Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Bulvarında yaşanan trafik sıkışıklığını yen bir yol açarak çözeceğini ileri sürüyor. Ayrıntılara burada girmeyeceğim hiç, belediyenin internet sayfasında var.
Yetkililere, ilgililere buradan anımsatmak isterim, yol yaparak ne Türkiye'de ne Dünyada her hangi bir yerde trafik sorunu çözülmedi. Belediyenin yaparak trafik sorunu çözmeye çalışması, obez bir insanın kemerine yeni bir delik açmasına benziyor.
Gelin emeklerimizi, kaynaklarımızı boşa harcamayalım. Trafik sorunun çözümü ulaşımda sürdürülebilir seçeneklerin yaratılmasından geçiyor. Bu da toplu taşıma ve bisikletli ulaşımın geliştirilmesidir.
Bütün bunlar benim bulduğum, uydurduğum şeyler değil. Dünya böyle yapıyor —örnek Rotterdam, Kopengah, Hamburg, Amsterdam... Şehir planlamacılar, bilim insanları, uzmanlar yıllardır söylüyor bunları. Sürdürülebilir yaşam, sürdürülebilir kentler ve sürdürülebilir ulaşım insanlığın geleceğinin koşuludur.
Ulaşım hizmeti belediyelerin birincil işlerinin başında gelir. Ama araba, ulaşım ihtiyacının çözümlerinden yalnızca biridir. Dahası bugün artık pek de elverişli olmayan bir yoludur. Sürdürülebilir bir ulaşım stratejisi ilkin toplu taşımayı sonra bisikletli ulaşımı hedefler. Çünkü bu ikisi etkin bir seçenek olduğunda arabaların yaşayacağı trafik sorunları kendiliğinden azalır, çözülür. Ulaşımda ne kadar çok kişi toplu taşımayı, bisikleti seçerse yollar kavşaklar o kadar rahatlar.
Ancak bu balık istifi tramvaylarla, ulaşıma hizmet etmeyen parklara, kaldırımlara çiziktirilmiş bisiklet yollarıyla olmaz. Toplu taşıma sistemi ne kadar konforlu bir seçenek olursa insanlar da o kadar çok kullanır. Bisiklet yolları ne kadar güvenli ve işlevsel olursa ulaşımda bisikleti seçenlerin sayısı daha da artar.
Sonuç olarak bisikletsiz trafik sorunu çözülmez. Gelin bunu bir an önce farkedin, hem arabalar hem bisikletler, hepimiz rahat edelim.
-------------------------------------
BİSİKLOPEDİ
KÖPEKLER

Başı boş bir köpek yolunuza çıkarsa, yavaşlayın gerekirse durun. Saldırgan bir köpekle karşılaşırsanız durup gitmesini bekleyin, bisiklet elde yürüyerek uzaklaşın. Köpek çok yakınsa bisikleti köpek ile aranıza alın.
Köpekleri baştan çıkaran tekerleğin dönme hareketidir. Bisiklet durduğunda köpeğin tepkisi de çoğunlukla sona erer. Bu nedenle bisikleti kovalayan köpekten kurtulmanın yolu kaçmak değil durmaktır.
Bununla birlikte köpeğin koruduğu alana, binaya, bahçeye girmemek, sürüye yaklaşmamak gerekir. Gene de bir köpekle karşılaşıldığında bisikletten inmek zorunda kalınırsa köpekle arada bisikletin olması korunmak için işe yarar bir yöntemdir.
----------------------------------
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
23 Ekim
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
24 Ekim
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
20.00
25 Ekim
Cuma
Critical Mass EsPark 222 kapısı 19.00
29 Ekim Salı Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00
29 Ekim Salı ESBİP
(Esk. Bisiklet Patformu)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.