Hafta sonu belediyelerin bisiklet çalışmalarının değerlendirildiği bir söyleşi izledim internetten. İzmirli bisikletçiler düzenlemişler. Kutluyorum BUGEP'i —Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Platforumu'nu. Farklı kentlerde yaşananları birlikte gözleme fırsatı bulduk sayelerinde.

Söyleşiye Adana, Ankara, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Konya, Lüleburgaz ve Mersin belediyeleri katıldılar. Bu yıl yaptıkları çalışmaları ve gelecek yılın planlarını sundular.

Kutlamak istediğim ikinci şey katılımcılarının çoğunluğunun kadın olmasıydı. Eskişehir'den katılan belediye memuru da, dernek temsilcisi de kadındı. Eskişehir'de bisiklet güzel ellerde.

Bununla birlikte işler pek güzel gitmiyor Eskişehir'de. Belediyemizin temsilcisi uzun uzun konuştu, ayrıntılarıyla 2020 yılı boyunca bisiklet için bir metre bile yol yapmadıklarını anlattı.

Söz 2021'e gelince yıllardır dinlemekten usandığımız aynı nakarat başladı: Ulaşım ana planımızda... önemli yeri olan bisiklet yolu ağımızın... yapımı için projelendirme çalışmalarının tamamlanması için... çalışmalarımızı en kısa zamanda… diye.

Eskişehir'in özeti bisiklet yolsuzluğu sürüyor, sürecek. 2020'de yolsuzduk, 2021'de de devam edecek yolsuzluğumuz.

İzlencenin güzel yanı birçok kenti bir arada görmek, karşılaştırmaktı. Benim gönlümün birincisi Lüleburgaz oldu.

Lüleburgaz Kırklareli'nin ilçesi. Katılan belediyelerin en küçüğü. Küçük ama en önde. 2017'yi bisiklet yılı ilan etmişler. İlk iş bir bisiklet akademisi kurulmuş. Çoluk çocuk, belediye çalışanı, taksi, minibüs sürücüsü hepsi bir güzel eğitimden geçmiş. Bisiklet konuk evi yapılmış, bisiklet gezginleri ağırlıyorlar yerli, yabancı. Belediye bisikletli taksileri işe koşmuş. Engelli, yaşlı, çocuklu kadın öncelikli ve ücretsiz taşınıyor bisitaksi ile. Belediyenin öncülüğünde sivil toplum kurumları birleşmiş bisiklet kültürünü yaratmışlar, yerleştirmişler kente. Bisiklet yolları bile var, yolsuz değiller.

İstanbul ve İzmir doğru yolda. Bisiklet yolu her iki kentte de var, ama yetersiz. Onlarda da yaşanıyor büyük boyutlu bir bisiklet yolsuzluğu.

İzmir, Avrupa Bisiklet Ağına katıldı geçtiğimiz yıl. İstanbul'un da hedefi Eurovelo. İstanbul'un bisiklet park yeri çalışmaları ve elektrikli bisikletlerden oluşturmayı hedefledikleri bisiklet paylaşım sistemi başarılı işler. İzmir'de uzun zamandır var olan bisiklet paylaşım sistemi geliştiriliyor. Bisikletli ulaşımı destekleyen ayrıntılardan bazıları, bakım onarım istasyonları, trafik ışıklarında beklerken kullanılan el, ayak destek aparatları. Ama en önemlisi bisiklete binebilen bir başkanları var İzmirlilerin, daha ne olsun.

Yolsuzluk yaşanmayan tek yer kutsal kent Konya. 500 kilometre uzunluğunda bisiklet yolları var. Öteki kentlerin hepsini toplasan Konya'nın yarısı yapmıyor. Bisiklet paylaşım sistemi Konya'da da etkin. Bisikletin toplu ulaşım araçları ile bütünleştirilmesine çalışıyorlar. Bir bisiklet tramvayı daha şimdiden kullanılmaya başlamış, çok özendim.

Adana, Mersin daha işin başında. Başkent Ankara sondan birinci. Üç şehirde de bir bisiklet yolu yapımı başlamış. Ama yolsuzluktan kurtulmalarına daha çok var.

Sonuç olarak kentlerimizin ortak sorunu bisiklet yolsuzluğu sarmış ülkemin dört bir yanını —Eskişehir'im birinci.

--------------------------------------------------------------------------------

BİSİKLOPEDİ

Bianchi

Dünyanın en eski bisiklet üreticisidir. Edoardo Bianchi ilk bisiklet üretimine 21 yaşında Milano'da küçük bir dükkanda başlamıştır -1885, İtalya.

Bisikletin yanı sıra motosiklet de üretir, başlangıçta. Dahası, 1969 yılına kadar otomobil de üretiyorlar.

Sponsorluğunu yaptığı en ünlü binici Pantani'dir. Bianchi, Pantani için 30 farklı kadro ürettiği bilinir. Marco Pantani dışında Felice Gimondi, Danilo Di Luca, Mario Cipollini, Gianni Bugno, Laurent Fignon, Moreno Argentin ve Jan Ullrich gibi bir çok ünlü de Bianchi kullandı.

Bianchi bisikletlerinin geleneksel rengi turkuazdır. Bu renk bisiklet dünyasında Bianchi Yeşili olarak anılır. Kimilerine göre bu Milan kentinin gökyüzü, kimilerine göre de eski İtalya Kraliçesinin göz rengidir.

Bianchi bisikletleri Türkiye'de Accell Bisiklet tarafından üretilmektedir.

------------------------------------------------------------------------------------------

Bisikleti Fark Et!

Yollar hepimizin, paylaşalım!

Sadece araba senin; yol herkesin!