Dünyada ve ülkemizde hızla artan nüfusun sağlıklı bir şekilde beslenebilmesinde bu güne göre çok daha fazla yer alması gereken gıdalar arasında bulunan Yemeklik Tane Baklagillerin önemini vurgulamak, sağlıklı yaşamaya ciddi katkılar yapabilen bu gıdaların beslenme alışkanlıkları arasına yerleşmesini sağlamak amacıyla Dünya Gıda Tarım Teşkilatı 2016 yılını Baklagil Yılı olarak ilan etmişti. Bu konuda sanırım Türkiye'de yapılan ilk etkinlik Eskişehir'de yapılan bir panel oldu. İlimizde yemeklik baklagil üretiminin durumu ve sorunları Eskişehir Ticaret Borsası tarafından 2 Şubat 2016 tarihinde organize edilen bu panelde tartışıldı.
Eşim Prof. Dr. Gülcan Kınacı ile birlikte her yıl tarım ve/veya çevre ile ilgili önemli gördüğümüz bir konuyu belirleyip, bir ilköğretim okulunda resim, şiir, öykü ve bilgi yarışması organize etmekteyiz. Bu yıl seçtiğimiz konu 'Baklagil Sağlıktır' oldu. Eskişehir Ticaret Borsası Orta Okulunda yapılan resim ve öykü yarışmasına öğrencilerin katılımı yüksek oldu. Birbirinden güzel resimler, ilginç öyküler ve dörder öğrenciden oluşan İki takım arasında yapılan bilgi yarışmasının çekişmeli geçmesi, öğrencilerin iyi hazırlanmış olduğunu, bir diğer deyişle öğretmenlerin onları iyi hazırlamış, yönlendirmiş olduğunu gösterdi. Yöneticilerin hassasiyet ve ilgisi sayesinde etkinlik aksaksız ve düzenle yürütüldü.
Genç beyinlere baklagillerin ve baklagiller üzerinden tarımın önemi konusunda bir ışık yakıldığını görmek hepimizi mutlu etti. Baklagiller konusuna duyarlı olan ve bu konuda farkındalık oluşturmak isteyen Eskişehir Ticaret Borsası, Tepebaşı Ziraat Odası, Zeydanlar Toptan Gıda, Tosan Gıda, ES-PA Gıda, Katar Tarım Ürünleri, Cenani Usta Kırtasiye ve İş Bankası Osmangazi Üniversitesi Şubesi etkinliğe sponsor oldular.
Dünyanın ve ülkemizin nüfusu artarken, üretim yapılabilir topraklar ve üretim için kullanılan tatlı su miktarı artmamaktadır. Bunun anlamı kişi başına üretim yapılabilir toprak genişliği ve tatlı su miktarı azalmaktadır. Öyleyse kişi başına küçülen toprak ve azalan su dan bugüne göre daha yüksek fayda sağlamalı, daha yüksek verim elde etmeli ve bunları sağlıklı bir yaşam için kabul edilen kalite standartlarında yapmalıyız. Yakın geleceğin en büyük sorunlarından biri olan gıda ve su konusundaki dar boğazları ancak çok iyi donanımlı, becerikli, işini isteyerek, severek yapacak tarımcılarla aşabiliriz. Her yıl tertiplediğimiz bu etkinlikler tarıma küçük yaştan itibaren ilgi duyulmasına, sevilmesine, öneminin kavranmasına önemli katkı yapmaktadır. Bu ilgiyi güçlendirmek sadece tarımcıların değil bütün eğitim camiasının görevi olmalıdır. Branşı ne olursa olsun, her birey sağlıklı yaşam sürmenin kendisi için ne büyük bir nimet olduğunu unutmamalıdır.

*

TARIMA HİZMET: DURMAZ
Telefonda tanışmıştık rahmetli Yaşar Durmaz'la. Emekli olduktan kısa bir süre sonrasıydı. Anadolu Gazetesi ve ES TV'de bir koordinasyon görevi aldığını, gazete ve televizyon olarak tarıma eğilmek istediklerini ve bu konuda yardımımı istediklerini söyledi ve bir görüşme talep etti. Görüşmede tarım ve çevre konusunda kendi seçtiğim konularda köşe yazısı yazmayı ve onun sunacağı bana uygun olan televizyon programlarına katılmam konusunda anlaştık. Onun bu teklifi ile başladığım köşe yazılarımda tarım ve çevre konularında uyarıcı, bilgi verici, teknik konuları işleme ve bu yolla meslektaşlarıma, üreticilere, öğrencilere ve tüketicilere fayda sağlamaya çalışmaktayım. Topluma bu yolla sağlayabildiğim her faydanın bir kısmı onun payına düşmektedir. Neden olduğunu kendisinin de bilmediği bir tarım sevgisi olduğunu söylerdi. Bir süre ara verdiği televizyon programlarına yeniden başlayacağında hemen arayıp talepte bulunmuş, önemli gördüğüm tarım konularında program yapmak istediğini söylemişti. Tarıma olan ilgisini her zaman şükranla yad edeceğim Yaşar Durmaz, Yüce Allahın Rahmeti üzerine olsun.