Ayrı bir yol olmadığında bisiklet karayolunun sağ şeridini kullanır. Bu yüzden başka taşıtlar gibi bisiklet de trafik yasalarına ve düzenine uymak zorundadır. Kurallara uymadığında bisikleti bekleyen cezalar neler, bir bakalım.
  • Hız sınırları %30'a kadar aşıldığında 235 lira, %50'ye kadar aşıldığında 488 lira ve %50'den fazla aşılırsa 1002 lira ceza uygulanır.
    Bisikletin hız sınırı şehir içi 30, şehir dışı 45 kilometredir. Bisiklet ile şehir içinde küçük bir rampa inişinde kolayca 45-50 km hıza ulaşılabilir. Bunun bedeli de 1002 lira olabilir.
  • Ters yönde araç kullanmak 2.000 lira.
    Bisikletliler arasında en yaygın yanlış kanılardan biri yolun solundan, ters şeritten gitmenin güvenli ve doğru olduğudur. Oysa karayolları yasası açık bisiklet sağ şeritten yol alır.
  • Alkollü araç kullanmak ilk seferinde 1.002 TL, ikincide 1.256 TL ve üçüncü seferinde 2.018 liradır.
    Bisiklet bu yasaktan da ayrı tutulmamıştır aslında. Karayolunda bisiklet ile alkollü olarak yol almak ve alkol kontrolü uygulaması yapan görevli ekibi bulup onlara bisiklet üzerinde ulaşmak bu cezanın uygulanması için yeterli olacaktır.
  • Kırmızıda geçmek 235 lira.
    Trafik ışıkları da bisikletliler için geçerlidir. Karayolunda giden bisiklet öteki araçlarla birlikte kırmızıda durur ve yeşili bekler. Yayaya yanan yeşilde basıp gitmez.
  • Yaya geçidinde yayaya yol vermemek 678 lira
    Arabalar gibi bisikletlerin de yaya geçidindeki yayalara yol vermeleri gerekir.
  • Cep telefonu ile konuşmak 291 lira.
    Cep telefonu ile konuşma yasağı da bisikletler için geçerli. Bisiklet ile yol alırken cep telefonu kullanılmaz. Bu en çok bisikletliler için tehdittir, tehlikelidir.
  • Öndeki aracı geçerken kurallara uymamak 235 lira.
    Bisiklet öndeki aracı geçme kurallarına da uymalıdır. Bisikletle öyle sağdan yavaşça geçer giderim diye bir durum yok.
  • Trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştirmek 1.002 lira
    Bisikletlerin çok düştüğü yanılgılardan biri bu. Özellikle sola dönüşlerde kavşağa gelmeden çok önceden sol şeride geçiliyor. Kavşaktaki trafik sıkışıklığından ve tehlikeden kaçmak için yapılan bu davranışın sonucu da 1002 liralık bir üzüntü olabilir.
-----------------------------
BİSİKLOPEDİ
BİSİKLET HIZ REKORLARI
Düz yolda bisiklet hız rekoru saatte 267 km ile Hollandalı bisikletçi Fred Rompelberg'e ait. Rompelberg rekoru, 3 Ekim 1995 tarihinde Amerika, Utah, Bonneville Salt Flats'de özel bir parkurda (kurumuş bir göl zemininde) gerçekleştirmiş. Bu rekor gerçekleştirilirken, bisikletin önünde yer alan özel tasarlanmış bir aracın yarattığı hava koridoru ile bisiklet desteklenmiştir ve Rompelberg'in bisikleti de bu iş için özel tasarlanmıştır.
------------------------------------
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
16 Ekim
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
17 Ekim
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
20.00
18 Ekim
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
22 Ekim Salı Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00
22 Ekim Salı ESBİP
(Esk. Bisiklet Patformu)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.