Bisikletli ulaşım son haftalarda Büyükşehir'in gündeminde. Hedefler özetle şöyle:

  • Otoparklara bisiklet park yerleri
  • Otobüslere bisiklet taşıma aparatı
  • Tematik bisiklet parkı
  • 50 km bisiklet yolu

Bisiklet park yerleri yapıldı, otobüslere bisiklet taşıma aparatı takıldı, park da tamam, planlandı, başlandı. Bisiklet yolu, ondan hala haber yok. Ama asıl ihtiyacımız o. Bisiklet yolu olmazsa hiçbiri bir işe yaramaz ötekilerin.

Park yeri temel ihtiyaçlarımızın başında geliyor. Yapılanlar yetersiz ama tasarım geliştirilebilir, sayısı artırılabilir. Ama bisiklet yolu olmazsa park yeri ne işe yarar?

Otobüse bisiklet taşıma aparatı güzel bir destek. Bisikletin toplu taşıma ile bütünleştirilmesi adına umut verici. Ama tek başına bisikletli ulaşımı artırma yönünde etkili olmaz. Önce bisiklet yolu gerekli.

Tematik bisiklet parkı o da pek güzel. Eskişehir'imizin güzelliğine güzellik katar. Peki bisikletli ulaşıma ne katar? Hiçbir şey. Kimse bisiklet temalı park var diye arabadan inip bisiklete binmez.

Bisiklet yolu olmadan olmaz. Bunların hiçbirinin tek başına bisikletli ulaşıma katkısı olmaz. 50 kilometre falan değil 5-10 kilometre nitelikli bisiklet yolu olsa yeter. Bisiklet için temel engel kent merkezi geçişi, o da 3-5 kilometre.

Eskişehir eni boyu 10 kilometre küçük bir kent. Daha önce bu köşede birçok kez ayrıntılarıyla paylaştım; kentimizin büyüklüğü, alanı, yer yapısı, nüfus özellikleri, iklimi bisikletli ulaşım için çok uygun.

Bisikletli ulaşım geliştirilmek isteniyorsa 3-5 kilometre nitelikli yol ile her iki üniversite de kent merkezine bağlanıverir. Doğu ve batı yönünde de 3-5 kilometre yol yapılırsa yeter, artar başlangıç için.

Park, bahçe, taşıma aparatı, onlar sonraki işler. Bisikletliler önce bisiklet yolu ister.

----------------------------------------------------------------------------

BİSİKLOPEDİ

BİSKLET SÜRMEK ZAYIFLATIR MI?

Bisiklet kalori indeksi ile bir çok sporun önünde yer alır. Bisiklet ile bir saatte 600-700 kalori harcanır —bir saat koşmaya, yüzmeye ve futbol oynamaya eşittir.

Kilo vermek için kişinin asıl odaklanılması gereken enerjinin harcanmasından önce beslenmedeki enerji kaçaklarıdır. Bir saatte harcanan kalorinin küçük bir atıştırmayla geri alınması işten bile değildir. Büyük bir çikolata, bir bira ya da kutu kola ya da bir büyük hamburger de 600 kaloridir.


----------------------------------------------------------------------------


İPUCU

İlk yağan yağmura dikkat, yol aşırı kaygan olur. Yoldaki metaller, tramvay rayları, logar, mazgal kapakları, yol çizgileri ıslak olduğu sürece aşırı kaygandır.