Ülkemiz ve dünyamız koronavirüs tehdidi altında çok zor günler geçirmekte ve virüse karşı canla başla büyük bir mücadele verilmektedir. Bilanço artmakta her geçen gün önümüze gelen rakamlar bir gün öncesinden çok daha fazla ve ciddi bir şekil almaktadır. Küresel salgın hemen hemen hepimize bir şekilde ulaşacak gibi duruyor.
Üzüntümüz büyük ama bu mücadeleyi hep beraber başarmak zorundayız. Herkesin verilen bu mücadeleyi sonuna kadar desteklemesi ve alınan tedbirlere harfiyen uyması şart. Hükümetimiz koronavirüs ile mücadelede bir takım önlem paketleri açıkladı ve pakete özellikle Eskişehir'deki iş adamları da dahil olacak şekilde iş dünyasından destek geldi. Evet alınan her tedbir bu aşamada önemli ve desteklenmeli. Ancak alınan tedbirler konusunda eksiklikler olduğunu da görüyoruz.
Neredeyse tüm bilim adamlarının virüse karşı mücadelede yapılması gerekli en önemli noktalardan bir tanesinin 'insanların birbirleri ile ilişkilerinin en aza indirilmesi, mümkün olduğu kadar evlerden çıkmadan evde kalınması, izole ortamların sağlanması' gerektiğini söylemelerine karşı ve ülkemizde de yetkililerimizin #EvdeKal ifadeleri kullanarak halkımızı buna uymaya çağırmalarına rağmen açıklanan tedbirler paketinden alınması gerekli en önemli tedbire yönelik adımlar atılmamıştır.
Ülkemizde 5 milyon 97 bin kişi tarım sektöründe, 5 milyon 561 bin kişi sanayi sektöründe, 1 milyon 550 bin kişi inşaat sektöründe, 15 milyon 872 bin kişi hizmet sektöründe istihdam edilmektedir. Ve neredeyse 28 milyon aynı biçimde çalışmaya devam etmektedir. Bu insanların neredeyse tamamı servis kullanmakta toplu taşıma araçlarına binmekte ve işyerlerinde birbirleri ile temas etmeye devam etmektedir. Ve akşam evlerine döndüklerinde sözde izole halinde yaşayan eşleri ve çocukları ile bir araya gelmektedir.
Temel insan ihtiyaçlarının tamamı bu emekçi kesim tarafından üretilirken emekçilerin hayatı riske edilmektedir. Virüsün yayılmasını önlemenin en etkin yolu #EvdeKal'mak iken, vaka sayısı her gün katlanarak artıyorken çalışma hayatına katılan milyonlarca insan işyerlerine neden gönderilmektedir? Sosyal ilişkinin en aktif olduğu, iletişimin en yüksek olduğu alanlar işyerleri değil midir? Alınan önlem paketlerinde ilk dikkate alınması gereken konunun bu olması ve bunun üzerine çözüm önerileri geliştirilmesi gerekirken bu durumun dikkate alınmaması büyük bir eksiklik değil midir?
Bu mücadeleyi kazanmak istiyorsak sadece ekonomiye ve iş adamlarına yönelik değil emek kesimi de kapsayacak tedbirler bir an önce alınmalıdır. Çalışma hayatına istihdamı koruyacak şekilde düzenleme ve destek getirilmeli gerekirse işsizlik fonu devreye sokularak tüm çalışanların en az 14 gün insanlar arası iletişimi kesilecek şekilde evlerinde kalmayı sağlayacak kararlar acilen alınmalıdır. Saatlerin bile önem arz ettiği bu ortamda yarının çok geç olmaması gerekmektedir.