Yurt dışından gelen uçaklar Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanına mı yoksa Zafer Havalimanına mı inecek? Bu tartışma devam ederken kamuoyundangelen tepkiler üzerine AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı, Emine Nur Günay, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, AK Parti MKYK Üyesi Burhan Sakallı ve Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile görüşmüşlerdi. Bu görüşme sonrasında sorunun çözüldüğü, Hasan Polatkan Havalimanı'nın uçuşlara kapatılmayacağı duyurulmuştu.
* * *
Her ne kadar AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı'nın 'Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanımız uçakların Eskişehir'e ineceğinin müjdesini verdi' açıklamasına rağmen uçaklar zarar eden Zafer Havalimanı'nı canlandırmak amacıyla Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı yerine Zafer Havalimanına inmeye devam ediyordu.
Nabi Avcı'ya uçakların Zafer'e inmeye devam ettiği hatırlatılması üzerine, 'Gerekirse sorunu cumhurbaşkanımıza taşırım' demişti. Avcı'nın cumhurbaşkanı ile yapacağı görüşme beklenirken AK Parti MKYK Üyesi Burhan Sakallı, sosyal medya hesabında 'MKYK toplantısında Eskişehir Hasan Polatkan Havaalanı ile ilgili yaşanan son gelişmeleri Sayın Cumhurbaşkanımıza ilettim. Konu gündemimizde' paylaşımı yapmıştı.

CUMHURBAŞKANI
ERDOĞAN İLE AVCI
YÜZ YÜZE GÖRÜŞMÜŞ
Konuya ilişkin flaş gelişme yaşandı. AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı,
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Hasan Polatkan Havalimanı sorununu iletmiş. Görüşme sırasında Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'nu arayarak uçuşların kısıtlamasız devam ettirilmesi talimatı vermiş.
AK Parti Eskişehir İl Başkanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama şöyle:
'AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı 8 Nisan Cuma günü İstanbul'da Çengelköy'deki Vahdettin Köşkü yerleşkesinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kabul edildi. Kabulde Nabi Avcı, Sayın Cumhurbaşkanı'na özellikle Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanına yapılan yurtdışı uçuşlarda yaşanan sorunlar ile Eskişehir'deki bazı ilçe yolları ile ilgili olarak bilgi verdi ve toplantıdan sonra ortaya çıkan bazı bürokratik sorunları ayrıntılarıyla arz etti.

HASAN POLATKAN VE
YAPILMAYAN YOLLAR
KONUŞULDU
Görüşmede Sayın Cumhurbaşkanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu'nu telefonla arayarak Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanındaki uçuşların eskiden olduğu gibi herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmaksızın devam ettirilmesi ve başta Sarıcakaya, Alpu ve Kırka yolları olmak üzere Eskişehir ilçe yollarının da bir an önce tamamlanması için çalışmaların hızlandırılması talimatını verdi. Avcı, görüşmeden sonra Sayın Cumhurbaşkanı'na Eskişehirliler adına teşekkürlerini arz etti.'
* * *
Yurt dışından Eskişehir Hasan Polatkan Limanına direk uçuş yapan uçak şirketleri Eskişehir uçuşlarını iptal ederek Kütahya Zafer Havalimanına yapıyorlardı. Zafer Havalimanına
inen yolcuların Eskişehir'e taşınmaları için ayrıca servis konulmuştu.
Nabi Avcı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yüz yüze yaptığı görüşme sonucu sorun çözüldü açıklaması yapıldı.
Bugünden itibaren özellikle takip edeceğim.
Bakalım yurt dışından Eskişehir'e iniş yapan uçaklar eskisi gibi Hasan Polatkan Havalimanına mı iniş yapacaklar? Eskişehir'e haftada iniş yapan 12 uçağın 12'si de mi? Yoksa ikiye bölünerek 6'sı Zafer 6'sı Hasan Polatkan Havalimanına mı inecek?

AKARYAKITTAN KDV VE ÖTV ALINMASIN
Akaryakıt zammına artık vatandaş da yetişemez oldu. Vatandaş döviz bürosu panolarını takip eder gibi benzin panosunu takip ediyor. Gün geçmiyor ki zamların ardı arkası kesilsin.
Türkiye'de ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Dış bağımlılık nedeniyle akaryakıt fiyatlarında meydana gelen artışlar bezdirdi. Akaryakıt fiyatlarında meydana gelen artışlar, tüm sektörleri olumsuz etkiledi. Art arda gelen zamlar sonrası esnaf da vatandaş da çiftçi ve sanayicide perişan oldu. Yeni yılla birlikte Eşel Mobil Sisteminin kaldırılması yapılan zamların hepsinin pompaya yansımasına yol açtı.
Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın başlamasından bu yana petrol fiyatlarında yüzde 35'i aşan yükseliş izlendi. Yılbaşından bu yana petrol fiyatlarındaki prim ise yüzde 60'ı aştı.
* * *
1 Ocak'ta yapılan zamlarla birlikte benzin ve motorin ortalama 13 TL'ye LPG ise 8,76 TL'ye çıkmıştı. Aradan geçen 3 ayda benzin fiyatı 19.10 TL'ye motorin fiyatı ise 21.33 TL'ye çıktı. Geride kalmayan LPG ise 12 TL'yi zorlamaya başladı.
Öte yandan, mutfak tüpünün fiyatı da 300 lirayı geçti. Bir tüp 30 gün yetmiyor. Özellikle kalabalık aileler ayda 2 tüp kullanıyor. Ayda 600 TL mutfak ve banyoda kullandığı mutfak tüpüne veriyor.
Gelen zamlar, ulaşım hizmeti sunan esnaf, servis işletmecileri, şehirlerarası taşımacılık yapan esnafı ve çiftçileri olumsuz etkiledi. Yaşanan durum karşısında isyan eden esnaf, çiftçi akaryakıt fiyatları üzerinden alınan KDV ve ÖTV'nin kaldırılmasını istiyor.
100 liralık akaryakıtın yaklaşık 60 lirası, ÖTV ve KDV. Akaryakıt zamlarına karşı tek çözüm KDV ve ÖTV'den vazgeçmek. Akaryakıt fiyatlarından KDV ve ÖTV'den vazgeçilirse benzin ve motorin 10 TL'ye düşer.

2024 YILININ SONUNA
KADAR KDV VE ÖTV
KALDIRILMALI
Akaryakıttaki KDV ve ÖTV'nin kaldırılması için hemen hemen her kesimden gelen taleplere kulak veren İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, yük ve yolcu taşımacılığı
ile zirai makina, teçhizat ve araçlarında kullanılan akaryakıttan KDV ve
ÖTV alınmamasına ilişkin kanun teklifi vermiş.
Kabukcuoğlu, '6 Nisan 2021'de 8,14 TL olan dolar kuru 6 Nisan 2022 itibariyle 14.68 TL'dir.
Aynı dönem de 7,12 TL olan benzin ve 6,5 TL olan motorin fiyatları benzinde 19,08 TL'ye motorinde ise 22.36 TL'ye yükselmiştir. Karayolu yük ve yolcu taşımacılığında en önemli maliyet kalemlerinden biri akaryakıt fiyatlarıdır. Bu durum, sosyal yakınlaşma, işleri çözümleme de gecikme vb. olumsuz sosyoekonomik gelişmelere neden olacaktır. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın bir diğer yansıması tarımsal girdi maliyetlerindedir. Türk çiftçisi tarlasını ekemez hale gelmiştir. Ülke stratejisinde çok önemli bir yere sahip olan tarım, ülkeyi besleyemez durumdadır' demiş.
İYİ Partili Kabukcuoğlu'nun sunduğu teklifin yasalaşması halinde, akaryakıt ürünlerinin, yük ve yolcu taşıma araçları ile zirai makina, teçhizat ve araçları için kullanılan akaryakıttan 31 Aralık 2024 tarihine kadar katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi alınmayacak.
* * *
Brent petrolün varili 139 dolara kadar çıkmıştı. Daha sonra gerileyerek, 130 dolardan işlem gördü. 9 Mart Çarşamba günü brent petrolün varil fiyatı, arz endişelerinin hafiflemesiyle uluslararası piyasalarda 110,77 dolara düşmüştü. Yaklaşık petrolde 20 dolar düşüş olmasına rağmen pompa fiyatlarında bu oranda indirim söz konusu olmadı.
* * *
Sonuç olarak iktidar piyasadaki yüksek fiyatları geri çekmek için önce akaryakıttaki dünya genelinde yaşanan düşüşü pompa fiyatlarına yansıtması ve İYİ Parti Milletvekili Kabukçuoğlu'nun kanun teklifindeki önerisi de dikkate alınmalı.
Gıda ve çeşitli ürünlerde yapılan KDV indirimi çözüm olmadı. Marketlerin raflarındaki ürünler hafta bir değişiyor. 15 gün önce almış olduğum üç-dört kalemin dün tekrar gittiğim markette, elimdeki kasa fişine bakarak fiyatlarına göz attım. Hepsine de 4-5 TL zam gelmiş.
Hafta da 5 TL zam geliyorsa, bir ürün ayda 15-20 TL zamlanıyor demek.
Bu zamlara tüketici nasıl yetişsin.
Akaryakıttaki KDV ve ÖTV yüzde 1'e indirilirse nakliye masrafı düşer. Bu düşüş ürün fiyatlarına da yansır.

TÜRK KIZILAY'DAN BÜYÜKERŞEN VE ATAÇ'A DAYANIŞMA PLAKETİ
Türk Kızılay Eskişehir Şubesi Başkanı Egemen Temizsoy, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve Genel Sekreter Ayşe Ünlüce'ye ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'a, '2022 Dayanışma Yılı Plaketi' vermiş.
Türk Kızılay Eskişehir Şubesi Başkanı Egemen Temizsoy ile yönetim kurulu üyeleri Başkan Yılmaz Büyükerşen'i makamında ziyaret etmiş. Ziyarete Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce de katılmış.
Temizsoy, yaptıkları çalışmalar hakkında Büyükerşen'e bilgi vermiş: 'Kızılay olarak 2022 yılını Dayanışma Yılı olarak ilan ettik. Yapılan bütün yardımlar internet sitemizde yayınlanıyor. Kurumlara, muhtarlıklara yardım bırakmıyor, tespit ettiğimiz kişilere yardım paketlerini kendimiz ulaştırıyoruz. Bu dönem yardım toplamaktan ziyade yardım dağıtılacağı bir dönem. Ekonomik zorluklar ortada. Bu anlamda birlikte hareket etmek, dayanışma halinde olmak çok değerli. Kızılay olarak herkese eşit mesafede hizmet veriyoruz. Büyükşehir Belediyemiz ve siz değerli Hocamızdan da desteklerini ve işbirliğini bekliyoruz'.
Başkan Yılmaz Büyükerşen de Kızılay'ın önemli bir kuruluş olduğuna dikkat çekerek, Kızılay'ın çalışmalarıyla toplumdaki dayanışma ve yardım duygularını geliştirdiğini belirtti. Büyükerşen, bunu
yaparken siyaset üstü davranılıp, vatandaşın güveninin sarsılmamasına çok özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizmiş.
Özellikle ekonomik sıkıntılar, pandemi, göçmen krizi, savaş ve insani ihtiyaçlara ulaşımdaki zorlukların insanları daha fazla destek arayışına ittiğini belirten Büyükerşen, sadece kamu değil aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının da toplumsal dayanışmada önemli rolü olduğunu söylemiş.
* * *
Türk Kızılay Eskişehir Şubesi Başkanı Egemen Temizsoy ve yönetim kurulu üyeleri Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ı da ziyaret etmişler.
Ziyarette faaliyetleri hakkında Başkan Ataç'a bilgi veren Temizsoy, 'Kızılay yönetimi olarak başkanımızı ziyarette bulunduk. Geçen haftalarda yaptığımız genel kurulda yeni bir yönetim oluşturduk. Yönetimdeki arkadaşlarımızı tanıtmak amaçlı ve Türk Kızılay'ına destek amaçlı ziyarete geldik. Bu yılı Kızılay olarak '2022 Dayanışma Yılı' olarak ilan ettik. Onun için tüm kurum, kuruluş, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapmak istiyoruz' demiş.
Temizsoy, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'a da, '2022 Dayanışma Yılı Plaketi' vermiş
* * *
2022 yılının başından beri gerek Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e gerekse Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'a çeşitli kuruluşlar, kurumlar, STK'lar tarafından ödüller, yaptıkları hizmetlerden dolayı plaketler verildi.
Bunu görenler her üç başkanı da çeşitli vasililerle eleştirdiklerinden dolayı herhalde pişmanlık duyuyorlardır!