Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulları 6 Eylül tarihinde açmakta kararlı olduklarını belirterek gerekli tüm önlemlerin alındığını söyledi.

Çok büyük bir terslik olmazsa okullar yaklaşık bir ay sonra öğrencilerine kapılarını açacak.

Açacak da vaka sayıları yeniden artışa geçti.

6 Eylül tarihine kadar rakamlar ne olur bugünden tahmin etmek zor.

Eğer 30-40 binleri bulursa bu durumda okullar eğitim-öğretime nasıl açılır?

Öğretmenlerin tamamı o tarihe kadar 1 ve 2. Doz aşılarını olabilecek mi?

Aşı karşıtı öğretmenler var mı yok mu bilmiyorum.

Aşı olmamış öğretmen var ise hastalık taşıyor olabilir. Bu öğretmen sınıfa girip ders anlatacak.

Bu öğrenciler için tehlike değil mi?

Türkiye de Covid-19 aşı olma yaşı 16'ya düştü.

Ancak ortaokul ve liselerde 16 yaşını tamamlamamış öğrenci sayısı yüksek.

Aşı olma yaşı 16'ya düşmüş olmasına rağmen bu yaş ve üzerindeki öğrencilerin henüz aşı olmadıklarını biliyorum.

Bu şartlar altında okullar nasıl açılacak?

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, okullarda bulaş riskini önlemek adına gereken tüm önlemlerin alındığını söyledi.

Bakan Selçuk, geçtiğimiz günlerde Mersin'de şu açıklamayı yapmıştı:

'Okullarımızın tamamının 'okulum temiz' belgesi aldığını paylaşmıştık. Şimdi yeniden bu temiz belgesi gündeme geliyor ve bu doğrultuda da her bir okulumuzda denetçilerimiz incelemeler yapıyorlar. Daha önce de paylaşmıştım, 3 bin 300 civarında denetçimiz var Türkiye'de. Şimdi bu arkadaşlarımıza bin 200 yeni denetçi arkadaşımız daha ekleniyor ve onlarla beraber 'okulum temiz' belgesini ağustos ayının sonu itibariyle tamamlamış olacağız. Böylece okullarımızın ihtiyaçları varsa, bunları okul açılmadan önce halletmiş olacağız. Okulların temizlik bütçesini de 10 kat arttırdık. Bu artışla beraber okulların çok daha temiz bir şekilde hizmet verebilmesinin de önünü açmış oluyoruz.'

VELİLER TEREDDÜTLÜ

Kurban Bayramının ardından vaka sayılarının yeniden tırmanışa geçmesiyle veliler tereddütlü…

Çocuklarını okula gönderip göndermemek konusunda iki arada bir derede kaldılar.

Yukarıda da belirttim.

Okulların açılmasına bir ay kadar daha zaman var.

Bu süreçteki vaka sayıları hızla artış gösterecek olursa veliler nasıl ikna edilecek?

Bu konuda Eskişehir Makina Mühendisleri Odası Başkanı Atilla Tomsuk, önerilerde bulundu.

Okullar illaki açılacaksa bu öneriler mutlaka dikkate alınmalı.

İŞTE O ÖNERİLER

Tomsuk, Okullar ve Kreşlerde Pandemi tedbirleri konusunda oda bünyesinde iklimlendirme/tesisat ve tesis yönetimi üzerine dokuz meslek kuruluşunun katılımıyla oluşturdukları söyledi.

İçinde hekimlerim de yer aldığı 'İklimlendirme Teknik Kurulu' tarafından hazırlanan geçen sene de okullara göndermiş oldukları 'Okullar ve Kreşlerde Pandemi Tedbirleri' konusunu okulların açılmasına az bir süre kala tekrar hatırlattı…

Okullarımızda dikkat edilmesi gereken önlemler ile ilgili 'İklimlendirme Teknik Kurulunun' hazırladığı ve iki başlık altında belirtilen 'Genel Kurallar' ve 'Derslikler' alanlarına yönelik tedbirler şöyle:

GENEL KURALLAR

-Okullar ve kreşlerde bulunan tüm hava perdeleri kapalı konumda tutulmalıdır.

-Okullar ve kreşlerde bulunan bir kişiden fazla kişiye hitap eden veya ziyaretçi veya öğrenci kabul edilen odalardaki tüm re-sirküle hava ile çalışan cihazlar (split klima, fan coil, VRV-VRF vb.) kapalı konumda tutulmalıdır.

-Bina girişlerine hijyenik paspaslar yerleştirilmeli, paspaslara ayakkabıların tabanları tamamen ıslanana kadar basılmalıdır.

-Haftalık bayrak merasimleri ve törenler sembolik olarak ve sosyal mesafe korunarak sembolik sayıda öğrenci ile yapılmalıdır.

-Öğrencilerin derslik dışı temas edecekleri yüzeyler dezenfektanla her ders saati süresince dezenfekte edilmelidir.

-Okulun merdivenleri mümkün ise sadece çıkış ve sadece iniş merdivenleri olarak düzenlenerek temas azaltılmalı ve tırabzanlara zorunlu olmadıkça dokunulmamalıdır. -Okul girişlerinde ve her katta uygun noktalarda ve uygun sayıda el dezenfektanları bulundurulmalıdır. Bireysel eşya kullanımına özen gösterilmesi sağlanmalıdır.

-Okul servis iniş, biniş ve oturma düzeni pandemi senaryosuna göre düzenlenmelidir. -Pandemi döneminde okula ziyaretçi kabul edilmemeli, katlara ve idarecilerin ofislerine ziyaretçi alınmamalı; zorunlu hallerde misafir kabul odası kullanılmalıdır. -Misafir kabul odası okul girişinde ve iyi havalandırılmış (sürekli havalandırılan) odalar olmalıdır.

-Misafirler için kullanılan geçiş kartları, yeni ziyaretçiye verilmeden önce dezenfekte edilmeli ya da tek kullanımlık kartlara geçilmelidir.

-Teneffüslerde nöbetçi öğretmen sayıları arttırılarak mümkün olduğunca fiziksel aktiviteler kısıtlanmalı ve maske takılması, hijyen şartları ile sosyal/fiziki mesafenin korunması kuralları yerine getirilmelidir.

-Her gün en az bir kere hijyen ve sosyal mesafe koruma eğitimi verilmelidir.

-Teneffüs saatleri kademeli olmalıdır. Öğrenci ve personelin servisler ile okul girişlerinde ateşi ölçülmeli, raporlanmalı ve el dezenfektanı kullanılarak okula giriş yapılmalıdır.

-Ders saati azaltılarak ve/veya tam gün eğitim-öğretim yapan okullarda ikili eğitim-öğretim yapılarak sınıf düzeni pandemi senaryolarına uygun olarak düzenlenmelidir. -Pandemi sürecinde öğrenci ve veli görüşmeleri elektronik ortamda yapılmalıdır. -Servis şoför odası var ise pandemi sürecinde kapatılmalıdır.

-İç mekanlarda halı kaplama vb. mekanlar varsa kolay temizlenebilir ve silinebilir parke/seramik vb. malzemelerle değiştirilmesi önerilir.

DERSLİKLER (SINIFLAR)

-İklim koşulları müsait ise kesinlikle pencere ve kapılar açık olarak ders yapılmalıdır. -İklim koşulları müsait olmadığı durumlarda kapılar açık olarak ders yapılmalı ve her teneffüste kapıya ek olarak pencereler de açılarak derslikler havalandırılmalıdır. -Dersliklerin hava kalitesini arttırmak için aşağıdaki sistemlerden uygun olanı seçilmelidir.

-Cihazların gürültü seviyesi 48 dBA ve altı olmalıdır.

-3.1. Dersliklerde filtreli ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları kullanılması önerilir. -3.2. Hız anahtarlı, gerekiyorsa CO2 sensörlü çift fan sistemi ile %100 taze hava ve %100 bağımsız egzoz fanı ile cebri havalandırma yapılmalıdır.

-3.3. Taze hava girişine kış için G4 Filtre, kanallı tip fan ve elektrikli ısıtıcı tavsiye edilir.

-Dersliklerde sosyal mesafe kuralına göre yeni oturma düzeni oluşturulmalıdır.

-Ders esnasında öğrenciler ve öğretmenler maskeli olmalı, öğretmenler ayrıca siperlik de takmalıdır.

-Bodrum katlarda bulunan penceresiz tüm derslikler kapatılmalı ya da gerekli şartları sağlayacak şekilde cebri havalandırma sistemi kurulmalıdır.

* * *

Makina Mühendisleri Odası 'İklimlendirme Teknik Kurulunun' bu önerilerinin teknik olanları nasıl uygulanır? Bu konuda teknik adam olmadığım için yeterli bilgiye sahip değilim.

Bu öneriler dikkate alınacak olunur ise bulaş riski büyük olasılıkla ortadan kalkar.

* * *

Çiftçiye icra uyarısı

Borçlu çiftçinin bayramı zehir oldu. Tarım Kredi Kooperatifleri 31 Temmuz'a kadar süre verdikleri üreticilere, borçlarının ödenmemesi durumunda icra işlemlerinin başlatılacağına dair mesajlar gönderdi.

Tarım Kredi Kooperatifleri avukatlarından borçlu çiftçilere uyarı mesajları gelmeye başladı. Avukatlar, bayram boyunca üreticileri arayarak, borçların ödenmemesi ya da yapılandırma başvurularının imzalanmaması durumunda 31 Temmuz günü icra işlemlerinin başlatılacağını belirttiler.

Üreticilere giden mesajlarda şu ifadeler yer aldı: 'Kredi borcunuzu 31.07.2021 tarihine kadar ödememeniz halinde hakkınızda icra takibatı başlatılacaktır.'

Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlu olan çiftçiler, 14 Temmuz'da Ankara'da Tarım Bakan Yardımcısı Fatih Metin'le görüşmüşlerdi. Çiftçiler, Fatih Metin'in kendilerine haciz uygulanmayacağı konusunda söz verdiğini duyurdular.

'AVUKAT PARALARI DA ÜSTÜMÜZE KALDI'

Çiftçi Platformu Başkanı Ömer Sarı, tarım bakan yardımcısıyla yaptıkları görüşmede kendilerine söz verildiğini hatırlatarak, avukatların borçlu üreticileri sürekli arayarak tehdit edildiklerini belirtti.

Sarı, 'Tarlalarımız ellerimizden alınırken devlet seyirci mi kalacak. Çiftçi birbirine düşman oldu, kefiller kapımıza dayandı. Gün yaklaştıkça insanların canı acımaya başladı. Uykumuz kaçıyor, kavgalar başladı' dedi.

Çiftçiler Tarım kredi tarafından önerilen yapılandırmanın çiftçiye yarar sağlamadığını 20 binleri geçen avukat paralarının da üstlerine kaldığını söylüyorlar.

BAKANLIK 'YAPILANDIRILACAK' KOOPERATİF 'YOK' DİYOR

Vekillerle görüştüklerinde, 'tekrar yapılandırılacak, sabredin' diyorlarmış. Bakanlık yetkilileri ise, 'yeniden yapılandırılacak, icra yok' demiş. Tarım Kredi Kooperatifinden yetkililerle görüştüklerinde bakanlık yetkililerinin kendilerine söylediklerini hatırlattıklarında ise 'bize verilen talimat yok' diyorlarmış.

'Şaşırdık kaldık' diyen çiftçiler, üreticinin borç içinde olduğunu, kefillerle karşı karşıya geldiklerini de söylüyorlar.

'20 yıldır böyle bir şeyle karşılaşmadık. Herkes korkuyor. Hayvanlarını, arsalarını satmaya başladı insanlar. Satarsak yarın ne yiyeceğiz, çoluk çocuk ne yapacak. İŞKUR'un kapısında mı bekleyeceğiz' diyerek bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle zarar ettiklerini de dile getiriyorlar.

Kullandırılan kredi miktarında da son 3 yılda tarımsal enflasyon ve girdi maliyetlerindeki artışa rağmen yükseliş sağlanamamış. 2018'de çiftçi ortaklara 8 milyar 26 milyon lira kredi kullandırılırken, bu kredi miktarı 2019 yılında 8 milyar 222 milyon lira, 2020'de ise 8 miyar 260 milyon lira olarak gerçekleşmiş. 3 yılda kullandırılan kredi miktarında 234 milyon lira gibi çok düşük bir artış yaşanmış.

* * *

'Kimileri yapılandırılacak' kimileri ise 'yok öyle bir şey' diyorsa bu konuda Tarım Bakanlığı yetkilileri çıkıp çitçileri bilgilendirmeli.

Üretici 'yapılandırma' bekliyor.

Yaşanan kuraklık nedeniyle bu yıl bekledikleri mahsulü de alamadılar.

Ürettikleri mahsulün bir kısmını tohumluk olarak ayıracak.

Kalanını da satarak borçlarını ödeyecek.

Gelecek yazı bekleyecek para kazanmak için.

O da bu yılki gibi kuraklık yaşanmazsa.

Çiftçilerin bu sesini birileri duyuyorsa cevap vermeli.

'Yapılandırma' müjdesini bekliyorlar.

* * *

TREN YOLCULUĞU

Doğarken bindiğimiz trende anne ve babamızla tanıştık. O zamanlar onların hep bizimle seyahat edeceklerini sanıyorduk.

Oysa istasyonun birinde onlar trenden ineceklerdi ve bizi yolculuğumuzda yalnız bırakacaklardı.

Zamanla trene başkaları da bindi ve bizim için önemliydiler. Kardeşlerimiz, arkadaşlar, çocuklarımız, hatta hayatımızın aşkı...

Birçoğu inmiştir arkalarında üstelik de kalıcı bir boşluk bırakarak.

Kimisinin de eksikliği o kadar fark edilmez olmuştur ki, yerlerinin boşluğunu bile fark edememişizdir.

Bu tren yolculuğu neşe, keder, hayaller, beklentiler, merhabalar, Allahaısmarladıklar ve vedalarla doludur.

Burada başarı, tüm yolcularla iyi ilişkilerde olmaktır. Bunun için de elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız.

Ancak, hepimizin karşı karşıya olduğu bir muamma var:

Hiçbirimiz hangi istasyonda ineceğimizi bilmiyoruz.

İşte bunun içindir ki,

En iyi şekilde yaşamalı, en iyi şekilde sevmeli, affetmeli, olduğumuzun en iyisini yansıtmalıyız.

Burası çok önemli çünkü trenden inip de yerlerimizi boş bırakacağımızda yaşam treninde yolculuğa devam edeceklerde güzel anılar bırakmalıyız.

Öyleyse yaşam treninde size iyi yolculuklar diliyorum.

Çok sevgi verin, başarı biçin!

Son olarak da, trenimde yolcu olduğunuz için her birinize teşekkür ederim.

Ha, unutmadan!

Şahsen trenden bu yakınlarda inmeye hiç niyetim yok!

Yine de, ola ki indim, sizinle seyahat bir zevkti!

İyi ki binmişsiniz!

(alıntı)

* * * *