BİSİKLETLİ ULAŞIM - II
Eskişehir'in Bisiklet Yolları

Eskişehir'de aslında bisiklet yolları var. Eskişehir bir bisiklet kentidir aslında. Yazdım bunları geçen haftalarda. Yalnızca kent yöneticileri farkında değil bu gerçeğin.
Eskişehir'in sunduğu en büyük fırsat topografyası. Kuzeyde ve güneyde iki tepe sayılmazsa dümdüz bir kent, Amsterdam gibi, Kopenhag gibi. Kanalları da var. Kentte kanal demek, bisiklet yolu demektir.
Çok kullandığım bazı yolları paylaştım aşağıda. Kentte hareketliliğin de en çok olduğu rotalar bunlar.
1. Anadolu Üniversitesi̇: Haritada yeşil ile gösterilen yol, 3,5 km. Bisikletle çarşı yönünde 10 dk, üniversite yönünde 20 dk. Üniversite yönünde bir rampa var, eczacılığa gelirken çevre yolunu geçen köprü. Yüz metre, bilemedin iki yüz metre. Yürüsen olur. Ama vitesli bir bisikletin varsa kolayca geçersin burayı. Bu rotada bisiklet yolu yok. Kaldırımlar kullanılabilir güvenlik için. Ama doğru seçim trafikten, sağ şeritten gitmek.
2. Osmangazi̇ Üniversitesi̇: Mavi yol, 6 km. Bu yolda hiç rampa yok. Bisiklet için en kolay ulaşım. Çoğunlukla bisiklet yolu işaretli, Çalışanlar Caddesine kadar. Yalnızca yol geçişlerinde uyanık olmalı, dikkatsiz sürücülere karşı. Çalışanlar Caddesinden, Porsuk kıyısını takip etmek en güvenli, keyifli seçenek. Bu yol bisikletle 15 dakika sürer, yavaş gidersen 20-25 dakika. Bisikletin ortalama hızı 20 km'dir.
3. Emek: Turuncu yol, 6 km. Bu yolda dümdüz, tam bir bisiklet yolu. Burhan Sakallı döneminde burada bir bisiklet yolu işaretlemesi yapıldı. Sonra unutuldu. Emek Mahallesinden Porsuk kanalı boyunca kent merkezine güvenle ulaşılabiliyor. Bisikletle 15-20 dakika, toplu taşımayla bir saati buluyor.
4. Batikent: Kırmızı ile gösterilmiş, 7 km. Seçtiğim en uzun yol burası. Burada hiç bisiklet yolu işaretlenmemiş, dikkatli olmalı trafikte. Ana caddeler yerine ara sokaklar, kaldırımlar seçilerek gidilebiliyor. Batıkent Çamlıca mahallelerinden Porsuk kanalına ulaşılır, Neonun, Anemonun arkasından. Sonra Kütahya çevre yolu bağlantısının altından Koçtaş'a geçilir. Oradan Tepebaşı Belediyesi'ne doğru giderken sağa, İstasyona dönüldüğünde kente ulaşılır. Süre inanılmaz yalnızca 20 dk.


----------------------------------
ODUNPAZARI BELEDİYESİ BİSİKLET GRUBU

Odunpazarı Belediyesi Kent Konseyi Bisiklet Çalışma Grubu var. Görenler olmuştur. Arada çıkarlar etkinlik yaparlar. Özel günlerde bayramlarda kente ayrı bir renk katarlar.
Geçen pazar bunlardan biri yapıldı yine. 10 Mart Pazar günü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Bisiklet Turu.
Odunpazarı Bisiklet Çalışma Grubuna bir önerim var. Önümüz seçim. Kazım Kurt başkanı bir bisiklete bindirseniz. Bir kent turu yapsak bütün bisikletliler hep birlikte. Güzel olmaz mı?
Sahi, Kazım Kurt'u bisiklet üzerinde gören oldu mu hiç?
-----------------------------------------
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
13 Mart
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.15 Yeni başlayanlara uygun
14 Mart
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
15 Mart
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.45
17 Mart
Pazar
Bisikletliler Derneği Eskişehir Temsilciliği Atatürk Bulvarı Shell/Migros 10.30 Çanakkale Şehitlerini Anma Turu