Banka kredisi ile bisiklet de aldık ya, memleketin haline bak! Ya da tersine, kredi kaynaklarımız öylesine büyüdü, ekonomimiz güçlendi ki bisiklete bile kredi veriliyor, vs. Konu başlıklarını verip, tartışmayı ekonomi yazarlarımıza bırakıyorum. Bu konuda yazmayı değil ama okumayı seçiyorum...

Her şey bir yana, daha önce hayal bile edemeyeceğimiz bisikletleri bugün kredi ile alabiliyoruz. En azından ben böyle yaptım. Uzun zamandır aklımda olan bir bisikleti satın aldım.

Salgından normal yaşama geçişi destekleme adına banka kredileri veriliyor bugünlerde. Bunlardan birisi de Sosyal Hayatı Destekleme Bisiklet Kredisi. Halkbank ve Vakıfbank veriyor. Yerli, Türkiye üretimi bisikletler için bu kredi kullanılabiliyor. Tutar 3-30 bin, vade 60 ay, faiz 0,85. Aşağı yukarı konut kredisi rakamları. Ev alır gibi bisiklet.

Kredi ile bisiklet mi olurmuş. Bisiklet dediğin 5 yüz, bilemedin bin lira. Hadi çok iyisini al 2 bin. Kredi de nedir?

İtirazlar haklı. Bu fiyatlara bisikletler var. Ama benimki özel bir bisiklet, biraz pahalıca. Bu yüzden kredi ile alındı. Evdeki bisiklet filosuna katıldı.

Başka kimlerin işine yarar peki bu kredi?

Bizim Eskişehir'de ulaşım için bisikleti öneremediğim küçük bir toplum kesimi var. Tepebaşı ve Yenikent gibi tepelerde oturanlar. Yaşı ya da kondisyonu nedeniyle rampayı gözünde büyütenler. İş yerine vardığında terlemekten korkanlar...

Bu kişilerin ihtiyacı elektrikli —pedal destekli— bisikletler. Ama bunlar biraz pahalıca, 10 bin lirayı geçiyor fiyatları. Bununla birlikte ulaşım için etkin kullanıldığında hiç de pahalıya gelmiyor.

Arabanın bir yıllık ulaşım giderleri ile bu bisikletlerden iki tane alınıyor. Toplu taşıma kullananlar bile bir kaç yılda bu parayı çıkarıyor.

Bu yeni krediyle bisiklet 5 yılda ödeniyor. Ulaşımda toplu taşımaya verilen aylık paranın küçük bir kısmı ile en güzelinden bir bisiklet satın alınabiliyor.

Efendim, ne kredi meraklısıyımdır ne de taksit, ama bu bisiklet kredisi güzel şey. Beğendiğin, ihtiyacın olan bisikleti al yol parasından artırdığınla da öde. Daha ne olsun, hem toplu taşımanın yarattığı tehditlerden, hem arabanın yol açtığı çevre ve bütçe yıkımlarından kurtulmanızın önünde hiç bir engel kalmıyor.

---------------------------------------------------------------------------

BİSİKLOPEDİ

YILDIRIMDAN KORUNMA

Yıldırım en çok tarlada çalışanları, at ve bisiklet sürücülerini, dağcıları, balıkçıları, çobanları, yüzenleri ve küçük teknede bulunanları tehdit eder.

30 / 30 Kuralı

Şimşek çaktıktan sonra 30 saniyeden daha kısa bir sürede gök gürültüsü işitildiğinde, son gök gürültüsünden 30 dakika geçene kadar yıldırım tehdidi vardır.

Yıldırımdan Korunma

  • İlk iş her türlü metal eşya (kamp araç gereçleri, balık oltası, baton vb) ve bisiklet, motosiklet gibi üstü açık araçlardan uzaklaşmaktır.
  • En iyi yol bir bina ya da otomobile sığınmaktır.
  • Çevredeki en yüksek cisimden uzaklaşılmalıdır.
  • En yakın ağaçtan, yüksekliğinin iki katı kadar uzaklaşılmalıdır.
  • Asla yere yatılmamalı, ayakta durulmamalıdır. Baş dizlerin arasında, çömelip hedef küçültülmelidir. Yer ile teması en aza indirmek için parmak uçlarında durulmalı, mat ya da metal olmayan bir çanta üzerine basılmalıdır.
  • Kuru hendek ve ark, vadiler, alçak ağaç kümeleri arasındaki boşluklar güvenli sığınaklar olabilir.
  • Enerji hatları, tel örgüler, demir yolları, metal kapı ve sundurmalar uzak durulması gereken başka tehditlerdir.
  • Nehir ve göllerden, su kanallarından uzak durulmalıdır.
  • Grup halinde olmamalı, en az 1,5-2 m aralıklı durulmalıdır.
  • Bina içinde açık kapı ve pencere, soba, radyatör, lavoba ve küvetten uzak durulmalı; elektrikli aletler kullanılmamalı, fişleri çekilmelidir.
  • Mağaralar yıldırımdan korunmak için genellikle tehlikelidir -yıldırım akımı mağara iç duvarını izleme eğilimindedir.. Eğer mağara duvarından 1 metre uzakta ve yer ile temas kesilebiliyorsa (kuru bir çanta olabilir) o zaman güvenli olabilir.

---------------------------------------------------------------------------

Haftanın Etkinlikleri

Tarih

Düzenleyen

Buluşma Yeri

Saati

Açıklama

17 Haziran

Çarşamba

Vel-Esbid

(Esk. Bisiklet Derneği)

Kanlıkavak

Doğa Kafe

19.30

Yeni başlayanlara uygun

18 Haziran

Perşembe

PAB

(Perş. Akşamı Bisikletlileri)

EsPark AVM

Bağlar Kapısı

20.00

19 Haziran

Cuma

Dorlion

Bisiklet Grubu

Kanlıkavak

Doğa Kafe

20.00

Yeni başlayanlara uygun

23 Haziran Salı

Doğa Es
Bisiklet Grubu

EsPark AVM

20.00

Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.

---------------------------------------------------------------------------

GÜLMECE

Fil neden bisiklete binemez?

Zili çalacak bir baş parmağı olmadığı için.