Sevgili okurlar;
Geçtiğimiz günlerin en çok kavgası yapılan konuların başında İzmir'de Beytullah'ın şubesi olan camilerimizde ezanlar yerine gayri Müslim bir devletin İslamiyet'e ters düşen bir şarkısının İslam'ın sembolü olan minarelerimizden çalınması idi. Müslümanlar haklı olarak büyük tepki gösterdiler. Müslüman Türk milletine yapılan en büyük hakaretlerden biri idi. Bununla ilgili yasalar neyi gerektiriyorsa yapılmasında çok büyük bir hayır olacaktır. Şimdilik bunu burada noktalayalım ve esas söylemek istediğimiz konuya gelelim.
Nasrettin Hoca merhumun ibretlik bir hikayesiyle başlayalım. Hocanın evine hırsız girmiş toplanmışlar Hocanın başına herkes bir şeyler söylüyor; kimi kapıyı kilitleseydin, kimi camları açmasaydın gibi bir çok şey söylerler. Hoca sağa bakar sola bakar 'Durun ey cemaat eve giren hırsızın hiç mi suçu yok' der. Şimdi burada bu çirkinliği yapan kişilerde ziyade asırlardır minarelerimizden ezan seslerini her müezzin kendine verilen ses kısmetiyle okuyarak Müslümanları camiye davet ederken ne oldu da hepsini susturup sesi güzel diye birkaç kişiye mahkum ettiniz.
Hangi mahallenin müezzini ezan okursa o mahalledeki kişiler bunun kendi mahalle camisinden geldiğini bilir ve abdestini alarak camiye yetişmeye çalışırdı. İşte devletin ful maaşını verdiği bu müezzin arkadaşlarımız neredeyse ezan okumayı unuttular. Hatta geçtiğimiz günlerde yine yazmıştım serbest olduğu dönemlerde bile 3 gün imam 3 gün müezzin camiye nöbetleşe gelmeye başladılar. Siz hiçbir okulda veya karakolda veya maliyede veya başka bir devlet kapısında bir memurun yerine hiç bir mazereti olmadan başka bir memurun görev yaptığına şahit oldunuz mu?
Bu müezzin arkadaşımızı sınava alıp bu göreve layık diye atamasını yapmışsınız. Daha sonra da bu iyi okuyamıyor diye onun sesini kesmişsiniz, hatta ezanı bile unutturmuşunuz. Biz çocukluğumuzdan beri özellikle sabahları ezanın birini kaçırsa bile komşu mahalleden gelen ezan sesini dinlerdik her taraf adeta bayram sabahı gibi olurdu. Ezanların merkezi olma konusunda en yakın şahit olanlardan biriyim ama hiçbir zaman gönlüm razı olmadı. Türkiye'nin birçok ilinde de bu uygulanmadı. Vatandaşın büyük bir çoğunluğunun dileklerinin bu yönde olduğuna halkın içinde bir kişi olarak da inanıyorum.
Merkezi ezan da ısrar ettik de ne oldu? Asırlardır gelenek olan herkes kendi camisinden okumalı sistemine dönülmesinde fayda var diye düşünüyorum. Şimdi ki yönetimi de suçlamıyorum çünkü geldiklerinde bu sistemi kucaklarında buldular ama hatayı telafi etmek de onların görevidir.
NOT: 65 yaş üstü kardeşlerimiz eğer devletimiz müsaade etmiyorsa cumaya gitmeleri gerekmez fetva bu yönde.