Geçtiğimiz hafta Türkiye'nin birçok kenti gibi Eskişehir'de Avrupa Hareketlilik Haftasını kutladı. Büyükşehir Belediyesinin yaptığı etkinlik ve düzenlemeler hakkında bilgi veren genel sekreter Ayşe Ünlüce bisiklet ile ilgili sevindirici sözler verdi:

  • Otoparklarda bisiklet park yerleri
  • Otobüslere bisiklet taşıma aparatı
  • 50 km bisiklet yolu
  • Tematik bisiklet parkı

Bisiklet park yeri temel ihtiyacımız. Bu köşede bir çok kez yazdım, paylaştım. Çok şükür belediye farketti ihtiyacımızı da harekete geçti.

Geçen aylarda kentin bazı yerlerinde bisiklet park yerleri yapıldı. Yalnızca ön tekerleği destekleyen bu tasarımlar eksikti: Hem güvensiz, hem bisiklete zarar verebiliyor. Otoparklara bisiklet park yeri güvenlik açığını tamamlar. Dilerim bu uygulama yaygınlaştırılır, 3-5 otopark ile sınırlı kalmaz. Bir kural ile yönetmelik ile tüm otoparklarda bir, iki araba yeri bisiklet için ayrılabilir.

Yine de daha önemlisi otoparklardan bağımsız bisiklet park yerleridir. Arabaya karşı bisikletin en büyük üstünlüğü otoparka ihtiyaç duymadan gidilecek noktaya en yakın yere park edilebilmesidir. Yapımına başlanan tasarım açısından yetersiz, görünüş açısından estetik olmayan bisiklet bağlama demirleri geliştirilip, kullanışlı bir hale getirilebilir.

Otobüslere bisiklet taşıma aparatı takılması bisikletli ulaşımı desteklemek için etkili bir yöntem olabilir. Başka kentlerde örnekleri var, yıllardır uygulanıyor. Özellikle kentin yüksek kesimlerindeki rampalarda ve uzak mesafelerde yeterli gücü olmayan bisikletliler için güven verir.

50 km bisiklet yolu Eskişehir'in ulaşım sorununu çözer. Yeter ki kağıt üzerinde kalmasın. Yeter ki işlevsiz bisiklet yolları yapılmasın. Geçtiğimiz yıla kadar, eski yönetmelik kapsamında kabul gören ölçütlere göre Eskişehir'imiz 60 km den fazla bisiklet yolu ile Türkiye üçüncüsüydü. Ne yazık ki mevcut bisiklet yollarının birbiriyle bağlantısının olmaması, güvenlik eksikleri,bisikletin ulaşım aracı olarak kullanılmasına imkan vermemekte.

Tematik bisiklet parkı çok güzel bir fikir. Eskişehir'in güzelliğine, güzellik katar. Özellikle bisiklet yasaklı parklar için yeni bir renk olur. Kentin tüm parklarına bisikletin kullanılabileceği parkurlar eklenebilir.

Belediyeyi umut veren hedefleri için kutuluyorum. Verilen sözlerin, etkinliklerin bir hafta ile sınırlı kalmamasını, unutulmamasını diliyorum.

------------------------------------------

BİSİKLOPEDİ

SELE ACISI

Sele acısı bisiklete başlayanların ilk şikayetlerindendir. Akla gelen ilk çözüm pedli taytlar ve şortlardır. Pedli giysiler sele acısı sorununu büyük ölçüde çözer. Bununla birlikte bir takım yeni rahatsızlıkları da beraberinde getirirler. Alışmak pek kolay değildir pedli giysilere. Bisiklet üzerinde sundukları konfor, günlük yaşam için geçerli olmaz.

Pedli giysilerin yaşatacağı en kötü sonuç terleme nedeniyle ıslanmaları ve pişiğe neden olmalarıdır. Nitelikli bir pedli ürün seçimi bu sorunu en aza indirilebilir.

Sele acısının kesin çözümü doğru sele seçimi olur.

------------------------------------------

İPUCU

Zincirden gelen metalik ses, gıcırtı zincirin yağsız olduğunun habercisidir.