Corona bizim dünyamıza da girdi. Son haftanın bisiklet gündemi de Corona.
Savımız bisikletin Corona'dan koruyacağı: 'Bisiklet Corono'dan korur, toplu taşıma yerine bisikletinizi kullanın!'
Uzmanların korunma önerileri:
  • Toplu taşımadan uzak durun.
  • Kapalı yerlerde dolaşmayın.
  • Kalabalık ortamlarda bulunmayın.
  • Bol sıvı tüketin, sağlıklı beslenin, spor yapın.
...
Açık havada yapılacak en güzel aktivite ne? Tabi ki bisiklet. Bisiklete binin, eve kapatmayın kendinizi. Binin bisikletinize, çıkın doğaya. Spor yapın, güneşlenin D vitamininiz artsın, bağışıklığınız güçlensin. Bu kadar basit.
Karşı sav, bisiklete binmemek için bahanelerimiz: Araba da Corona'dan korur mu? Yaşlılar, engelliler ne olacak? Bisiklet mi, nitelikli bir toplu taşıma mı? vs.
  • Otomobil de Corona'dan korur mu?
Araba ile toplu taşımadan kaçma stratejisi kaş yapayım derken göz çıkartmaktan daha azı olmaz. Bir yandan trafik sorunlarını besler, öte yandan doğayı yok etmeye hizmet eder. Yıkıcı, yok edici Corona etkisini körükler. Bisikletli ulaşımı kullanabilecek durumda olanların arabayı seçmesi kabul edilemez.
  • Ya yaşlılar, engelliler ne olacak, bisiklete binemeyenler?
Çözüm yine bisiklet. Bisiklete binemeyenlerin çözümü de bisiklet!
Yaşlılarımıza, hastalarımıza da bisiklet aracılığıyla sahip çıkılabilir. Bunun ilk örneği geldi. Bir bisikletli yaşadığı çevredeki yaşlıların ihtiyaçlarını karşılamak için bisikletiyle hizmetlerinde olduğunu bildirdi. Böyle zamanlarda en çok ihtiyaç duyduğumuz şey değil mi dayanışma?
Yaşlılar, engelliler, hastalar ve başka da çaresi olmayanlar —bisikleti kullanamayanlar— durumunda ancak araba kabul edilebilir bir ulaşım seçeneğidir.
  • Bisiklet mi, nitelikli bir toplu taşıma mı?
Her ikisi de! Toplu taşımaya almaşık olarak bisikleti önermek toplu taşımanın geliştirilmesine engel olmaz. Toplu taşıma hizmet niteliğinin, hijyen ve temizlik ölçünlerinin artırılmasını yine savunabiliriz.
Toplu taşımadan Corona korkusu ile bisikletçi devşirmek de pragmatist bir bisikletçi politikası olabilir. Olsun! Toplu taşımadan da arabadan da sağlık endişelerini ortadan kaldırma niyetiyle insan kazanmak bisiklet kültürü adına bir kazanımdır. Hem toplumsal, hem bireysel bir fayda. Neden faydalanmayalım?
Örneğin, Newyork'ta kalabalık metro vagonlarından kaçınmak isteyenler bisikleti seçtiler. Ulaşım için bisikleti seçenlerin sayısı bu ay yarım milyondan fazla arttı. Daha fazla New Yorklu, Corona tehdidini en aza indirmek için bisiklete bindi.
Bisiklet sağlığımızı geliştirir, hastalıklardan korur! Ulaşımda araba yerine bisikleti seçelim.
Bisiklete binmek için bahanemiz çok olsun! Bisikletle, sağlıcakla...

BİSİKLOPEDİ

KATLANIR BİSİKLET

Gidilen her yere bisikletini götürmek isteyenlerin çözümü katlanır bisiklet. Otobüste, trende, gemide ve uçakta, kısacası her ulaşım aracında kolaylıkla taşınabilir katlanır bisikletler. Günlük giysilerle rahat kullanılır. Birkaç saniye içinde basit hareketlerle katlanır. Alış veriş merkezlerine, markete, okula, işe kısaca her yere girip elde iterek gidilebilir. Yürüme hızında rahat sürüş şansı kaldırımlarda yayaları rahatsız etmeden yol almayı mümkün kılar.

Haftanın Etkinlikleri

Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
18 Mart
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
19 Mart
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
20.00
20 Mart
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
24 Mart Salı Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00

Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.