Geçen sezon dönemin başkanı Halil Ünal, takım kümede kalıp ligi noktaladıktan sonra Genel Kurul kararı almıştı. Ne olduğunu anlayamadan aynı Halil Ünal 2-3 kez ertelenen seçim sonrası yeniden Es Es'in başkanı oldu.
Neden bıraktı, neden tekrar geri geldi?
Camianın yarısı anlayamamıştı…
5'inci kez Es Es'in başına geldikten sonra teknik direktör arayışları başladı. Yılmaz Vural, Bülent Uygun hatta arefe günü tesislere kadar gelip pazarlık masasından kalkan Ümit Özat… A, B ve C planları.
3'ü de olmamıştı!
Halil Ünal'ın o günlerde gergin olduğu her halinden belliydi. Ünal'ın yönetiminde yer alan Emirdağlı yöneticiler Fuat Çapa fikrini ortaya attı. En nihayetinde bu fikir hayata geçti.
Çapa için imza töreni düzenlendi. Ancak töreni televizyondan izleyenler Gürdal Abacı'nın yeni teknik direktör olduğunu sanmış olabilirdi. Çünkü Çapa masanın en ucundaydı. Hatta ayağının biri masanın dışındaydı. Ünal'ın yanında Abacı vardı. Neden öyleydi?
Fuat Çapa'nın Es Es'in başına geçişinin kısa hikayesi bu şekildeydi.

***
Çapa ve Eskişehirspor için asıl hikaye imza attıktan sonra başladı.
İyi bir kadro kurulacaktı, zaten taraftar desteği vardı ve bu takım şampiyonluğa oynayacaktı.
Planlar harikaydı, herşey iyi gidiyordu.
İmzalar atılıyor, takım hazırlık maçlarında olumlu sinyaller veriyordu.
Ancak kimse tahmin edemezdi bu hikayenin kısa bir süre sonra dram filmine dönüşeceğini.
Hayatta kalma savaşı veren köklü bir kulübün, bir sezonda türlü olumsuz durumlara maruz kalıp nasıl ayakta kalabileceği sınanıyordu sanki.
Sanki direnişin filmi çekiliyordu.

***
31 Ağustos 2018 gecesi yaşanan transfer tahtası hüsranı camiada derin yaralar açtı. Herkesin gardı düştü ama savaşı bırakan olmadı.
Sezon başı 'İşi zor' dediğimiz Fuat Çapa'nın işi artık epey zordu…
Ağustos başında şampiyonluk için işinin zor olduğunu düşünürken, Ağustos sonunda ligde kalmak adına işinin çok çok zor olduğu kanısındayık. Yani herşey tepetaklak olmuştu.
Yeni transferlere lisans çıkmayınca, eldeki mevcut futbolcular ve altyapıdan takviyelerle kadro oluşturuldu.
Takımın en deneyimlisi bir önceki sezon forma giymeye başlayan 24 yaşındaki Semih Güler'di. En genç ise 15 yaşındaki U-16 Takımı kaptanı Metehan Altunbaş'tı.
***
Çapa ve kurmayları deneyim eksikliği olan takıma belli bir oyun zihniyeti oturtmak için çabalıyordu.
Üst üste hatalar yapıyordu. İnadından vazgeçmeme konusunda çok diretiyordu. Kaybeden takımı zaman zaman basın toplantılarında 'Elimizdeki malzeme bu kadar' tarzındaki açıklamalarıyla rencide ediyordu. Bunların belki farkında değildi…
Zaman ilerliyordu.
İlk devrenin ortalarında ne oynadığı daha net anlaşılan bir takım izliyorduk. Önde baskı, rakibi oynatmamaya yönelik oyun anlayışı iç sahada puan getiriyordu. Ancak deplasmana bir çare bulunamadı.
Gençlerin de hakkını yememek gerekiyor. Benim de beklentilerimin üzerinde bir performans sergileyen genç isimler, iç sahada sadece Hatayspor'a kaybetmişti.

***
Resmen görevde olan ancak fiilen düşen Halil Ünal'ın pasivize olduğu Eskişehirspor'da, kulübü yönetme yükünü oluşturulan İcra Kurulu sırtlamıştı. Yönetici ve taraftar temsilcilerinin oluşturduğu kurulda Teknik Direktör Fuat Çapa da vardı.
Kulübe maddi kaynak sağlanması için yapılan görüşmelere katılıyor, bu konuda açıklamalar yapıyordu. Teknik Direktörlük vasfından uzaklaşıyordu belki ama 'Herşeyi Eskişehirspor için yapıyorum' diyordu.
Kulüpte futbolcunun önüne koyacak yemeğin dahi kalmadığı günler yaşandı. Takımın deplasmana hangi parayla nasıl gideceği kara kara düşünüldü. Futbolculara asgari ücret verildi, personel çoğu zaman avcunu yaladı…
Fuat hocanın bu dönemlerde birkaç kez görevi bırakmaya yeltendiği ancak bir şekilde ikna edildiği kulağımıza geldi.
Derken ocak ayı görüldü.

***
Halil Ünal bırakmış, Kaan Ay-Mustafa Topkaya yarışını kazanan Kaan Ay, Es Es'in yeni başkanı olmuştu.
Büyük uğraşlar sonunda transfer tahtası açılmıştı.
'Eskişehirspor'daki teknik direktörlük görevim şimdi başlıyor!' diyen Çapa'nın kadro harmanlaması merak ediliyordu. Denizlispor ve Karabükspor galibiyetleri sonrası bazı yöneticiler hedefi Play-Off olarak belirleyip camiadaki beklentiyi arttırmıştı.
Çok geçmeden gerçek hedefe dönmüştük.
Kümede kalma…

***
Kadro harmanlaması konusunda Fuat Çapa'nın başarılı olduğunu söylemek aşırı iyimser olur. Maalesef bazı isimleri kadrodan bir anda soyutladı. Yanlıştan dönmemekte inat etti. Hatta sezon başı takımın başına geçmesini isteyenlerden olan, ilk devrenin yöneticisi ikinci devrenin başkanı Kaan Ay dahi Çapa'nın kadro tercihlerinden şikayetçiydi.
Bu konuların tartışıldığı günlerde Fuat hoca açılışlara katılıyor, davetleri kırmayıp hem kendi gidiyor hem de bazen futbolcuları da götürüyordu. Antrenmanları aksatıyor muydu bilinmez ama eleştiri oklarını üzerine çekiyordu.

***
Altınordu ve İstanbulspor mağlubiyetleriyle küme düşme korkusunu daha yakından hisseden camia, kritik Osmanlıspor galibiyetiyle kendine geliyordu. Fuat Çapa'nın alışkanlık haline getirdiği hatalardan vazgeçtiği bu deplasman sezonun belkide kırılma anıydı. Takım 31'inci hafta Afyonspor'u yenip kümede kaldı. Kulübün her konusuna o kadar hakimdi ki yeni gelecek yönetimin en az 10 milyon TL'ye sahip olmas ı gerektiğini dahi söyleyebiliyordu...

***
Günahıyla sevabıyla, acısıyla tatlısıyla bir sezon daha sona erdi.
Yaşanan tüm bu zorluklara rağmen birkaç kez ucuna kadar gelse de görevi bırakmayıp olayı sahiplenen Fuat Çapa, büyük bir teşekkürü hak etti. Dün Mali Asbaşkan Mehmet Şimşek kendisini Belçika'ya uğurladı. Çapa'nın ardından 'Eskişehir ve Eskişehirspor'un bir değeri daha uçtu gitti. Hakkını helal et Fuat Hocam' mesajını paylaştı.

***
2018-19 sezonunu takımın başında tamamlayan Çapa, 4 sene sona ilke imza atmış oldu. 2013-14 sezonundan sonra ilk kez Eskişehirspor sezonu bir teknik adamla tamamlamış oldu.
Kulüp tarihinin son 12 sezonunda sadece 4 teknik adamın bunu başarabildiğini görünce bir 'Helal olsun!' diyor insan.