Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i ziyaret ettiği haberindeki iki belediye başkanının yan yana olduğu fotoğrafı kopyalayan birisi, whatsApp üzerinden 'Büyükerşen ile Ataç baş başa ne konuştular? Yılmaz Hoca Büyükşehir Belediyesini Ahmet Ataç'a mı bırakacak?' diye yazarak tanıdıklarına göndermiş.
Bir arkadaşıma da gelen mesajı o da bana göndermiş ve altına da şu notu yazmış:
'Sadi Yılmaz Hoca ile Ahmet Ataç baş başa görüşmüşler. Ne konuştukları hakkında bilgin var mı?'.
* * *
Önceki gün Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, belediye başkan yardımcılarıyla birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e 'teşekkür' ziyareti yapmıştı.
Teşekkürün nedeni ise geçtiğimiz hafta yapılan Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında Tepebaşı ilçesinin '1/5.00 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı'nın geçmesi.
Başkan Ataç, Yılmaz Büyükerşen'e Revizyon Nazım İmar Planı'nda emeği geçenlere teşekkür etmiş.
* * *
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Genel Sekreter Ayşe Ünlüce ile birlikte ziyarete gelen Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Başkan yardımcıları Erdoğan Aydoğmuş, Bülent Rıfkı Ustaoğlu, Fikriye Güven Zaptiye, Nuray Çayır, Suat Yalnızoğlu ve Seyit Yıldızhan'ı makamında konuk etmişti.
Yılmaz Büyükerşen, ziyaretle ilgili şunları söyledi:
'İlimizin daha önceden var olan fakat günümüzün ihtiyaçlarına cevap vermemesi nedeniyle revize edilmesi gereken 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarını; Tepebaşı, Odunpazarı ve Büyükşehir belediyelerimizin ilgili birimlerinin ortak çalışması ile yeniledik. Yaptığımız bu çalışmayı başka özel bir kuruma yaptırmış olsaydık, belediyelerimize bunun milyonlarca maliyeti olacaktı. Bu kapsamda yapılan çalışma ile kısıtlı olan bütçemizde de tasarruf etmiş olduk. 2002 yılında onaylanan ve yürürlükte bulunan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nın gelişen ve büyüyen kent karşısında yetersiz kalması, uygulamada yaşanan problemler, mevzuatta yapılan değişiklikler, mevcut plan kararlarının üst ölçekli plan kararlarına uygun hale getirilmesi, mevcutta yerel koordinat sisteminde bulunan planların ulusal koordinat sistemine entegre edilmesi amaçları ile hazırlanan 1/5.000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı, kentimizin gelecekteki şehirleşme sürecine yön verecek, imar konusunda yaşanan sıkıntıları büyük oranda giderecek ve ilçe belediyelerimiz ile eşgüdüm halinde hazırlanan, detaylı bir çalışmanın ürünüdür. 1/5.000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı'nın kentimize hayırlı olmasını dilerim.'
Misafirperverliği için Büyükerşen'e teşekkür eden Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtmiş.
* * *
Bu 'teşekkür amacı' ile yapılan ziyaret çarptırılarak, 'Yılmaz Büyükerşen ile Ahmet Ataç baş başa ne görüştü? Yılmaz Hoca Büyükşehir Belediyesini Ahmet Ataç'a mı bırakmayı düşünüyor?' diye notuyla servis edilmesinin amacının ne olduğunu anlamış değilim.
* * *

'Son 6 yılda ücretliler yüzde 30 fakirleşti'
Gallup'un araştırmasına göre Türkiye'de çalışanların stresi rekor seviyede, iki çalışandan biri gün içinde öfke ve endişe yaşıyor.
Gallup, dünyanın her bölgesinden 96 ülkeyi kapsayan ve işyerlerinde çalışanların durumunu ölçtüğü raporunu açıkladı.
Rapora göre dünyada çalışanların stres düzeyi tüm zamanların en yüksek seviyesine, yüzde 44'e yükseldi. Türkiye'ye bakıldığındaysa, çalışanların yüzde 66'sı gün içinde yoğun bir stres altında olduğunu belirtti.
Türkiye ilk sırada
Türkiye'de üç çalışandan ikisi ağır stres altında olduğunu söylerken bu oranla dünyada ilk sırada yer aldı. Türkiye'yi yüzde 65'le Lübnan izledi. Araştırma, çalışanların endişe seviyesini de ölçüyor. Türkiye'de çalışanların yüzde 43'ü her gün derin bir endişe içinde olduğunu söyledi. Bu oran geçen yıla göre üç puan arttı.
Türkiye'deki ekonomik kriz ve her geçen gün fakirleşen beyaz yakalıların öfke düzeyindeki artış, global araştırmanın sonuçlarına da yansıdı. Araştırmaya göre Türkiye'de çalışanların yüzde 46'sı gün içinde öfke yaşadığını belirtti. Bu oran global ortalama olan yüzde 21'in iki katından fazla.
Çalışanların yüzde 40'ı mutsuz
Araştırmaya göre gün içinde derin mutsuzluk yaşayan Türk işgücündeki artış oranıysa yüzde 5. Türkiye'de çalışanların yüzde 40'ı gün içinde mutsuz olduğunu belirtti. Bu oran yüzde 23 olan global ortalamanın çok üzerinde. Dünyada çalışanların yüzde 11'i gün içinde saygı görmediklerini düşünüyor, Türkiye'de bu oran da iki katı: yüzde 21.
Ücretliler ülke gelirinden yüzde 33
pay alırken, bu pay yüzde 24'e düştü
Yukarıdaki bu araştırmayı köşeme taşırken İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu'nun TBMM'de düzenlediği basın toplantısındaki konuşması da dikkatimi çekti.
Kabukçuoğlu'nun basın toplantısında söyledikleri de dikkat çekici. Ücretlilerin son 6 yılda yüzde 30 fakirleştiğini söylemiş.
Geçtiğimiz pazar günü 'babalar' günüydü.
Her yıl çocukları babalarına imkanları ölçüsünde hediyeler alırdı.
Daha çok samimi olduğum arkadaşlarıma, 'babalar gününde çocuklardan hediye aldın mı?' diye sordum.
10 arkadaşımdan sadece birisinin kızı babasına hediye almış.
Hediye almayan arkadaşlardan ikisi, 'Çocuklara zaten doğru dürüst harçlık veremiyorum. Çünkü aldığım maaşla ancak evin ihtiyaçlarını karşılayabiliyorum. O nedenle çocuklara babalar günü için hediye almamalarını, hediye alacağınız parayla kendi ihtiyaçlarınızı karşılayın diyerek özellikle tembih ettim. Onlarda benim isteğim üzerine hediye almadılar' dediler.
Pandemi döneminde bile çocuklar çarşı-pazar kapalı olmasına rağmen hediyelerini internetten alıp babalar gününde kendilerini yetiştirdikleri için teşekkür etmişlerdi.
Bugün ise babalar çocuklarına kısıtlı miktarda harçlık verdiklerinden hediye almamalarını istemişler.
Gelelim İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu'nun TBMM 'de düzenlediği basın toplantısına.
'20 yıl önceki babalık mı kolay, şimdiki babalık mı kolay?' diye soran Kabukcuoğlu, 2002'den 2019'a kadar gıdada 6 kat, giyimde 6,4 kat, izafi kirada 7,8 kat artış yaşandığını, asgari ücretin ise dolar bazında 1,6 kat arttığını belirtmiş.
Türkiye'de aylık maaş alanların yüzde 60 kadarını asgari ücretlilerin oluşturduğunu, ücretliler 2016 yılında ülke gelirinden yüzde 33 pay alırken, bu pay 2022 yılında yüzde 24'e düşmüş olduğuna dikkat çekmiş. Yani ücretlilerin son 6 yılda yüzde 30 fakirleştiğine vurgu yapmış.
DOĞURGANLIK HIZI 2,38'DEN 1,7'YE DÜŞTÜ
Kabukcuoğlu, yoksulluğun her şeyi etkilediğini ve bugün baba olmanın çok meşakkatli hale geldiğini belirterek, '2002'de ülkemizde doğurganlık hızı 2,38 iken 2021'de 1,7'ye düşmüştür. Bu gidişle bırakın babaların ailelerini geçindirmesini, Türkiye baba bulamayacaktır. Hükümet çocuklarımızı nasipsiz bir hale getirmiştir' demiş.
Doğru. Son yıllarda yaşanan ekonomik kriz, çalışanların milli gelirden aldıkları payın gerilemesi, aldıkları maaşlarla geçinmenin zorlaşması nedeniyle bir veya ikiden fazla çocuk sahibi olmaktan, çünkü onların geleceklerini garantiye alamamaktan korkuyorlar.
* * *

İSTİFA MI ETTİ GÖREVDEN Mİ ALINDI?
Emine Edizgil'in İYİ Parti İl Başkanlığına atandığının haberini aldığım gece İYİ Partili dostlarıma teyit ettirmek için telefon ettim.
Onlarda haberin doğru olduğunu, İl Başkanı Eren Ekmen'in Çarşamba gününe kadar görevde olacağını söylediler.
Sonrasında Emine Edizgil'e telefon ederek, il başkanlığına atanması bilgisini doğrulattım. Emine Edizgil'de çarşamba günü göreve başlayacağını söyledi.
Pazar ve pazartesi günü İYİ Parti İl Başkanlığı görevinde olan Eren Ekmen'den il başkanlığından istifa ettiği şeklinde açıklama gelmedi.
Zaten il yönetiminden 23 kişinin istifa etmesiyle il yönetiminin düştüğü iddiaları dolaşıyordu.
İstifalardan sonra Eren Ekmen'e telefon ederek, istifaların doğru olup olmadığını sormuştum.
'Evet doğru. İstifa edenlerin yerine yedekleri davet ettik. Bir sıkıntı yok. Görevimize devam ediyoruz' demişti.
Milletvekili aday adayı olacağını ve il başkanlığından istifa edeceğinden bahsetmedi.
Emine Edizgil'in il başkanlığına atandığının haberi duyulunca Genel Başkan Meral Akşener ile birlikte çektirdiği fotoğrafı da basına servis ederek, 'Milletvekili aday adayı olacağından il başkanlığından istifa ettim' diyor.
Daha seçimlere yaklaşık bir yıl var.
Durup dururken neden istifa etti?
* * *
Bunun gerekçesini araştırırken İYİ Partili dostlar, 'Eren Bey görevden alınacağını öğrendiği gün istifa etmiş. İstifa öncesi Emine Edizgil'e il başkanlığı teklifi yapılmış ve yeni yönetim kurulunu oluşturması talep edilmişti' dediler.
Doğrusu bana da 'istifa ettim' demesi çok inandırıcı gelmedi.
* * *

'Gönlümüz, kapımız camiamıza sonuna kadar açık'
12 Haziran Pazar günü Ankara'da yapılan olağan kongrede Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu genel başkanı seçilen Eskişehir Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ali Safa Şen,Çankaya İlçe Seçim Kurulu'ndan mazbatasını alarak göreve başlamış.
Şen, federasyon başkanlığına 4 yıl önce yapılan seçimlerde de aday olmuş, Eskişehirli delegelerin Eskişehirli adaya değil de rakibine oy verdikleri için çok az oyla seçilememişti.
Bu kez yarışa erken başlayan ve kendisine 4 yıl önce oy vermeyen illerdeki odaları ziyaret ederek gönüllerine girmeyi başarmıştı.
4 yıl önceki mağlubiyetten ders çıkararak yeni dönem çalışmasını ona göre yapan Ali Safa Şen, bir önceki seçimlerde az farkla kaybettiği seçimi bu kez büyük bir fark atarak kazandı.
Eskişehir tarihinde ilk kez bir aday Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu genel başkanı seçildi. O da Ali Safa Şen'e nasip oldu.
'NE SÖZLER VERDİYSEK YERİNE GETİRECEĞİZ'
Genel Başkan Ali Safa Şen, ilk görev gününde yaptığı açıklamada şunları söylemiş:
'Uzun bir seçim süreci geçirdik ve esnaf camiamızın büyük oranda tercihiyle bu noktaya geldik. Bu süreçte yanımızda olan, destek veren, iyi niyetleriyle, samimiyetlerini gösteren camiamıza birkez daha teşekkür ediyorum.
Bundan sonrası bizim için sorumluluk, duyarlılık ve hassasiyetle yürütülecek bir dönemdir. Tüm camiamızı kucaklayarak, bütünleştirerek, birleştirerek, ne sözler verdiysek, ne taahhüt ettiysek yerine getirmek için yoğun bir mesai sürecimiz başlamış bulunmaktadır.Gönlümüz, kapımız camiamıza ve tüm paydaşlarına sonuna kadar açıktır.Temennim mahcup olmamaktır. Sorumlu olduğumuz alanın tüm talep, beklenti ve sorunlarına hakimiz ve bundan sonrası için bize düşen bir durum var yalnızca çalışmak.Ekip arkadaşlarımla yola çıkış gayemizi gerçekleştirmek, beyanımız olan düşünce ve projelerimizi süratle hayata geçirmek çalışma sürecimizin ilk adımı olacaktır.'
* * *
Sevgili kardeşim Ali Safa Şen'i bir kez daha başarısından dolayı kutluyorum. Almış olduğu görevi de yönetimde görev alan arkadaşlarıyla birlikte layıkıyla yapacağına inanıyorum.
* * *