Soğan ve sarımsağın yakın akrabası, düşük kalorili, besleyici ve yararları düşünüldüğünde değerinin çok altında bir fiyatla satılan, ancak bazı evlere hiç girmeyen, bazılarının olmasa aramam dediği pırasa, ülkemizin hemen her yöresinde üretilebilen ve her mevsim bulunabilen bir sebzedir. Dolması, zeytinyağlı ve etli yemeği, mücveri, mısır unlu kayganası, mısır unlu ekmeği ve böreği yapılan pırasa, bazen soğan yerine çiğ olarak da tüketilmektedir. İçerdiği vitamin, mineral ve antioksidanlar ile sağlığımıza pek çok katkısı olan pırasa her yaştan insanın beslenme programında bulunması gerekli olan bir sebzedir. Pırasa güçlü bir antioksidan olan polifenol içerdiği için vücutta yiyeceklerden, stresten ve alınan ilaçlardan kaynaklanan serbest radikallere karşı koruma sağlamaktadır. Kaemoferol adlı flavonoidi önemli miktarda içeren pırasa, damarları tahribata yol açan faktörlere karşı korumakta, rahatlatmakta ve tansiyonu düşürüp hipertansiyon riskini azaltmaktadır. Pırasa antioksidan özelliği ile yaşlanma hızını da yavaşlatmaktadır. Pırasada bulunan kükürt bileşenleri kanser oluşumunu önlemekte, kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatmakta, prostat, kolon ve yumurtalık kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır. A vitamini yönünden zengin olan pırasa hem göz sağlığına katkıda bulunmakta hem de içinde bulunan lutein ve zeaksantin sayesinde göz hücrelerini korumaktadır. Pırasa katarakt riskini azaltan gıdalar arasında yer almaktadır. B3, B5, B6, B9 (folik asit) vitaminlerini ve çeşitli mineralleri bünyesinde bulunduran pırasa, B3 ile kan şekerini dengeleme ve kolestrol seviyesini düşürmeye, B5 ve B6 ile strese karşı koymaya, B6 ile alerjik reaksiyonların engellenmesi ve hemoglobin üretiminin gerçekleşmesine katkı yapmaktadır. Pırasa vücudun ekstra kolestrol potansiyelini dışarıya atarak karaciğerde kolestrol üretimini azaltmakta, kolestrol seviyesini dengede tutmaktadır. Pırasa vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardım eden antiseptik özellik de taşımaktadır. Etkili ve doğal bir idrar söktürücü olarak vücudun temizlenmesine yardımcı olurken, böbrek taşı oluşumuna engel olmakta ve içerdiği beta karoten ve C vitamini ile de cilt sağlığını korumaktadır. Pırasada bulunan folik asit yeni hücre oluşumuna destek vermektedir. Gebelik döneminde öne çıkan vitamin olan folat, kalp ve damar hastalığının önünü açan homosistein adlı amino asidin düşmesine katkıda bulunarak, kalp sağlığını korumaya destek olmaktadır. Kemik sağlığı ve kan akışının düzenlenmesinde önemli rol oynayan K vitamini ihtiyacının yarısını sadece 100 gramı ile karşılayan pırasa, kemik sağlığı için önemli görülen osteocalcin proteinini de aktive etmektedir. K vitamini dokuların sağlığını korumakta, sağlıklı damar sistemini oluşturmaktadır. Pırasa C ve K vitaminini birlikte içermesi nedeniyle kemik ve kıkırdak doku yenilenmesine yardımcı ve koruyucudur. Pırasa içerdiği kalsiyum ve demir içeriği ile de kemik sağlığına katkıda bulunmaktadır. Manganez, fosfor ve folik asit ile merkezi sinir sistemi üzerine olumlu etki yapmaktadır. Bu maddeler özellikle konsantrasyonu sağlamada belleğe yardımcı olmaktadır. Böylece sinirleri güçlendiren pırasa ruh sağlığına faydalı ve baş ağrısına iyi gelen bir sebzedir.
Manganez, demir, C vitamini ve folik asit ile saç sağlığını korumaktadır. Bünyesinde bulunan B6 ve demir ile kan yapımına katkıda bulunmaktadır. Pırasa lif içerdiği için sindirimin en büyük yardımcısıdır ve sindirimi kolaydır. Tokluk hissi veren pırasa içerdiği lifle açlık hissini kapamakta, içerdiği çözünür ve çözünmez liflerle bağırsak hareketini artırmakta ve kilo vermeye yardımcı olmaktadır. İçerdiği lifler su alarak şişmekte, boşaltımı desteklemekte, kolestrol düşürmeye yardımcı olmaktadır. Pırasa doymamış yağları içermesi nedeniyle solunum sistemi için faydalı olmasının yanı sıra soğuk algınlığı, nezle, öksürük, bronşit gibi rahatsızlıkların da önüne geçmektedir. Pırasa az olsa da çocuklarda alerjiye ve bağırsağın fazla çalışmasına neden olabilmektedir. Midede gaz oluşumuna yol açacağı için mide rahatsızlığı olanlar tarafından dikkatli tüketilmesi gereklidir. Pırasanın diğer bir dezavantajlı özelliği sodyumu fazla içermesidir. Her yaştan insanın vücudunun başından ayağına kadar her sistemine faydası olabilen bir sebzedir. Hamile bayanların ve bebeklerin sağlığı için de faydalıdır. Hamilelik döneminde ödem söktürücü, demir ve folat ihtiyacını karşılayan bir sebze olduğu için bu dönemde tüketilmesi faydalı olmaktadır. Günümüzde gençler arasında hızlı beslenme bir alışkanlık halindedir, çocukların ve gençlerin bir kısmı ne yazık ki pırasa, ıspanak, kereviz gibi sağlıklı büyüme ve gelişme için önemli yararları olan sebzelerin tadını bilmemektedir. Bir porsiyon yemeği 155 kalori olan, birçok vitamin ve mineral içeren, iyi pişirildiğinde gayet lezzetli olan pırasa, sofralarda hakkettiği sıklıkta yer almalıdır.