İlk katlanır bisikletimi 2013 yılında almıştım. Feysbuk anımsatıyor bugün. Kırmızı Dahon bisikletimle adalarda pedallarken çekilmiş bir fotoğraf paylaşmışım.

O gün bisiklet ile ulaşım için önümdeki son engellerden kurtuldum. Tramvaya, otobüse bisikletimle bindim. Markete, alışveriş merkezine, okula, hastaneye, pastaneye, kafeye katladım bisikletimi girdim.

Toplam 6 yıldır tüm ulaşımımı bisikletimle yaptığımı fark ediyorum. Geçtiğimiz hafta yazdım, ulaşım için 10 bin km yol yapıyorum yılda. Orta sınıf bir araba havaya her bir kilometrede 150 gram karbon gazı (karbondioksit) salıyor. Araba ile 10 bin km yol yaptığımda yıllık yarattığım kirlilik 1,5 ton karbon gazı olacaktı. Araba yerine bisikleti seçerek yılda 1,5 ton, altı yılda ise toplam 9 ton karbon salınımının önüne geçtiğimi görüyorum, seviniyorum.

Peki bir kişinin yarattığı kirlilik, örneğin 1,5 ton karbon gazı nasıl temizleniyor? Doğa dengeyi nasıl sağlıyor?

Bunun için doğa, yaklaşık 100 ağacı işe koşuyor. Bir ağacın yıllık 10-25 kg korbondioksit emebildiğini biliyoruz. Toplam 1,5 ton karbon gazı emilimi için 60-150 ağaca ihtiyaç var. Üstelik bu bir kişi, bir otomobil için. Eskişehir'e kayıtlı yaklaşık 170 bin otomobil için varın siz düşünün kaç ağaç gerektiğini.

Şimdi gelin bir daha soralım, ihtiyacımız olan şey araba mı, ulaşım mı? Soru doğru sorulduğunda yanıt kendiliğinden çıkıyor ortaya. Araba ulaşım ihtiyacımızı çözmenin bir yoludur yalnızca. Ancak en kötü yoludur da.

Araba yerine toplu taşımayı seçmek kişisel karbon salınımı 5 kat azaltır. Bisikleti seçmek doğaya verilecek zararı sıfıra indirir. Yalnızca bu yüzden bile benim seçimim bisiklettir. Doğaya verdiğim zararı temizletmek yerine, gölgesinde keyif yapmayı seçiyorum ben ağaçların. Ya siz?

******

BİSİKLOPEDİ

ULAŞIM ARAÇLARININ CO2 EMİSYONU

Ulaşım araçlarının kilogram birimi olarak her 1 kilometredeki CO2 emisyonu:

● Yürüyüş 0

● Bisikletli ulaşım 0

● Hayvanla ulaşım 0

● Rikşa (çekçek) 0

● Motorlu bisiklet 0,073

● Motosiklet 0,094

● Elektrikli araba 0,043

● Araba 0,150

● Hibrit araba 0,084

● Otobüs 0,069

● Minibüs 0,055

● Elektrikli Tren/Metro 0,065

******

Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
20 Kasım
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
21 Kasım
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
20.00
22 Kasım
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
26 Kasım Salı Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.