Beklenen son geldi; uzaydan bakıldığında dünya mavi renkte görünmüyordu. Sarı bir sis tabakasıyla kaplanmış, havayı, suyu kirletmiş fabrika bacaları ve her taraf çöp yığınlarıyla dolu. Kaos olmuş trafik, nüfusu artmış bir dünya...
Sizlere Oskar ödüllü, süper aksiyonlu filmin giriş bölümünü ifade etmeye çalıştım. Bu kurgusal sahneler geleceğe dair öngörülerimizi şekillendirerek, günümüzün toplumsal sorunlarını algılamamızı sağlıyor. Film aynı zamanda sosyolojik hikaye anlatımına muhteşem bir örnek. Filmin kahramanı ise Wall-E ... İnsanların bozguna uğrattığı dünyayı temizlemekle görevli bir robot. Yıllar boyunca Wall-E çöpleri pres yapıp üst üste yığarak gökdelenleri oluşturmaktadır. Bunlar liberal ekonominin görkemli kuleleri; çöpten kuleler. Wall-E her gün çalışır. Çöpleri toplar, hacimlerini küçültür ve depolar. Güneş enerjisi ile şarj olan Wall-E kendine özgü bir yaşam da oluşturur. Çöplerin arasında bulduğu, beğendiği atıkları biriktirir; bir zeka küpü, eski bir film, bir zippo çakmak, kasetler, tasarruflu ampul... Wall-E bu davranışı ile bizlere 'çevreye duyarlı ol' mesajı veriyor aslında. Peki, insanlar nerede hiç merak ettiniz mi ? İnsanlar artık o uzak gezegenlerde. Berbat ettikleri dünyayı temizlemek için geride bir çöpçü robot bıraktıktan sonra uzayda yaşamaya karar vermişler. Uzay gemisinde yaşamlarını sürdürmeye çalışan insanlar, son derece mükemmel, sahte cennet tadında bir yaşam düzeni kurmuşlardır. Hareketli sandalyeye bağımlı yaşayan insanlar tembelleşmiş, şişmanlamıştır. Artık tüm işleri robotların kontrolünde olup, düşünemeyecek kadar aptallaşmışlardır. Dünyadaki duyarsız yaşam tarzlarını uzayda da devam etmeleri kapitalist sistem alışkanlıklarını ve tüketim sarmalında kaybolduklarını vurgulamaktadır. Çöp toplama işi yapmaya planlanmış robot ise onların tersine insanlaşmıştır. Wall-E, o iri gözleriyle gülen, ağlayan, bitki yetiştiren, aşık olan robot. Öyle ki; kalplerin taşlaştığı bu evren portresinde Wall-E ve EVA'nın aşkı hayranlık uyandırıyor. Bizlere metal yığınının ardındaki o ruhu anlatıyor.
Günümüz dünyasına göndermeler yapan bu film de Wall-E, kapitalizm ve tüketim toplumuna ciddi eleştirel bir yaklaşım sunmaktadır. Bu senaryo günümüzle o kadar örtüşmektedir ki seyirci aslında olası geleceğin simülasyonunu yaşamaktadır.