklenmesi...
Koskoca bir örgütsel duayenin yaşamını bir köşe yazısına sığdırmak elbette mümkün değil ama onun yeri gönlümüzde, bilincimizde ve yazılacak kitaplarda daha geniş olacak…
Demokratik öğretmen örgütlenmesi mücadelesinde kendisinden çok şeyler öğrendiğim Başkanım Murat Kahyaoğlu'na nice sağlıklı yıllar diliyorum…
*****
VEDAT ULUBAĞ'DAN 'KIRINTILAR'
Eğitimci/ Yazar Vedat ULUBAĞ'ın 'Kırıntılar' isimli öykü kitabı çıktı. Favori Yayınları tarafından basılan ve 15 Ağustos 2020 günü Mihalıççıklılar Derneği'nde tanıtım ve imza etkinliği yapılan kitap şimdi raflarda…
Vedat Ulubağ kardeşimizi kutluyor, okurunun çok olmasını diliyoruz.
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…