Sevgili Okurlar:

Din ve dünya işlerini yürüten, yöneten, tanzim edip idare eden kuvvet ve kudret sahibi olan Yüce Allah'tır.

Öncelikle dua nedir? Bunu araştırdım. Dua içten gelen duygularla din ve dünya işlerinin huzur ve düzeni için Müslümanların istek ve arzularını Yüce Allah'a arz etmesidir. Bunu bir ayet ile daha iyi anlayalım. Yunus suresi 106'ncı ayet 'Allah'ı bırakıp da sana ne fayda, ne de zarar vermeyecek şeylere dua edip yalvarma. Eğer bunu yaparsan o zaman sen muhakkak zalimlerden olursun.'

Burada açıkça beyan edildiği gibi yüce Yaradan'dan başka birine yalvarıp, dua etmek dinen caiz değildir. Bazılarını görüyoruz, türbe ve yatırlara giderek ondan şefaat bekliyorlar ve dua ederken ya filanca benim duamı kabul et diye oradaki yatan zattan medet umuyoruz. Kuranın Bakara Suresinde: 'Onun izni olmadan kim şefaat edebilir' diye şefaatinde ancak Allah izni ile olacağını ayan beyan belirtmektedir. O halde bizim yöneleceğimiz tek varlık Yüce Allah'tır. Peki, dua ne zaman ve nerede yapılır? Dua özel bir ibadettir. Kul özel ibadet olan duayı her zaman ve her yerde kayıtsız şartsız yapabilir. Yeter ki içten gelsin ve samimi olsun. Çünkü Dua:

Dua: Mahza ibadettir hem de ibadetlerin en güzelidir.

Dua: İbadetin özü, kulluğun iç yüzüdür.

Dua: Mümin silahı, kendini koruyacağı sığınağıdır.

Dua: Kader oklarına engel olacak bir kalkandır.

Dua: Gelecek kaza ve belalara manevi paratonerdir.

Dua: Kulu rabbine onun rahmetine kavuşturur.

Dua: Abdestli, abdestsiz, otururken, yatarken, yürürken, çalışırken, temiz olan her yerde ve her zaman dilendiği kadar yapılabilir. Allah Teala kulunun, duasını yalvarıp, yakarmasını Ah-ı eninle ağlayıp niyaz etmesini sever.

Duanın kabulü için şu şartlara uymak gerekir:

1-Duanın ihlasla yapılması

2-Duanın kabul olacağına inanarak yapılması.

3-Duanın sünnete uygun olması.

4-Duanın içten gelen istek ve sevgi ile yapılması.

5-Duanın istekli, ısrarlı, azimli ve kararlı olması.

Bu 5 şarta uyarak yapılan dualar mutlak surette Allah katında makbul olur. Dualarımızı yalnızca Yüce Allah'a yapalım. Dualarımız makbul olsun.