Salgın sonucunda toplu ulaşım araçları kullanılamaz hale geldi. Bisikletli sayısı da iyice arttı. Dilerim salgın değil ama ulaşımda bisikleti seçenler daha da çoğalır. Hem kişiler, hem toplum, hem doğa iyileşir, güzelleşir.
Bisikletli sayısı arttıkça ihtiyaçlarımız da çoğalıyor. Son günlerde karşılaştığım en yoğun istek, ihtiyaç bisiklet yolu. Yeni bisiklete başlayanların sorusu hep aynı:
Bisiklet yolu mu var, nereden gidelim?
Ben de yaşıyorum aynı sorunu, trafik çok tehlikeli. Yalnızca bisikletliler için değil, araba için de, yaya için de tehlikeli. Trafik canavarı diye bir değimimiz var, daha ne olsun.
Peki, bisiklet yolu yok, ne yapacağız?
Haksızlık etmeyelim Eskişehir'de iki bisiklet yolu var. Yaya kaldırımına çiziktirilmiş dekoratif işler. Biri Atatürk Bulvarı, öteki Kanlıkavak parkında.
Bütün eksikliklerine karşın her iki yolu da sıkça kullanıyorum. Sürekli yayaları uyarmak zorunda kalıyorum ve çok yavaş ilerleyebiliyorum. Ama güvenli. Keşke daha çok olsa.
Bunların dışında ana caddeler yerine paralel ara sokakları öneriyorum. Hem güvenli, hem eğlenceli. Trafiğin tehditlerinden uzak ve sessiz.
Bir de Porsuk çayını izliyorum, gitmek istediğim yön uygun olursa. Zaman zaman kaldırımdan, zaman zaman karayolundan takip ediyorum Porsuk'u.
Sık kullandığım başka bazı yolları da paylaşayım:
  • Kent merkezi ile Şehir Hastanesi, Emek yönünde Porsuk kanalını izliyorum. Çok güvenli ve keyifli. Aydın Arat parkından, Kent Park'a Porsuk çayını takip ediyorum. Sonra Yunuskent'e yönelip 500 metre pedalladığımda güneydeki Porsuk kanalına varıyorum. Porsuk beni Emek, 71 Evler ve Şehir Hastanesine kadar ulaştırıyor. Devamı da Organize Sanayi.
  • Ertuğrulgazi, Batıkent yönünde Haller'in yanından başlayan Ambarlar sokak çok sakin ve güvenli. Ertuğrulgazi'den sonra Porsuk kanalı kıyısından Çamlıca'ya kadar varılıyor. Çamlıca içinden ara sokaklardan Batıkent'e ulaşılır.
  • Vişnelik, Sümer yönünde ilk tercihim Porsuk kıyısı. İkinci seçenek Öğretmenler Bulvarına paralel sokaklar.
  • Anadolu Üniversitesi'ne ne yazık ki güvenli bir yol yok. Trafik çok yoğun. Bağlara kadar ara sokaklardan ulaşılıyor yalnızca. Espark'a kadar Doktorlar'ı ve tramvay yolunu izliyorum. Sonra? Sonra atla trafiğe.
  • Osmangazi Üniversitesi'ne gidenler şanslı. Beğenmesek de, Atatürk Bulvarı boyunca kaldırımda bir bisiklet yolu var.
Tüm bu hatlarda bisiklet yolları olsa çok daha güzel olmaz mı?

***

BİSİKLOPEDİ
BİSİKLET İLE DAHA UZUN VE SAĞLIKLI YAŞAMAK MÜMKÜN
  • Doktora, hastaneye daha az gidilir
  • Düzenli bisiklete binen kişi ortalama 10 yaş daha genç bir formdadır.
  • Bisiklet fazla kilolordan kurtarır. Günde 1 saat pedallayarak birkaç ayda normal kiloya ulaşılabilir.
  • Her pedalda kalp sağlığı daha iyiye gider. Haftada 3 saat bisiklete binen kişinin kalp hastalığı görülme riski, bisiklete binmeyen kişilere göre yarı yarıya azalır.
  • Bisiklet beyin ve sinir sistemini güçlendirir, stresi ve depresyonu azaltır, ruh halini iyileştirir, kişi pedalladıkça daha çok gülümser.
  • Bisiklete binme ile uyku kalitesinin arttığı saptanmıştır. Bisiklet uyku sorunlarını çözer.
***

Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
8 Temmuz
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
9 Temmuz
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
20.00
10 Temm.
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
14 Temm Salı Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.