Buğday başta olmak üzere gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle 3 liradan satılan ekmeğin 4 liradan satılması için fırıncılar Ticaret Odası'na başvurusunu yaptı.
Eskişehir İç Anadolu Fırın İşverenleri Sendikası ekmeğe yeni zam talebinde bulundu.
Bir yıl içinde gübre fiyatları beş kat, mazot ise 6 kat arttı. Bu durum da başta buğday olmak üzere pek çok gıda maddesinde artışlara neden oluyor. Bunun son örneği ekmek fiyatlarına gelen zam oldu. Eskişehir de 3 liradan satılan ekmeğin fiyatı 4 liraya yükselecek.
Nisan ayı başında yapılan elektrik ve doğalgaz zamları sonrası maliyetlerin arttığını söyleyen Ekmek Üreticileri, 3 TL'den sattıkları ekmeğin maliyetini kurtarmadığını söylüyorlar.
* * *
Rusya-Ukrayna savaşı sonrası buğday tedariki zora girince birçok ülke gözünü Hindistan'a çevirmişti. Ancak Türkiye'nin söz konusu ülkelerde yaşanan durumlardan etkilenmeyeceği, Türkiye'de buğday rekoltesinin bu yıl 20 milyon ton beklendiği ifade edildi. Hindistan'ın etkisiyle buğday ithal edemeyen Türkiye'de ekmeğin fiyatında büyük artış olacağı iddialarına karşılık Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, dünyada genel manada enflasyonda yükseliş olduğunu, maliyetlerin arttığını, bunun etkisinin ilerleyen süreçte ekmek fiyatlarını artırsa da bir anda halkın tükettiği ekmeğin fiyatında büyük artışlar olmayacağını söyledi.
* * *
210 gramı 3 lira olan ekmeğin 4 lira olması için Eskişehir Ticaret Odası'na başvurusunu yaptı.
En son Nisan ayında, 210 gram ekmek 3 liraya satılma kararı alınmıştı. Eskişehir İç Anadolu Fırın İşverenleri Sendikası Başkanı Musa Kazım Mülazımoğlu, artan maliyetleri sebep olarak gösterdi ve 210 gram ekmeğin 4 lira olması için müracaatlarının olduğunu söyledi. Mülazımoğlu, 'Doğalgaza yine zam geldi. Biz en son zam talebinde bulunduğumuzda unun çuvalı 220 liraydı, şimdi 360 lira. Bu devlet desteği olan unun fiyatı. Diğer çuval unun fiyatı ise 450'ye çıktı. Bu maliyetlerle 4 lira bile bizi kurtarmıyor' dedi.
30'lu yumurta kolisi 100 TL OLACAK
Raf fiyatlarında tanesi 1 lira 70 kuruşu aşan yumurtaya bir zam daha göründü. Yumurta üreticileri 'vatandaş 30'lu yumurta kolisini 100 TL'ye alacak' diyerek uyardı.
'Maliyetler çok yüksek'
Bandırma YUM-BİR Başkanı Mehmet Aytekin:
'Güncel yumurta maliyetimiz 1,4 lira, satış fiyatımız ise 0,90 kuruş civarında. Yem, enerji, nakliye maliyetlerimiz düşmeden, bu şartlarda yumurta üretimi sürdürülemez. Yumurta stoklanamayan ama her gün üretilen bir mal. Fiyatını sadece arz-talep belirler. Aksi olsaydı üretici hiç zarar etmezdi.'
Tavşanlı YUM-BİR Başkanı Kemal Öztürk:
'Yumurta üreticilerinin zararı son zamanlarda 4 kat arttı. Sektörde fiyatlar üzerinde bir anlaşma yapılarak tüketiciye daha yüksek fiyatla satış yapılması söz konusu olamaz. Ürettiğimiz yumurtayı zarar etmeyi göze alarak maliyetlerin altında satıyoruz. Yem ve enerji maliyetlerinde geldiğimiz nokta ortada. Üreticiler sürekli kümes kapatıp, tavukları kesime gönderip küçülüyor. Yumurta üreticileri batıyor. İflaslar ve sektörden çıkan firma sayısı artıyor. Piyasada yumurta tavuğu kalmayacak ve vatandaş 30'lu koliyi 100 liraya alacak.'
* * *
İnsanların en temel besin kaynaklarının başında ekmek geliyor. Ekmek kültürümüzün en temel besin maddesidir. Gerek besleyici ve gerekse doyurucu özelliği ile de ayrıca tercih sebebidir. Dolayısı ile de ülkemizdeki tahıl tüketiminin başında ekmek gelmektedir.
Ancak son bir yılda yaşanan ekonomik sıkıntı, hızla yükselen enflasyon, Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş buğday ithalatını zora soktu. Eğer Rusya ve Ukrayna'dan beklenen buğday gelmezse yaşanan un krizi daha da artacak. O zaman da yılsonunda bir ekmeğin fiyatının 10 liraya kadar yükseleceği ihtimalini gündeme getiriyor.
Un fiyatlarında TMO desteği de kalkarsa iddia edilen bir ekmeğim fiyatının 10 TL olma ihtimali de gerçekleşebilir.
Öte yandan, başta yem fiyatları ile diğer girdilerdeki artış da durdurulamaz ise yine yılsonunda bir koli yumurtanın 100 TL olma ihtimali de gerçeğe dönüşür.
İşte o zaman ekmek ve yumurtaya ulaşmak mümkün olamayabilir.
* * *

TABAN FİYAT İYİ ANCAK PRİMLER HASATTA VERİLMELİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan hububat fiyatları üreticileri memnun etti. Ancak son 1 yıl içindeki maliyet ve fiyat artışlarından dolayı verilen bu fiyatların sezonun ilerleyen süreçlerinde yetersiz kalma durumu çiftçide büyük tedirginlik de oluşturdu.
Kasım ayında yapılacak olan buğday üreticisine bin, arpa üreticisine 500 lira prim ödemeleri ise çiftçide buruk bir mutluluk yaşattı. Ancak çiftçiler kasım ayında verilecek primlerin hasatta verilmesini istiyorlar.
'hasat öncesi ve ekim sonrası
avans verilmesi gerekiyor'
Yüksek maliyetlerden dolayı her geçen yıl hububat üreticisinin azaldığını belirten Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, fiyatların sezonun ilerleyen sürecinde maliyetleri karşılamayabileceğini söyledi.
Hububat ekimi, maliyetlerin yüksek olması nedeniyle azaldığını, üreticilerin teşvik edilerek hasat öncesi ve ekim sonrası aralarda avans verilmesi gerektiğine de vurgu yapan Buluşan, 'Yağışların yetersiz olmasını ve sulamanın yetirince yapılamaması göz önünde bulundurursak yeterli verim alınamayacağını düşünüyoruz. Bazı bölgelerimize biçerdöver dahi giremeyeceği, bazı bölgelerde 100 kilogram mahsul olacağı düşünüldüğünde verilen fiyatların iyi belirlenmesi gerekiyor. Çünkü verilen fiyat 365 gün boyunca geçerli oluyor. Bir yılda yaşanan fiyat artışlarını hesap edersek çiftçimizin emeği boşa gidecektir' diye de uyardı.
MALİYETLER ENFSLASYONUN ÜZERİNDE
Çiftçinin açıklanan enflasyonun çok daha üzerinde maliyet artışıyla karşı karşıya kaldığını belirten Buluşan, 'Bu sene hububat için verilen rakam, geçtiğimiz yıllara göre daha iyi görünüyor. Fakat zirai girdilerdeki fiyat artışı akıl alacak düzeyde değil. Açıklanan enflasyon yüzde 70 civarlarındayken zirai girdiler yüzde 300'ün üzerine çıktı ve her geçen gün maliyetlerimiz artıyor. Traktörde ve motorda kullandığımız mazot 28 lirayı buldu. Sulamaların devam ettiği şu ortamda buğdaya verilmesi gereken fiyat çok önemli ve hassas düşünülerek belirlenmeli. Çiftçiye verilecek olan primlerin kasım ayında değil hasatta verilmesi lazım ki işe yarasın. Hasatta verilirse ancak biçerdöverde kullanılan mazota bir katkısı olur. Hububat ekimi, maliyetlerin yüksek olması nedeniyle azaldı. Üretici teşvik edilerek hasat öncesi ve ekim sonrası aralarda avans verilmesi gerekiyor. Yağışların yetersiz olmasını ve sulamanın yetirince yapılamaması göz önünde bulundurursak yeterli verim alınamayacağını düşünüyoruz. Bazı bölgelerimize biçerdöver dahi giremeyeceği, bazı bölgelerde 100 kilogram mahsul olacağı düşünüldüğünde verilen fiyatların iyi belirlenmesi gerekiyor. Çünkü verilen fiyat 365 gün boyunca geçerli oluyor. Bir yılda yaşanan fiyat artışlarını hesap edersek çiftçimizin emeği boşa gidecektir' diyerek taleplerinin dikkate alınmasını da istedi.
TABAN FİYATI DİĞER DESTEKLER
HARİÇ 200 TL BEKLİYORDUK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, Toprak Mahsulleri Ofisinin 2022 hasat dönemindeki buğday ile arpa alım fiyatları ve teşvik rakamları üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandı.
Üreticiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından buğday taban fiyatı tatminkar bulunurken primin ise beklentilerin altında olduğunu da söylüyorlar.
Önceki gün Ayvalı Mahallesindeki (köy) bahçeme gittim. Dönüşte kahveye uğradım. Hububat üreticilerle sohbet ettim. Onlarda açıklanan taban fiyattan memnunlar.
Beklentilerini şöyle dile getirdiler.
'Çünkü çiftçi kazanamadığı için buğday ekmekten kaçınıyor, suyu da bulursa başka ürünlere yöneliyor. Çiftçiye buğday ektirmek için prim desteğini yüksek tutmak gerekir. Bizim beklentimiz buğday fiyatının 1.650 TL, geçen yıl tona 100 TL olan primin ise diğer destekler hariç 200 TL olması yönündeydi. Bu duruma da açıklık getirilirse bu yıl hasatta buğdayını satan çiftçi de, imkanı olup lisanslı depolarda bekleten de kazanacaktır.'
* * *

Eskişehir'de büyük buluşma
Cumhuriyet Halk Partili Büyükşehir Belediye Başkanları, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in ev sahipliğinde Cumhuriyet kenti Eskişehir'de araya gelecek.
CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanının düzenli aralıklarla yaptığı ve geleneksel hale gelen toplantıların 10'uncusu bugün Eskişehir'de yapılacak.
Ülke gündemindeki son gelişmeleri değerlendirmek ve çözüm önerilerinde bulunmak amacıyla Eskişehir'de düzenlenecek olan buluşma, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
10-11-12 Haziran tarihlerinde Eskişehir'de bir araya gelecek büyükşehir belediye başkanları kentte şehir gezisine çıkacak, ayrıca yapacakları toplantının ardından sonuç bildirisini de basın toplantısı ile kamuoyuna duyuracak.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in ev sahipliğinde yapılacak toplantıya, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak katılacak…
11 Haziran Cumartesi (bugün) günü Tasigo Otel'de saat 09.30'da açılış konuşmasını Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in yapacağı açılış konuşmasıyla başlayacak. Büyükerşen'in konuşması sonrası toplantı, UNICEF Çocuk Dostu Şehir Danışmanı Dr. Ali Ercan Özgür'ün 'Çocuk Dostu Şehirler' ve CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Saha Koordinatörü Elif Göçmen'in, 'Yerel Yönetimlerin Yoksullukla Mücadele ve Sosyal Yardım Politikaları' konulu sunumuyla devam edecek.
Büyükşehir Belediye Başkanlarının basına kapalı yapacağı değerlendirme toplantısının ardından sonuç bildirisi, 14.30'da başkanlar tarafından ortak düzenlenecek basın toplantısında kamuoyu ile paylaşılacak.
* * *

TEI yaptı ilk kez görücüye çıktı
Türkiye'nin havacılık motorlarındaki lider şirketi TEI'nin 2 yıl süren çalışmalarının ardından prototipi gerçekleştirilerek imalat aşamasına gelen Türkiye'nin ilk millî turbofan motoru TEI-TF6000'in birebir ölçekli maketi ilk kez görücüye çıktı.
TEI'den TSKGV Yönetim Kurulu'na motor sürprizi
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Yönetim Kurulu, ülkemizin havacılık motorlarındaki lider şirketi TEI'yi 6 Haziran 2022 tarihinde ziyaret etti.
Ziyaret esnasında, yaklaşık 2 yıl süren tasarım çalışmalarının ardından, prototip imalat aşamasına gelen Türkiye'nin ilk millî turbofan motoru TEI-TF6000'in birebir ölçekli maketi, katılımcılara sürpriz olarak ilk kez sergilendi. 6 bin lbs (art yakıcı ile ~10 bin lbs) seviyesine kadar itki üretebilecek TEI-TF6000 Turbofan Motoru ve türevleri, uçaklardan gemilere kadar değişik millî platformlarda kullanılabilecek. Mevcut tasarımda art yakıcı konfigürasyonu destekleyecek şekilde tasarlanmış olan motor, art yakıcı ile beraber ses üstü (süpersonik) uçuşlar için de gerekli güçlere ulaşabilecek.
* * *
TEI son yıllarda önemli başarılara imza attı ve Türkiye'nin en önemli savunma sanayi ürünlerini üreterek ses getirdi.
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. kurulurken Eskişehir'in tercih edilmesindeki öncelikli sebepler arasında, o dönem Eskişehir İkmal Bakım Merkez Komutanlığı ya da 1'inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı olarak anılan askeri endüstriyel yerleşkenin söz konusu bölgede bulunması vardı.
* * *
TEI artık başta Avrupa olmak üzere ABD'nin de önemle takip etti savunma sanayi olma yolunda hızla ilerliyor.
* * *

YORUMSUZ:
Banali Yıldırım'ın fotoğrafı girecek.
* * *

FIKRA:

LÜTFEN ŞİKÂYET ETMEYİN
Temel bir gün karşıdan karşıya geçmeye çalışırken oradan geçmekte olan bir araç Temel'e çarpar. Arabanın sahibi yalvarmaya başlar.
– 'Lütfen benden şikayetçi olmayın size 1000 dolar veririm.'
Temel bundan hoşlanır ve derki;
– 'Buradan sık sık geçiyor musunuz?'
* * *