CHP'nin ağır topları Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Tuncay Özkan Eskişehir'e konuk oldular.
Odunpazarı Kent Konseyi'nin düzenlediği Kitap İmza ve Söyleşi etkinliği için Eskişehir'e gelen CHP milletvekillerine Eskişehirliler büyük ilgi göstermişler. Söyleşide Özkoç, Başarır ve Özkan, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu değerlendirmişler. Yaşanan ekonomik, hukuki ve siyasi birçok soruna değinen Özkoç, Başarır ve Özkan, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bu konularda hangi politikaların izleneceği ve sorunların nasıl çözüleceğiyle ilgili planları anlatmışlar.
* * *
Etkinliğe katılan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, söyleşi için kente gelen milletvekillerine, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek, Odunpazarı Kent Konseyi'ni başarılı etkinlik için tebrik etmiş.
Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru ise, Kent Konseyi olarak köprü vazifesi gördüklerini, TBMM'nin etkili milletvekilleriyle Eskişehirlileri buluşturdukları için mutlu olduklarını söylemiş.
* * *
'Eskişehir'de yılın başarılı sporcuları, spor adamları ve kulüplerinin'belirleneceği beni de jüri üyesi olarak davet ettikleri toplantıyla aynı saate çakışmasıyla CHP milletvekillerinin söyleşisini gidip dinleyemedim.
Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nin önünden söyleşi etkinliğinin yapılacağı saatten yaklaşık yarım saat önce geçtim. Kültür Merkezinin önünde çok büyük kalabalık vardı. Akşamüzeri etkinliğe katılan bir arkadaşla karşılaştık. Odunpazarı Kent Konseyi'nin düzenlediği Kitap İmza ve Söyleşi etkinliği için Eskişehir'e gelen CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'a Eskişehirliler büyük ilgi göstermişler. Söyleşiyi dinlemek ve kitap imzalatmak için gelenlerin bir kısmı salonun içinin dolduğu içinfuaye de dinledikleri söyledi.
Eskişehir ülkemize örnektir
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, söyleşi öncesi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'i makamında ziyaret etmiş. Samimi bir ortamda geçen ziyarette, Başkan Büyükerşen ile gurur duyduklarını belirten Başarır, 'Türkiye'ye örnek belediyecilik anlayışı ile Eskişehir'e hizmet eden ve sadece Eskişehir'in değil Türkiye'nin de gurur duyduğu Büyükşehir Belediye Başkanımız Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile bir arada olmaktan mutluluk duyduk. Hocam bizler için çok kıymetli. Mersin'de yerel seçim döneminde bir şey söyledim. Bize 'ne yapacaksınız?' diyorlardı. Ben de dedim ki; 'Bize Türkiye'ye verin Eskişehir gibi yapalım.' O nedenle Hocamızın öncülüğünde Eskişehir ülkemize örnektir' diye konuşmuş.
* * *
Her ne kadar Eskişehir de bir kesim eleştirmekle meşgulken yukarıdaki satırlarda okudunuz Mersinli milletvekili Yılmaz Büyükerşen'i övmüş. Seversiniz veya sevmezsiniz. Sevmeyenler için diyorum. Hiç olmaza şehre kazandırdıkları önemli hizmetlerinden dolayı saygı duyun.
Bizler her gün içerisinde yaşadığımız için şehirdeki değişikliği belki çok fazla fark edemiyoruz. Dışarıdan gelenler ise çok rahat görebiliyor.
'Büyükşehirler içinde en küçük bütçeye sahibiz'
Başarır'ın sözlerine teşekkür eden Başkan Büyükerşen ise şunları söylemiş:
'Biz Büyükşehirler içinde en küçük bütçeye sahibiz. Her şeyi kendimiz yapıyoruz. Kısıtlı bütçeye rağmen her işimizi kendin pişir kendin ye yöntemi ile gerçekleştiriyoruz. Hani bir söz vardır, 'kötü komşu insanı ev sahibi yapar' diye. Kötü yönetimler de belediyeleri atölyeler, üretim üniteleri yapmaya mecbur bıraktı. İş makinalarımızın, araçların, tramvayların tamiri, mobilyalar, demir malzemeler, borular, altyapı, fidanlar, çiçeklerin yetiştirilmesi gibi her şeyi kendimiz yaparız. Bu güzel sözleriniz doğrudur. Biz böyle başardık'.
* * *
Ziyaret sonunda Başarır, 'Beşli Çete' isimli kitabını imzalayarak Başkan Büyükerşen'e sunarken, Büyükerşen de Başarır'a 'Zamanı Durduran Saat' kitabını imzalayarak hediye etmiş.
* * *

ülkemizin ve bölgemizin çok önemli merkezi olacak
Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanına inen yurt dışı bağlantılı uçaklar mart ayının son günlerinde Kütahya Altıntaş Havalimanına kaydırılmıştı.
AK Parti Milletvekilleri Emine Nur Günay, Nabi Avcı, MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak, AK Parti MKYK üyesi Burhan Sakallı, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanını ziyaret ederek, Altıntaş'a kaydırılan uçakların Hasan Polatkan Hava Limanına inmelerini istemişlerdi.
Bu ziyaretten sonra, 'Sorun çözüldü. Uçaklar Hasan Polatkan Hava Limanına inecekler' denilmişti.
Ancak sorun çözülmedi. Nerede ise Eskişehir'e inen uçakların hepsi Kütahya'ya inmeye devam ediyordu.
Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ile yapılan yüz yüze görüşmeye rağmen sorunun çözülmemesi üzerine AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı,İstanbul'da Çengelköy'deki Vahdettin Köşkü yerleşkesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa görüştü.
Bu görüşme de Avcı, yurt dışı bağlantılı uçakların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün talimatı ile Eskişehir yerine Kütahya Altıntaş'a inmek zorunda kaldıklarını anlatmış. Erdoğan da, Ulaştırma Bakanını telefonla arayarak yurt dışından gelen uçakların eski gibi Eskişehir'e inmesi konusunda talimat vermişti.
Sadece yolcu uçakları değil kargo uçakları da Eskişehir'e inecek.
KÜPELİ'DEN CUMHURBAŞKANINA TEŞEKKÜR
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya müdahale ederek, uçuşların eskiden olduğu gibi yapılması yönünde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına talimat vermesinin kendilerini memnun ettiğini söylemiş.
Küpeli, 'Sayın Cumhurbaşkanımız, Eskişehir havalimanından yurt dışına yapılan uçuşlarla ilgili yaşanan sorunlara tam zamanında müdahale ederek verdiği talimatla, konuyu bizlerin arzu ettiği şekilde çözüme kavuşturmuş oldu. Ayrıca bu talimat kapsamında havaalanımızın bazı eksikleri de giderilecek, uçuş ve yolcu kabul standartları da arttırılacak olması çok yerinde bir karar oldu. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımıza, emeği geçen tüm milletvekillerimize, bu konuda iş birliği içinde çaba gösteren tüm kurum yetkililerimize ve kamuoyumuza teşekkür ediyorum' demiş.
Nadir Küpeli'nin yaptığı açıklamasının özeti şöyle:
YOLCU SAYISI 200 BİNE SAYISINA ULAŞACAK
'Sayın Cumhurbaşkanımızın cuma günü Ulaştırma Bakanımıza verdiği talimatla, son haftalarda havalimanımızla ilgili yapılan spekülasyonlar inşallah geride kalmış oldu ve uçuşlar eskisi gibi yapılmaya devam edecek. Bu konuyu sahiplenen, sorunun çözümünde emeği geçen, konuyu Cumhurbaşkanımıza aktaran değerli büyüklerimize ve tüm yetkililere tekrar teşekkür ediyorum. Zaten yoğun olan müşteri potansiyeline bağlı olarak Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanından yapılan uçuşların sayısının önümüzdeki dönemde hızla artacağına inanıyorum. Halen yıllık 100 bin olan yolcu sayısının, ek yatırımların devreye girmesi, artacak uçuş sayısıyla birlikte ben birkaç yıl içinde ilk hedef olan 200 bin yolcu sayısına hızla ulaşacağını düşünüyorum. Ayrıca Eskişehir havaalanının kargo uçuşları bakımından, ülkemizin ve bölgemizin çok önemli bir merkezlerinden olması konusunda da bazı çalışmalarımız devam ediyor. Zamanı geldiğinde bu konuları da kamuoyumuzla paylaşacağız. Bu şekilde Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı her açıdan, Eskişehir ekonomisine ve sanayisine yüksek katma değer sağlayan bir merkez haline gelecek'.
* * *
Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, açıklamasında 'kargo uçuşları' hakkında detay vermemiş.Sanıyorum iniş yapan kargo uçağı sayısı artacak. Eskişehir batıyı doğuya, güneye ve kuzeye bağlayan önemli bir kavşak noktası. Bu nedenle kargo uçaklarının da tercih noktası olduğunu düşünüyorum.
* * *

ASKIDA İFTAR
'Askıda ekmek','Askıda fatura'uygulamasının yaygınlaştığı günümüzde, bu kez de 'Askıda İftar' ile Eskişehir de bir ilk gerçekleştirilmiş.
Her ne kadar ilk desem de aslında ilk değil.
2016 yılının Ramazan ayında Büyükdere Mahallesi'ndeki bir işletmenin sahibi Ahmet Oğuz, ramazan ayında ihtiyaç sahiplerinin huzurlu ve mutlu bir şekilde iftarlarını yapabilmeleri amacıyla 'Askıda iftar' projesini hayata geçirmişti. Uygulama hala devam ediyor mu bilmiyorum. O günlerde görüştüğümüz de günde ortalama 500 kişiye ulaştıklarını 'sofraların paylaştıkça bereketlendiğini' söylemişti.
Ramazan ayı boyunca o mekanda iftar yemeği yiyenleraskıya yardım parası bırakıyorlardı. Bu paraların üzerine mekan sahibi ekleme yaparak'akıda iftar yemeği' veriliyordu.
* * *
Uygulamamın bu yıl devam ettiğini sanmıyorum.
Dışarıda bir mekanda iftar yemeği yemenin bedeli en düşüğü 100 TL.
4 kişilik bir aile iftarlarını sade bir lokantada açsalar dahi 400 TL'den aşağı hesap gelmez.
Pandemiden önce birçok hayırsever, hayır kuruluşları, STK'lar şehrin muhtelif semtlerinde iftar yemeği veriyorlardı. Özellikle şehrimizdeki üniversitelerde eğitim-öğretim gören öğrenciler, fakir fukara ile işinden çıkan evine yetişemeyenler yemeklerini buralarda yiyorlardı.
Ramazanın üçte birini tamamladık.
Bu yıl geçmiş yıllardaki gibi iftar yemeği verilen mekanlara rastlamadım.
Nedeni ise yaşanan ekonomik kriz ve gıda fiyatlarının çok yüksek olması…
ODUNPAZARI KAYMAKANLIĞINDAN
'ASKIDA İFTAR' UYGULAMASI
Odunpazarı Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 'Askıda İftar' projesi başlatılmış.
'Askıda İftar' yaygın olmayan bir uygulama. Konuyla ilgili biraz araştırma yaptım.
Başka illerde örneğine rastlamadım.
* * *
Eskişehir Şehir Hastanesi Acil Servis önünde Odunpazarı Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 'Askıda İftar' projesi başlatılmış.
İftar saatinde hastanede bulunmak zorunda ve evlerine yetişemeyecek olanlara destek amacıyla Eskişehir Odunpazarı Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin hazırladığı 'Askıda İftar' standı, Eskişehir Şehir Hastanesi Acil Servis'in önüne konulmuş.
Hazırlanan projeyle bir anda zor durumla karşılaşabilecek kişilere yardım edilmesi amaçlanıyor. İftar için hazırlanan kumanyalar hayırseverlerin bağışlarıyla hazırlanıyormuş.
* * *
İçinde soğuk sandviç, meyve, meyve suyu, su ve hurma bulunan kumanya paketleriyle yardımı yapan da yardımı alan da birbirini görmemiş oluyor.
Hastanede işi uzun sürdüğü için iftara yetişemeyen veya 'Acil Serviste' işi uzun süren vatandaşlar, 'Askıda İftar' standından kumanyasını alıp oruç açıyorlarmış. Güzel düşünülmüş bir proje. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Şu mübarek günde 'Askıda İftar' uygulamasına destek verenlerin Allah hayırlarını kabul etsin. Büyük ve yoğunluğun daha fazla olması nedeniyle uygulama sadece Şehir Hastanesinde yapılıyor.
Yunus Emre Devlet Hastanesinde de stant açılırsa, oradaki hasta yakınlarının da ihtiyaçları karşılanmış olur. Orada da Acil Servis de yoğunluk söz konusu.
* * *

Eskişehirspor 30 yıl sonra 3. Lig'e düştü
Eskişehirspor, pazar günü evinde ağırladığı Uşakspor karşısından 1-1'lik beraberlikle ayrıldı. Bu sonuçla Siyah Kırmızılıların matematiksel olarak 2. Lig'de kalma umutları da kalmadı.
TFF 2. Lig Beyaz Grup'un 34. haftasında Eskişehirspor evinde Uşakspor'u ağırladı. 72. dakikada Onur Arı ile öne geçen Kırmızı Şimşekler, bu golden yalnız 4 dakika sonra kalesinde gol gördü. Şamil Uşakspor'a beraberliği getiren golü attı. Karşılaşma bu gollerle 1-1 sona erdi. Eskişehirspor bu sonuçla matematiksel olarak 2. Lig'de kalma umutlarını tüketti ve 30 yıl sonra 3. Lig'e düştü.
* * *
Eskişehirspor'un yıllar sonra yeniden 3'üncü lige düşmesinde bugünkü yönetimin toplu iğne başı kadar günahı yok.
Onlar genel kurul da kimsenin sahiplenmek istemediği, kayyuma kalacak kulübü yaşatmak adına sadece ellerini değil göğüslerini de taşın altına koydular.
50 bin liraya yakın borç kapattılar hem de kimsenin destek olmamasına rağmen.
FİFA'daki çok sorunlu olan dosyaları kapattılar.
Kulüpten alacakları olan baş ağrıtan futbolcularından bazılarını küçük paralar ödeyerek sıkıntıyı çözdüler.
Sezonun ortasında kapalı olan transfer tahtasını açarak takıma daha tecrübeli futbolcular transfer etmek istediler.
Ancak çok büyük sıkıntı olan Trabzonspor'a olan 6 Milyonluk borcun kapatılması gerekiyordu.
Bunun için şehirden destek istediler. Kampanyalar açtılar.
Şehirde sayıları 4-5 bini geçmeyecek taraftarların haricinde özellikle şehrin ileri gelenlerinden beklenen destek gelmedi.
Eskişehirspor Kulüp yöneticileri, Vali Erol Ayyıldız'ın 'spor sevdalısı' olduğunu öğrendiklerinde 'şehrimize sporu seven bir vali geldi' diye sevinmişlerdi.
Ancak Vali Ayyıldız'dan da beklenen destek gelmedi.
Aslında Eskişehir'e ilk atandığı günlerde kendisine yapmış olduğumuz ziyaretlerde yardım eli uzatacağına çok inanmıştık.
Sonrasında ne olduğunu bilmiyorum ancak Sayın Ayyıldız da kulüpten ilgisini çekti.
* * *
Eskişehirspor ilk defa üçüncü lige düşmüyor.
30 yıl önce de düşmüştü.
Ancak yıllar sonra da düştüğü yerden kalkarak süper lige kadar çıkmayı başarmıştı.
Yine başarılır.
Ancak kulübün arkasında şehri yönetenler, şehrin idarecileri, sanayiciler ve en önemlisi de taraftarları durmalıdır. Hatta durmak zorundadır.
Geçmişte bu şekilde başardık.
Eğer bu sezon olduğu gibi yeni sezon öncesi beklenen destek verilmez ise, transfer tahtası açılmaz ise üzülerek yazıyorum. 2022-2023 sezonunda göz göre göre 58 yıllık amatör lige düşer. İşte oradan tekrar üçüncü lige çıkmak çok ama çok çok zor.
Ya yeni sezon yapılanması için hep birlikte destek olacağız.
Ya da amatör kümeye düşmesine seyirci kalacağız.
* * *

(HİKÂYE)

SENİ SEVİYORUM BABA!
Adam yeni aldığı arabasını yıkarken 5 yaşındaki oğlu yerden bir taş alır ve arabaya bir şeyler yazar.
Çok öfkelenen baba çocuğun yazdıklarına bile bakmadan, oğlunun elini tutar, vurur da vurur.
Hastanede, elindeki sayısız kırık yüzünden çocuğun parmaklarının hepsi alınır.
Ameliyattan sonra çocuk, oldukça üzgün olan babasını gördüğünde:
-'Baba parmaklarım ne zaman çıkacak?' diye sorar.
Adam soru karşısında biter, sesi çıkmaz. Arabasına döner, kafasını arabaya vurur da vurur. Sonra gelir motor kaputuna oturur ve işte o zaman oğlunun yazdıklarını görür:
'Seni seviyorum baba!'.
* * *
Öfke ve sevgide hiçbir sınır yoktur.
Her zaman güzel bir yaşama sahip olmak için siz ikinciyi seçin.
Nesneler, kullanılmak üzere yapılmıştır, insanlar ise, sevilmek için yaratılmıştır…

* * *